Εμβόλιο Pfizer: Πόσες δόσεις θα πάρει η Ελλάδα και πόσοι πρέπει να εμβολιαστούν για να είμαστε ασφαλείς

Εμβόλιο Pfizer: Πόσες δόσεις θα πάρει η Ελλάδα και πόσοι πρέπει να εμβολιαστούν για να είμαστε ασφαλείς

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση ότι το πειραματικό εμβόλιο της Pfizer είναι άνω του 90% αποτελεσματικό στην προστασία από την Covid-19 με βάση αρχικά στοιχεία από ευρεία έρευνα.

Το γεγονός αυτό συνιστά μεγάλη νίκη στην μάχη κατά της πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία και έχει διαταράξει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ωστόσο, την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει η μάχη της προμήθειας του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς έως το τέλος της άνοιξης του 2021 αναμένεται να έχει διατεθεί σε ορισμένους.

Οι Pfizer/BioNTech έχουν συνάψει συμφωνία για 100 εκατ. δόσεις με τις ΗΠΑ και διπλάσιες με την ΕΕ, με οψιόν για αγορά επιπλέον 100 εκατ.:

ΕΕ: 200 εκατ. δόσεις (οψιόν: 100 εκατ.)

Ιαπωνία: 120 εκατ. δόσεις

ΗΠΑ: 100 εκατ. δόσεις (οψιόν: 500 εκατ.)

Ηνωμένο Βασίλειο: 30 εκατ. δόσεις

Άλλωστε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις ανέφερε πως υπάρχει συμφωνία για 300 εκατομμύρια δόσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός που θα πάρει κάθε χώρα της ΕΕ είναι συγκεκριμένος βάσει του πληθυσμού της, το οποίο σημαίνει ότι στην Ελλάδα αναμένονται γύρω στα 5 εκατ. εμβόλια. 

Ωστόσο, οι εταιρείες περιμένουν ότι θα έχουν την δυνατότητα παραγωγής έως και 50 εκατομμυρίων δόσεων εντός του 2020 για την προστασία συνολικά 25 εκατομμυρίων ανθρώπων και προβλέπουν ότι θα έχει ικανότητα παραγωγής 1,3 δισεκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου το 2021.

Αυτό σημαίνει πως σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θα λάβει και τα 5 εκατ. εμβόλια μαζί, αν και σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, για να είμαστε αφαλείς στην Ελλάδα θα πρέπει να εμβολιαστούν 7 εκατ. άνθρωποι.

Το ζήτημα πλέον είναι το πόσα θα έρθουν τον Ιανουάριο, συνυπολογίζοντας πως οι δόσεις θα είναι διπλές. Αν για παράδειγμα έρθουν 200.000 εμβόλια, τότε θα αφορούν 100.000 ασθενείς. Βέβαια, τον ίδιο μήνα αναμένεται και το εμβόλιο της AstraZeneca και η διαχείριση θα πρέπει να είναι ενιαία.

«Θα εμβολιαστούν πρώτοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές της πρώτης γραμμής, αυτοί δηλαδή που υποδέχονται, που έρχονται σε άμεση επαφή, με τους νοσούντες covid- 19 και μετά άτομα υψηλού κινδύνου και σιγά -σιγά όλοι μας», είπε η κ. Λινού.

Γενικότερα θα πρέπει να περιμένουμε πολύ ακόμα αφού για να εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης θα πρέπει να παραχθούν εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. 

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα