Κωνσταντίνος Φίλης: Να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια

Κωνσταντίνος Φίλης: Να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια

Την τακτική και τις επιδιώξεις του Ερντογάν αναλύει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο Κωνσταντίνος Φίλης, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, υπογραμμίζοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να αλλάξει το "status quo" στο Αιγαίο. Συμφώνησε ότι ο Δεκέμβριος είναι πολύ μακριά για τις κυρώσεις της ΕΕ και επεσήμανε ότι "έχουμε τη νομοθέτηση από πλευράς Τουρκίας, για πρώτη φορά, της γαλάζιας πατρίδας, αυτό το αφήγημα της "γαλάζιας πατρίδας" γίνεται εσωτερικός νόμος μέσω του οποίου η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει ακόμη και το FYR. Είναι δεδομένο πως μέσα από αυτήν τη διαδικασία η Τουρκία θέλει να αλλάξει τα δεδομένα, όχι απαραιτήτως νόμιμα, προφανώς, αλλά θέλει να αλλάξει το status quo ως έχει αυτήν τη στιγμή τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμπληρωματικά να πω, οι αμερικανικές εκλογές ναι μεν είναι ορόσημο, αλλά σε περίπτωση ήττας του Τραμπ, πράγμα το οποίο προμηνύουν αυτήν τη στιγμή όλες οι δημοσκοπήσεις. θα έχουμε ένα ακόμη πιο δύσκολο 2,5μηνο, από 4/11-20/01, που είναι και η ορκωμοσία του επόμενου προέδρου, όπου εκεί θα έχουμε πιθανότατα έναν Τραμπ που θα είναι πολύ εκνευρισμένος για την ήττα του, θα προσπαθεί να τη χρεώσει την ήττα σε θεούς και δαίμονες. Έναν Τραμπ που ενδεχομένως να έχει έχει κινήσει διαδικασίες αμφισβήτησης του αποτελέσματος, αυτό θα εξαρτηθεί από τη διαφορά. Και έναν Τραμπ που το τελευταίο που θα θέλει να κάνει είναι να λύσει προβλήματα για τον Μπάιντεν, χαιρέκακα δηλαδή θα θελήσει να του φορτώσει ακόμη περισσότερα. Άρα, ο Δεκέμβρης μοιάζει και είναι πολύ μακριά με βάση τις εξελίξεις που έχουν πυκνώσει πάρα πολύ τις τελευταίες ημέρες. Θα δούμε τι θα γίνει την Πέμπτη που λήγει η παράνομη NAVTEX σχετικά με το Ορούτς Ρέις αν θα ανανεωθεί, για πόσο καιρό και σε ποια σημεία ακριβώς" τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΔΙΣ και συμπλήρωσε:

"Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε ένα δίπολο εφόσον βλέπουμε ότι το ευρωπαϊκό χαρτί έχει αρχίσει να εξαντλεί τα όριά του, εκτός κι αν έχουμε καμιά θεαματική ανατροπή. Εφόσον στις ΗΠΑ ο Τραμπ ασχολείται πώς θα επανεκλεγεί ή πως θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα τω εκλογών την επομένη αυτών, πρέπει να κινηθούμε σε ένα δίπολο. Το μεν πρώτο σκέλος αυτού είναι το επιχειρησιακό, όπου η Ελλάδα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια, ακόμη και για να δούμε στον Έβρο μία επαναφορά της πίεσης από πλευράς Τουρκίας μέσω μεταναστευτικών/προσφυγικών ρευμάτων. Για την Τουρκία, από την Κύπρο μέχρι τον Έβρο, είναι ένα ενιαίο μέτωπο στο οποίο θέλει να δημιουργεί συνεχώς εμπόδια και προβλήματα στην Ελλάδα. Και δεύτερο , πρέπει να ξεκαθαρίσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα υπάρχει διπλωματικό ισοδύναμο. Κάθε φορά που η Τουρκία θα παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία ή τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, θα υπάρχει από πλευράς μας ένα διπλωματικό ισοδύναμο το οποίο θα είναι με βάση τη νομιμότητα και όχι την παρανομία όπως έχει επιλέξει η Τουρκία. Επί παραδείγματι, επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης νοτίως της Κρήτης. Αν κι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά, γιατί το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ είναι πιθανό να έρθει κάποια φορά κοντά στο Καστελόριζο, η επόμενη κίνηση θα μπορούσε να είναι επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μέσα το πλαίσιο της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και ούτω καθεξής. Πρέπει να ανεβάζουμε κάθε φορά το κόστος για την Τουρκία και για κάθε επιθετική και παραβατική συμπεριφορά".

Όσο για το αν υπάρχει ελπίδα παρέμβασης των ΗΠΑ σημείωσε: "Με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο όλες οι εκτιμήσεις είναι εξαιρετικά επισφαλείς. Η λογική λέει ότι ο Τραμπ θα ήθελε να παρέμβει αλλά θα το έκανε μόνο αν είχε εξασφαλισμένο αποτέλεσμα. Γιατί αν όπως την τελευταία φορά παρενέβαινε στον Ερντογάν και "έτρωγε" πόρτα, θα ήταν πάρα πολύ κακό για τον ίδιο. Το ερώτημα είναι πρώτον, αν προτίθεται να το κάνει, δεύτερον αν μπορεί να του ασκηθούν οι κατάλληλες πιέσεις για να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια και τρίτον αν μπορεί να έχει εξασφαλισμένο ότι ο Ερντογάν αυτήν τη φορά δεν θα τον αγνοήσει αλλά θα συμβιβαστεί με αυτό που θα του ζητήσει".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα