Να αναιρεθεί το ελαφρυντικό για τον Κορκονέα ζητεί η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Την αναίρεση της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας ως προς το σκέλος της παροχής του ελαφρυντικού του προτέρου σύννομου βίου στον πρώην ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, πρότεινε η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου.

Ηκ. Δημητριάδου ενώπιον του ΣΤ´ τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου όπου συζητείται σήμερα η υπόθεση συντάχθηκε με το σκεπτικό της αναίρεσης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ζητώντας να επιστρέψει η υπόθεση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο προς νέα κρίση.

Σημειώνεται ότι η αναγνώριση του ελαφρυντικού "έσπασε" τα ισόβια για τον πρώην ειδικό φρουρό που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι 13 έτη κάθειρξης και λόγω έκτισης μεγάλου μέρους της ποινής, ο Επ. Κορκονέας αποφυλακίστηκε με όρους.

Κατά τη σημερινή διαδικασία οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο συνήγορος του Επ.Κορκονέα, Βαγγέλης Ανδρούλας, υπέβαλε ένσταση υποστηρίζοντας ότι οι δικηγόροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν το λόγο. 

Ακολούθησε σε έντονους τόνους η τοποθέτηση των δικηγόρων της πλευράς Γρηγορόπουλου, οι οποίοι χαρακτήρισαν καταχρηστική, προκλητική και υποβολιμαία την ένσταση. Το δικαστήριο έχει διακόψει για να αποφανθεί επί της ενστάσεως.

Με δηλώσεις τους οι συνήγοροι, στηλίτευσαν το γεγονός ότι «δεν επιτράπηκε στην οικογένεια του Αλέξανδρου να ακουστεί στο δικαστήριο»: 

Νίκος Κωνσταντόπουλος

«Με έναν τρόπο προκλητικό ολοκληρώθηκε μια Διαδικασία που φαλκιδεύει τις εγγυήσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και φαλκιδεύει τα δικαιώματα των υποστηριζόντων την κατηγορία.

Η μητέρα και η αδερφή του Αλ. Γρηγορόπουλου εκλήθησαν μετά από αναίρεση του Εισαγγελέα του Αρείου πάγου. Ενώ όμως κληθήκαμε και μας επετράπη να παραστούμε μας απαγορεύτηκε να μιλήσουμε με ένα νομικίστικο πρόσχημα και μας επετράπη όμως να καταθέσουμε υπόμνημα.  Γύρω από την ερμηνεία του νόμου εξασκούνται πρακτικές δικαστηριακές που σχετικοποιούν τη σωστή εφαρμογή του νόμου.»

Ζωή Κωνσταντοπούλου

«Ήρθαμε εδώ υπερασπιζόμενοι τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο μετά από την προκλητική απόφαση του εφετείου, που εκδόθηκε κατόπιν μεθόδευσης, με μια προσχηματική αιφνίδια ασθένεια του συνηγόρου υπεράσπισης μετατέθηκε για να ισχύσουν ευμενέστερες διατάξεις.

Το ζήτημα δεν είναι ο νόμος , είναι το δίκαιο που σήμερα έχει τραυματιστεί γιατί περιφέρεται θρασύτητα δικαιωμένος ο δολοφόνος, αλλά και γιατί ο ΑΠ αρνήθηκε στην οικογένεια να τοποθετηθεί. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ένας αστυνομικός με πολλαπλώς ελεγκτέα συμπεριφορά, είχε κακό όνομα στην αστυνομία, τον αποκαλούσαν Ράμπο, αυτός ο άνθρωπος είχε το προνόμιο του ελαφρυντικού.

Διαμαρτυρόμαστε γιατί στα δώδεκα χρόνια που έχουν περάσει, έχουν περισσέψει οι παρακρατικές παρεμβάσεις στην υπόθεση, πάντα με στόχο να απαλειφθούν οι ποινές. Η οικογένεια του παιδιού όμως έχει υποστεί την πιο βάναυση μεταχείριση.

Το ότι σήμερα ο ΑΠ αποφάσισε να μην μιλήσει η οικογένεια, δείχνει το μέγεθος του κινδύνου. Τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο τον σκότωσε ο Κορκονέας , αλλά το χέρι του το όπλισαν όλες οι δικαστικές αποφάσεις με αστυνομικούς που έχουν πέσει στα μαλακά. Η απόφαση για τον Κορκονέα οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα