Από δύο άτομα ξεκίνησε η διασπορά με τα 114 κρούσματα κορονοιού στην κονσερβοποιία της Πέλλας

Η αυτόβουλη εξέταση δύο ατόμων από την Έδεσσα που εργάζονται στον τομέα παραγωγής της κονσερβοποιίας Κρόνος και διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικοί στον κορονοϊό, ήταν η αφορμή για να υποβληθούν σε αντίστοιχα τεστ τα 427 άτομα που απασχολούνται στον ίδιο τομέα, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νομική εκπρόσωπος της βιομηχανίας, Ηλιάνα Μέγα.

Όπως εξήγησε, η παραπάνω εξέλιξη προέκυψε παρά το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία θερμομετριόνταν στη στάση πριν την είσοδό τους στα λεωφορεία και περνούσαν από θερμοκάμερα πριν εισέλθουν στους χώρους του εργοστασίου, ενώ «η κονσερβοποιία είχε φροντίσει να απολυμαίνονται μέχρι και τα παπούτσια των εργαζομένων, πέραν των άλλων μέτρων που λαμβάνονταν στη διάρκεια των διαλειμμάτων τους».

Ακόμη, οι θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι της «Κρόνος» είναι όλοι ασυμπτωματικοί σύμφωνα με την κονσερβοποιία, η οποία τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση ότι σε κάθε στάδιο των ενεργειών, ευρημάτων και θεμάτων που αντιμετώπισε είχε γραπτή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία και την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Από την άλλη,  η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της περιοχής, Θεανώ Ζουρνατζίδου, χαρακτήρισε «αναμενόμενη» την εξέλιξη περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού στο νομό Πέλλας, λέγοντας στο ίδιο Μέσο πως «εδώ και καιρό ζητούσαμε με επιστολές μας προς την Πολιτεία και τον ΕΟΔΥ τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων, αλλά δεν εισακουστήκαμε»

Σημειώνεται πως στην Πέλλα θα βρίσκονται από αύριο κλιμάκια του ΕΟΔΥ για την διεξαγωγή τεστ και την ιχνηλάτηση των επαφών των 114 θετικών κρουσμάτων covid-19 που εντοπίστηκαν στην εταιρεία. Αυτό έγινε γνωστό μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στην Έδεσσα, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, της διευθύντριας επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ Φλώρας Κοντοπίδου, του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή, των δημάρχων της περιοχής, περιφερειακών συμβούλων και εκπροσώπων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως η κονσερβοποιία «Κρόνος» εδρεύει στο Μαυροβούνι Σκύδρας νομού Πέλλας και οι εξαγωγές που πραγματοποιεί σε περισσότερες από 80 χώρες αντιστοιχούν σχεδόν στο σύνολο του τζίρου της. Η μακεδονική βιομηχανία επεξεργάζεται ετησίως περί τους 50.000 τόνους συμπύρηνου ροδάκινου, βερίκοκου και αχλαδιού και συνεργάζεται με 10.000 παραγωγούς, κυρίως σε Πέλλα, Ημαθία και Λάρισα. Στις θερινές περιόδους απασχολεί περί τους 1.000 εργαζόμενους, με τους 120 εξ αυτών να αποτελούν μόνιμο προσωπικό.

10ήμερο λουκέτο

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση έγινε γνωστή από την παρακάτω ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας:

«Λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου (114 κρούσματα) σε εταιρεία κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας Νομού Πέλλας, κατόπιν σχετικών ελέγχων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, αναστέλλεται η λειτουργία της εν λόγω εταιρείας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων όλων των υποδομών και των εγκαταστάσεών της, και κάθε είδους χώρων κύριων και βοηθητικών, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Η ανωτέρω αναστολή λειτουργίας ισχύει για 10 ημέρες από 02-10-2020 και ώρα 12.00 έως 11-10-2020 και ώρα 12.00».

Απολυμάνσεις και κλειστή λαϊκή στη Σκύδρα

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό απόψε, ο δήμος Σκύδρας θα προχωρήσει σε απολυμάνσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο, μετά την καταγραφή των 114 κρουσμάτων του νέου ιού.

Eπίσης, η δήμαρχος Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου, με δηλώσεις της στο ΑΠΕ ΜΠΕ ζήτησε από τους κατοίκους να δείξουν «ψυχραιμία, σύνεση, ατομική και κοινωνική ευθύνη».

«Υπάρχει ανησυχία, ωστόσο πρέπει να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας. Όπου είχαμε θέματα προχωρήσαμε σε απολυμάνσεις, σε αυστηρή καθαριότητα και θα συνεχίσουμε. Μεταξύ αυτών αίθουσες σχολείων, όπου παρατηρήθηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα μαθητών, των οποίων οι γονείς τους ήταν εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη κονσερβοποιία», πρόσθεσε η κ. Ιγνατιάδου.

Τέλος, με απόφαση της δημοτικής αρχής αναστέλλεται από αύριο, Σάββατο 3 Οκτωβρίου και μέχρι νεότερης ανακοίνωσης, η λειτουργία των λαϊκών αγορών του δήμου Σκύδρας.

Χαρδαλιάς: Κρίσιμη η κατάσταση

Το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, απηύθυνε έκκληση, από την πλευρά του, στους κατοίκους της Πέλλας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ειδικά τις επόμενες ημέρες και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών.

Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον αριθμό - ρεκόρ των 460 νέων κρουσμάτων στη χώρα. Τα 207 από αυτά αφορούν στην Αττική.

Παράλληλα, καταγράφηκε για ακόμη μία ημέρα υψηλός αριθμός διασωληνωμένων ασθενών (85), καθώς και 5 νέοι θάνατοι.

Σε συνολικούς αριθμούς, τα  επιβεβαιωμένα κρούσματα από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 19.346, ενώ οι θανόντες είναι 398.

 

ieidiseis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα