Κορονοϊός: Έρχονται νέες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία. Πού θα αναπτυχθούν

Κορονοϊός: Έρχονται νέες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία. Πού θα αναπτυχθούν

Νέα κρεβάτια εντατικής δημιουργεί άμεσα το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να είναι διαθέσιμα στην περίπτωση που τα κρούσματα κορονοϊού αυξηθεί δραματικά το επόμενο διάστημα και νοσήσουν βαριά συμπολίτες μας. Άλλωστε, με βάση τα επίσημα στοιχεία σήμερα 7 στις 10 κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται για ασθενείς με άλλα νοσήματα είναι καλυμμένες (ποσοστό 74%). Γεγονός που σημαίνει πως αν χρειασθούν δεν θα μπορέσουν να διατεθούν για την πανδημία του κορονοϊού. Από την άλλη, οι ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 37,5%.

Αντίστοιχα, αυξημένη κάλυψη παρατηρείται στις ΜΕΘ και της Αττικής, καθώς, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς: «Παρατηρείται αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ, πάνω από 60% με αυξητική τάση, ενώ η αναγωγή στα διάφορα μοντέλα αλγορίθμων ρίσκου, δείχνει υψηλότατο κίνδυνο».

Σήμερα οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ φθάνουν σε όλη τη χώρα τις 930. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, μάλιστα, ήταν πολύ περισσότερες, καθώς δεκάδες αίθουσες χειρουργείων είχαν μετατραπεί σε εντατικές προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, από τις 930 κλίνες που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο σύστημα, οι 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19. Από τις 701 αυτές κλίνες σήμερα είναι κατειλημμένες οι 519, ενώ οι 182 παραμένουν κενές. Επίσης, από τις συνολικές 930 κλίνες στις ΜΕΘ,  οι 229 διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό. Από τις 229 οι 223 είναι σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ οι 6 σε στρατιωτικά.

Οι κατειλημμένες κλίνες

Από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%, αναφέρει ο υπουργός Υγείας.

Ειδικότερα, στα νοσοκομεία της Αττικής από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ έχουν διατεθεί 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην κορονοϊού, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές και 43 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμένες και 26 κενές.
Νέες κλίνες

Με το φόβο ότι θα αυξηθούν τα βαριά περιστατικά του κορονοϊού, το υπουργείο Υγείας αυξάνει τις κλίνες ΜΕΘ στη χώρα. Συγκεκριμένα, προστίθενται 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών. Το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες: 12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο ΠΓΝ «Αττικόν», τέσσερα στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας.

«Το υπουργείο Υγείας, εξετάζοντας καθημερινά τα δεδομένα, έχει την δυνατότητα να θέσει σε εφαρμογή την επόμενη φάση του σχεδιασμού για περαιτέρω αύξηση των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19, όταν χρειαστεί» διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας.
Νέες μόνιμες ΜΕΘ

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, 155 υπερσύγχρονες ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ από την δωρεά του ΙΣΝ θα αρχίσουν να παραδίδονται στο ΕΣΥ πριν το τέλος του έτους.

Επίσης, ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου η εμβληματική δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «H Σωτηρία». Τέλος, αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου και η παράδοση 8 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι πάντως στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) μιλούν γενικά για ελλείψεις τόσο στις υποδομές όσο και στο προσωπικό. «Οι λειτουργούσες ΜΕΘ στα νοσοκομεία είναι 607 κλίνες για γενικά περιστατικά με δυνατότητα ανάπτυξης άλλων 28 με την πρόσληψη προσωπικού. Λειτουργούν και 169  κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού με δυνατότητα ανάπτυξης άλλων 39 με τη κατάλληλη στελέχωση. Κάθε χειμώνα έχουμε κατά μέσο όρο 50 διασωληνωμένους ασθενείς σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ» αναφέρει ο Πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα