Φόβοι για νέο ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ - Ίσως και 1500

Τον βαρύτερο απολογισμό της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ, ανακοινώνοντας περισσότερα από χίλια νέα περιστατικά του ιού, με την ανησυχία για τα κρούσματα σήμερα να παραμένει στα ύψη. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων που θα γνωστοποιηθεί σε λίγη ώρα θα προσεγγίσει τα 1.500.

Kαλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν, πως ανέμεναν εκθετική αύξηση των μολύνσεων με κορονοϊό ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, στη βάση των μαθηματικών μοντέλων που χρησιμοποιούνται από τους ειδικούς.

Σε αυτό το πλαίσιο ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης ανέφερε (ΣΚΑΪ), νωρίτερα σήμερα, πως φοβάται ακόμη και για «σκηνές Ιταλίας» στην Ελλάδα. «Βεβαίως φοβάμαι ότι μπορούμε να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου», σημείωσε, τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες.

Εξήγησε ότι «’εκτός ελέγχου’ σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία τον Μάρτιο… Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID-19… H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν 2 με 3 εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη», σημειώνοντας, επίσης, ότι «δεν είναι ότι γίνεται εδώ κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να ‘φύγει’ ο ιός».

«Έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα από 600 κάτι σε 1.259 χθες. Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά. Έχουμε ξεχάσει πόσοι μπορούν να καταλήξουν ή όχι αλλά μόνο αν το Σύστημα Υγείας θα αντέξει, πιέζονται και συστήματα με πολύ μεγάλη χωρητικότητα» υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Στο μεταξύ, ο καθηγητής μικροβιολογίας, διευθυντής εργαστηρίου μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής προχώρησε σε μία ανησυχητική δήλωση σε σχέση με τους θανάτους από τον νέο ιό.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ίδιου αναμένονται γύρω στις 4.000 θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα μας, έως την 1η Φεβρουαρίου του 2021, με τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή. Εάν ληφθούν πιο δραστικά μέτρα και υπάρξει γενικευμένη χρήση της μάσκας, ο αριθμός των θανάτων θα είναι αρκετά μικρότερος, περίπου γύρω στις 3.000.

Εάν υπάρξει ωστόσο πλήρης χαλάρωση των μέτρων από εδώ και πέρα, τότε σύμφωνα με την πρόβλεψη του Πανεπιστημίου, ο αριθμός των θανάτων φτάνει στο ιλιγγιώδες νούμερο των 14.000 νεκρών.

Ο κ. Τσακρής τόνισε (ΣΚΑΪ), μάλιστα, ότι η Ελλάδα τώρα μπαίνει στο πραγματικό επιδημικό κύμα, καθώς αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες και η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη. «Όλες οι προβλέψεις συντελούν ότι θα έχουμε νέα αύξηση (κρουσμάτων) εάν τα μέτρα που έχουμε πάρει δεν λειτουργήσουν αποτελεσματικά ή αν δεν ληφθούν και άλλα μέτρα -που είναι πάρα πολύ πιθανό, όλη η Ευρώπη κινείται σε αυτό το πλαίσιο».

Τόνισε επίσης ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα προτείνει πιθανώς κάποια επιπλέον μέτρα τις επόμενες ημέρες και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αποψινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, γύρω στις 18:00, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς τα υγειονομικά μεγέθη της ημερήσιας έκθεσης - και συνολικά η επιδημιολογική εικόνα της χώρας - καθορίζουν την επόμενη ημέρα της υγειονομικής κρίσης στη χώρα, καθώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού «καλπάζει», ενόψει και ενός «δύσκολου», όπως λένε οι ειδικοί, χειμώνα.

 

ieidiseis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα