Κορoνοϊός: Δυσοίωνες προβλέψεις στη μάχη ενάντια στον ιό

Κορoνοϊός: Δυσοίωνες προβλέψεις στη μάχη ενάντια στον ιό

Τα τετραψήφια ημερήσια κρούσματα και οι προβλέψεις για τεράστια αύξηση τα επόμενα 24ωρα, έφεραν στη χώρα νέα μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του κορoνοϊού.

Οι εικόνες συνωστισμού σε ΜΜΜ και τράπεζες, τα νέα κρούσματα σε νοσοκομεία και γηροκομεία, μαζί με τις καταγγελίες για ελλείψεις, προβληματίζουν ακόμα περισσότερο.

Ο κορωνοϊός «θερίζει» την Αττική, που βρίσκεται στο πορτοκαλί επίπεδο, με 335 κρούσματα μόνο το περασμένο 24ωρο.

Στα περισσότερα λεωφορεία επικρατούσε το αδιαχώρητο, με τις αποστάσεις ασφαλείας να πηγαίνουν περίπατο, όπως και έξω από τράπεζες, όπου οι ουρές με το πέρασμα της ώρας μεγάλωναν.

Καθημερινά, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη στα νοσοκομεία, καθώς η έξαρση της πανδημίας και η εκθετική άνοδος των κρουσμάτων περιορίζουν στο ελάχιστο τα κρεβάτια στις εντατικές, τη διαθεσιμότητα των γιατρών και γενικότερα την ικανότητα παροχής περίθαλψης σε ασθενείς.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Επιχειρησιακής Ομάδας Βόρειας Ελλάδας του ΕΚΕΠΥ, σε μία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 300% ο αριθμός των πολιτών που μεταφέρθηκαν σε  νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας στην Αθήνα, νοσούν ήδη 26 γιατροί και νοσηλευτές με την ιχνηλάτηση να συνεχίζεται. Επιπλέον, διαγνώστηκαν θετικοί άλλοι τρεις ασθενείς, με την αγωνία των συγγενών τους να κορυφώνεται.

Δραματική η κατάσταση και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο 24ωρο νόσησαν 3 γιατροί, με άλλους 6 να βρίσκονται σε καραντίνα. Απέμειναν τρεις ενεργοί, με τη λειτουργία της ορθοπεδικής κλινικής να κρίνεται αμφίβολη.

Σε ομιλία του το πρωί της Παρασκευής, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε αποκαλυπτικά στοιχεία για τους αριθμούς της πανδημίας στη χώρα.

Ο κ. Τσιόδρας είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν 8.437 ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ κατά την εκτίμησή του 3 φορές πάνω είναι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων.

Επιπλέον, 137 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, 116 είναι οι διασωληνωμένοι, ενώ υπάρχει πίεση στο συστήματος υγείας

Η πληρότητα κλινών Covid-19 στη Δυτική Μακεδονία αγγίζει 100%, στην Αττική το 58%, στην Κεντρική Μακεδονία 46%, στην Ήπειρο 40% και στη Θεσσαλία 40%.

Την ίδια στιγμή, η χρήση μάσκας στην Ελλάδα είναι στο 58%, με τον στόχο να είναι πάνω από το 95%.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα