Πανελλαδικές: Προσέφυγαν στο ΣτΕ οι υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου με το παλαιό σύστημα

Πανελλαδικές: Προσέφυγαν στο ΣτΕ οι υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου με το παλαιό σύστημα

Συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση αναστολής που είχαν υποβάλει υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου με το παλαιό σύστημα, ζητώντας την αναστολή αποφάσεων της υπουργού Παιδείας Νίκης Νίκης Κεραμέως. Με τις εν λόγω αποφάσεις στους συγκεκριμένους υποψηφίους αποδίδεται ποσοστό 9,51% των θέσεων των εισακτέων που αντιστοιχούν στο σύνολο των υποψηφίων ημερησίων ΓΕΛ.

Μεταξύ άλλων στις αιτήσεις τους οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως ο καθορισμός του ποσοστού αυτού βασίστηκε σε διάταξη (του άρθρου 166 παρ. 1) του πρόσφατου Ν. 4635/2019, η οποία, όπως αναφέρεται, παραβιάζει την αρχή της ισότητας και την αρχή της αξιοκρατίας. Επιπλέον υποστηρίζουν πως το ποσοστό 9,51% προκύπτει από τη σχέση του αριθμού των αιτήσεων - δηλώσεων συμμετοχής των υποψηφίων με το παλαιό και με το νέο Σύστημα, δηλαδή με βάση ένα καθαρά αριθμητικό κριτήριο, χωρίς καμιά αξιολογική κρίση των υποψηφίων που απλώς δηλώνουν συμμετοχή με το παλαιό ή με το νέο σύστημα χωρίς μάλιστα να απαιτείται η συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

Οι προσφεύγοντες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούνται ακόμη νομολογία του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με βάση τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Η απόφαση της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί άμεσα λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, ενώ για την ίδια υπόθεση έχει κατατεθεί και αίτηση ακύρωσης η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 2 Οκτωβρίου 2020

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα