Η καρδιά της Δημοκρατίας χτυπά στο Εφετείο. Δίκη Χρυσής Αυγής

Η καρδιά της Δημοκρατίας χτυπά στο Εφετείο. Δίκη Χρυσής Αυγής

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για την παρουσία 10.000 ατόμων έξω από το Εφετείο της Αθήνας. Αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαθητές, ηθοποιοί, τραγουδιστές, όλοι θα δώσουν το «παρών» για να μάθουν την απόφαση των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αλλά και να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα: Ότι η ναζιστική ιδεολογία δεν έχει θέση στο Κοινοβούλιο. Ότι ο Παύλος Φύσσας δεν προκάλεσε. Ότι η Χρυσή Αυγή πρέπει να καταδικαστεί.

Στις 11.00 το πρωί, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη, θα ανακοινώσει την απόφαση, έπειτα από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας. Η δίκη των 68 κατηγορουμένων ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015 και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2020.

Χρειάστηκαν 453 συνεδριάσεις για να πέσουν οι τίτλοι τέλους σε αυτή τη δίκη που έχει χαρακτηριστεί ως «ιστορική». Για πρώτη φορά, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία ενός κόμματος διώχθηκε για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Για πρώτη φορά μέσα στα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, οι βουλευτές ενός κόμματος προχώρησαν σε τέτοια κηρύγματα μίσους και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, ακόμη και μέσα στη Βουλή.

Μέσα στη δικαστική αίθουσα, εκτός από τους δικηγόρους θα βρίσκεται και συγκεκριμένος αριθμός δημοσιογράφων, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, αφού τουλάχιστον 15 Μέσα ξένου Τύπου έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν την απόφαση.

Στο επίκεντρο της αυριανής ημέρας, η μητέρα του Παύλου Φύσσα, η οποία δεν έλειψε μέρα από το Εφετείο ή την δικαστική αίθουσα του Κορυδαλλού. Με αξιοπρέπεια, σήκωσε στους ώμους της όλο το βάρος, χωρίς να ξεσπά, παρά μόνο όταν ένιωθε άδικο. Επτά χρόνια τώρα η Μάγδα Φύσσα περιμένει την τιμωρία του Γιώργου Ρουπακιά, του Χρυσαυγίτη που μαχαίρωσε τέσσερις φορές τον γιο της, Παύλο.

Η δικαστική απόφαση αφορά μία σειρά εγκληματικών ενεργειών που καταγράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα των 1.000 σελίδων, με κορυφαίες τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η οποία αποτέλεσε και τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Εξίσου σημαντικές αλλά και ενδεικτικές του τρόπου δράσης των ταγμάτων εφόδου είναι όμως και η επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών αλλά και σε βάρος των μελών του ΠΑΜΕ.

Ταυτόχρονα όμως, οι δικαστές με βάση το αποδεικτικό υλικό θα αποφανθούν και για το αν το κόμμα της Χρυσής Αυγής ήταν εγκληματική οργάνωση, που είχε ενδυθεί το μανδύα ενός πολιτικού κόμματος.

Για την εισαγγελέα, Αδαμαντία Οικονόμου, ένοχος είναι μόνο ο καθ΄ ομολογίαν δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, εισηγούμενη επί της ουσίας την αθώωση όλων των άλλων κατηγορουμένων. Για την εισαγγελέα, οι επιθέσεις ήταν μεμονωμένες πράξεις, χωρίς εντολή «άνωθεν».

Ωστόσο, με βάση τις δικονομικές διατάξεις, η εισαγγελική πρόταση σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτική για το δικαστήριο, αφού η πρόεδρος και οι εφέτες θα εκδώσουν απόφαση με βάση την κρίση που σχημάτισαν οι ίδιοι.

Αν το δικαστήριο δεν υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση για την αθώωση των κατηγορουμένων για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης, τότε το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής έχει ως εξής:

*Ποινή ένταξης: 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5)

*Ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: 5-15 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό): 2-8
Ο δρόμος μέχρι την… απόφαση

Μετά την απόφαση επί της ενοχής, τον λόγο θα έχουν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων -καταδικασθέντων, για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Εάν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε η φυλάκιση είναι… μακρινή. Επί των ελαφρυντικών θα προτείνει και η εισαγγελέας, ενώ τον τελικό λόγο τον έχει το δικαστήριο, έπειτα από διάσκεψη.

Μετά τη «μάχη» των ελαφρυντικών, το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές, έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως, ενώ ο λόγος δίδεται και στην υπεράσπιση.

Τελευταίο στάδιο, η αναστολή ή όχι της εκτέλεσης της ποινής. Σε αυτό το στάδιο κρίνεται ποιος θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Ελικόπτερα, drone, μάτια σε ταράτσες - Ποιοι δρόμοι κλείνουν


Την ίδια στιγμή, έξω από το Εφετείο και περιμετρικά των οδών γύρω από αυτό, επί ποδός θα βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Τετάρτης η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει της απόφασης του δικαστηρίου για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Πλήθος κομμάτων, φορέων και συλλογικοτήτων έχουν απευθύνει καλέσματα για συγκεντρώσεις έξω από το Εφετείο, με τις Αρχές να περιμένουν πολυάριθμες συγκεντρώσεις χιλιάδων ανθρώπων με κεντρικό σύνθημα «δεν είναι αθώοι».

Σύμφωνα με πηγές από τη ΓΑΔΑ, στα μέτρα ασφαλείας θα λάβουν μέρος περίπου 2.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, οι οποίοι θα είναι αναπτυγμένοι περιμετρικά του Εφετείου αλλά και σε άλλα σημεία του κέντρου της Αθήνας. Στον αττικό ουρανό θα πετάξει το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και του αρχηγείου θα δίνουν και drone.

Η Αστυνομία θα πραγματοποιήσει διακοπές της κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα θα κλείσει η λεωφόρος Αλεξάνδρας, η οδός Λουκάρεως αλλά και οι κάθετοι δρόμοι.

Οι αστυνομικοί έχουν σχέδιο και για την περίπτωση που εμφανιστούν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.

Σήμερα Τρίτη ανακοινώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους γύρω από το Εφετείο που θα εφαρμοστούν σταδιακά από τις 06:00, αύριο (Τετάρτη 7-10-2020), λόγω των συγκεντρώσεων που έχουν εξαγγελθεί.

Ειδικότερα δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία και η στάση-στάθμευση οχημάτων, στο κάτωθι οδικό δίκτυο:

    Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
    Δέγλερη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
    Κάλβου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δέγλερη και Λουκάρεως.
    Τριχωνίδος, σε όλο το μήκος της.
    Κούζη, σε όλο το μήκος της.
    Δ. Τσέλιου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κεδρηνού και Κάλβου.
    Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της (σταδιακά από την 07:45΄ ώρα).

Οι οδηγοί για την εξυπηρέτησή τους, αλλά και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, δύνανται να ακολουθούν τις ακόλουθες εναλλακτικές διαδρομές:

Λ. Αλεξάνδρας:

    Ρεύμα προς Λ. Κηφισίας (άνοδος): Μέσω της οδού Πατησίων.
    Ρεύμα προς Πατησίων (κάθοδος): Μέσω της Λ.Β.Σοφίας.
    Λουκάρεως, Δέγλερη, Κάλβου, Τριχωνίδος, Κούζη, Δ. Τσέλιου:
    Μέσω παράλληλων οδών, και σύμφωνα με την κατεύθυνση κυκλοφορίας τους.
    προς και από Νοσοκομειακά Ιδρύματα “ΕΛΠΙΣ” και “ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ” (για ασθενείς και εργαζόμενους):
    Μέσω της διαδρομής: Πανόρμου – δεξιά Κεδρηνού – αριστερά Δημητσάνας (αντίθετα – διευκόλυνση από ρυθμιστή τροχονόμο)
    Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.
    Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή.

Παρακαλούνται οι οδηγοί, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και να αποφεύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους προαναφερόμενους οδικούς άξονες, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα