Αλλάζει χέρια μεγάλη αλυσίδα super market

Αλλάζει χέρια μεγάλη αλυσίδα super market που είναι γνωστή σε όλη την Ευρώπη. Οι νέοι ιδιοκτήτες, δηλώνουν πως θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν την ανάπτυξη της .

Σε νέα ιδιοκτησία περνάει γνωστό σούπερ μάρκετ, που αλλάζει χέρια μετά από πολλά χρόνια.

Συγκεκριμένα, η βρετανική οικογένεια των δισεκατομμυριούχων αδελφών Issa και ο όμιλος private equity, TDR Capital, συμφώνησαν να εξαγοράσουν την βρετανική αλυσίδα Asda από την αμερικανική Walmart, έναντι 8,8 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία σημαίνει ότι η Asda θα περιέλθει ξανά υπό βρετανική ιδιοκτησία, για πρώτη φορά από το 1999, όταν η Walmart πλήρωσε 6,7 δισ. στερλίνες για τις εν λόγω δραστηριότητες.

Οι νέοι ιδιοκτήτες, δηλώνουν πως θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν την ανάπτυξη της Asda, επεκτείνοντας την παρουσία της σε μικρότερα καταστήματα σε γειτονιές, από τον τύπο των μεγάλων σούπερ-μάρκετ, φέρνοντας την εταιρεία πιο κοντά με μεγάλους ανταγωνιστές όπως η Tesco και η Sainsbury.

Τα δύο αδέρφια δήλωσαν πως σχεδίαζαν να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους με την EG Group (άλλες δραστηριότητες σταθμών βενζίνης της οικογένειας), για να βοηθήσουν στην επέκταση της Asda.

Οι νέοι ιδιοκτήτες θα επενδύσουν περισσότερα από 1 δισ. στερλίνες στα επόμενα τρία χρόνια στην Asda, για να διατηρηθούν οι τιμές χαμηλές και να προστατεύσει τις εφοδιαστικές της αλυσίδες.

«Μετά από μια επιτυχημένη περίοδο ως μέρος της Walmart, ανυπομονούμε να βοηθήσουμε την Asda να δημιουργήσει μια διαφοροποιημένη επιχείρηση που θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πελάτες με εξαιρετικό τρόπο σε κοινότητες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσαν οι αδελφοί.

Σημειώνεται ότι το 2019 υπήρξε σημαντική εμπλοκή με την Asda.

Τότε η αρμόδια αντιμονοπωλιακή αρχή στη Βρετανία ήταν αυστηρή ως προς τη σχεδιαζόμενη συμμαχία των Sainsbury’s και Asda, επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες δεν υπάρχει πιθανότητα να μπορέσουν να κατευνάσουν τις ανησυχίες της για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στη χώρα. 

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Sainsbury’s είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη Bρετανία και η Asda η τρίτη κατά σειράν. Η αρμόδια Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας απεφάνθη ότι η συγχώνευση πρέπει να εμποδιστεί, ειδάλλως, για να υλοποιηθεί, θα πρέπει να πωληθούν πολλά καταστήματα.

Oι Sainsbury’s και Asda είχαν συμφωνήσει το 2018 να συμμαχήσουν, αποσκοπώντας να υποσκελίσουν την κορυφαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco, η οποία έχει προσθέσει στο οπλοστάσιό της και τον όμιλο χονδρεμπορίου Booker, τον μεγαλύτερο της Βρετανίας.

Συνδυάζοντας οι Sainsbury’s και Asda τη δύναμή τους στην αγορά, θα είχαν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν αποτελεσματικότερα και τις ταχέως αναπτυσσόμενες αλυσίδες εκπτωτικών σούπερ μάρκετ των Aldi και Lidl. Αντιστοίχως, θα είχαν μεγαλύτερη ισχύ και έναντι του κολοσσού της Amazon.  

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα