Τσιόδρας για lockdown: Είναι βάναυσο, η τελευταία των τελευταίων επιλογή

Τσιόδρας για lockdown: Είναι βάναυσο, η τελευταία των τελευταίων επιλογή

 Σε δραματικούς τόνους η τοποθέτηση του Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση της Τρίτης για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό στη χώρα μας. Ο λοιμωξιολόγος, που εμφανίστηκε σε ενημέρωση για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό, δεδομένου του νέου αρνητικού ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού, ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου lockdown και για τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται.

Αναφερόμενος στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, είπε ότι είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε και ορισμένα νέα μέτρα παραπάνω σε κάποιες περιοχές, προκειμένου να αποφύγουμε το lockdown, να συνεχιστεί η ζωή και από την άλλη να μπορέσουμε να καταστείλουμε τη διασπορά. Και αυτό, όπως εξήγησε, είναι κρίσιμο για μεγάλες περιοχές, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη. “Ώστε να έχουμε το lockdown ως την τελευταία των τελευταίων επιλογή, είναι βάναυσο, είναι βάρβαρο και με συνέπειες που δεν τις υπολογίζουμε”, είπε ο κ. Τσιόδρας.

Εξήγησε στη συνέχεια ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας δεν γινόταν να μην αποφασιστεί ένα lockdown, “γιατί δεν γνωρίζαμε τίποτα. Τώρα ξέρουμε με μαθηματική ακρίβεια από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα ότι στις μικρές ηλικίες, πραγματικά ο ιός συμπεριφέρεται πολύ παρόμοια με τη γρίπη”, ωστόσο, προειδοποίησε ότι “ξεχνάμε πως μπορεί να αφήσει μακροχρόνιες επιπλοκές” και στις μεγαλύτερες ηλικίες τα πράγματα είναι δύσκολα.

“Είναι ένας ιός στον οποίο δεν έχουμε ανοσία, διασπείρεται ταχύτητα, δοκιμάζει το σύστημα υγείας”, είπε ο κ. Τσιόδρας, για να συμπληρώσει: “Πότε άλλοτε στη σύγχρονη Ελλάδα δεν είχαμε τόσο κόσμο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, από μία γρίπη. Ποτέ. Από μία πνευμονία. Ποτέ. Δεν είναι μια ανακάλυψη δικιά μας για να καταπιέσουμε τον κόσμο. Στενάζει όλη η υφήλιος”.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα