Μαγιορκίνης - Χαρδαλιάς: Δεν εφησυχάζουμε - 168 νέα κρούσματα, δύο θάνατοι

Μαγιορκίνης - Χαρδαλιάς: Δεν εφησυχάζουμε - 168 νέα κρούσματα, δύο θάνατοι

Τα τριψήφια νούμερα κρουσμάτων covid-19 που καταγράφονται από αρχές Αυγούστου, ανησυχούν επιστήμονες και Πολιτεία και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, για την οποία ενημέρωσαν σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, που συμμετέχει εκτάκτως στην ενημέρωση λόγω απουσίας του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα του ιού τις δύο τελευταίες εβδομάδες με μέσο όρο 200 κρούσματα καθημερινά και αύξηση των νοσηλειών. Ωστόσο το ενθαρρυντικό είναι ότι παρατηρείται σχετική επιβραδυνση, η οποία, όπως είπε ο καθηγητής, ήρθε νωρίτερα καθώς σε διαφορετική περίπτωση και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μοντέλων θα είχαμε δραματική αύξηση κρουσμάτων που θα οδηγούσε σε 400 κρούσματα καθημερινα' αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.

Η επιδημία σιγοβράζει και χρειάζεται επαγρύπνηση απ' όλους, είπε. Ανέφερε επίσης ότι το δεύτερο κύμα είναι ηπιότερο του αναμενομενου με εκτεταμένη διασπορά στις νεότερες ηλικίες. Η επιδημία στις νεαρότερες ηλικίες δεν είναι "κλειστή" και μπορεί να δώσει επιδημίες στις μεγάλες ηλικίες, είπε ο καθηγητής εφιστώντας την προσοχή όλων για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση μάσκας.

Ο κ. Μαγιορκίνης έδωσε έμφαση στους στοχευμένους εργαστηριακούς ελέγχους ώστε να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την διασπορά του ιού στην κοινότητα είπε ότι αυτή είναι χαμηλότερη από αυτή που είχαμε Απρίλιο-Μάιο. Ωστόσο, είναι δυσκολότερη η εκτίμηση της κατάστασης στον παρόντα χρόνο και αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό μόνο με διενέργεια τεστ αντισωμάτων και επιδημιολογικές μελέτες. Στην πρώτη φάση εκτιμούσαμε ότι θα είχαμε 10.000 με 20.000 κρούσματα. Σήμερα εκτιμούμε είπε ότι ειναι λιγότερα.

Πρόσθεσε ότι αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με κύρια αιτία τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας. Αναφέρθηκε, τέλος, στην επαναμόλυνση που ανακοινώθηκε στο Χονγκ Κονγκ λέγοντας ότι τα στοιχεία επαναμόλυνσης δεν έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς.

Υπενθυμίζεται ότι η ενημέρωση θα γίνεται πλέον δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), από τον κ. Ν. Χαρδαλιά και τον κ.Σ.Τσιόδρα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Νίκος Χαρδαλιάς: Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο, ενώ δεν ευθύνεται το άνοιγμα του τουρισμού για την έξαρση της νόσου

"Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν ευθύνεται το άνοιγμα του τουρισμού για την έξαρση της νόσου", τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση σχετικά με τον κορονοϊό η οποία επανήλθε από σήμερα.

"Το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με πολύ μεγάλη προσοχή και όπου είδαμε ότι υπήρχε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο κλείσαμε ξανά τα σύνορα, όπως έγινε και στα σύνορά μας στον βορρά", σημείωσε ο κ.Χαρδαλιάς. "Από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 23 Αυγούστου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 360.206 έλεγχοι σε σύνολο 2.931.614 εισερχομένων. Όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, από την 1η Ιουλίου, είναι 723".

Αμέσως μετά διευκρίνισε, ότι οι 360.206 έλεγχοι δεν ήταν τυχαίοι. "Επιλέγονται", υπογράμμισε "και ελέγχονται οι επιβάτες εκείνοι που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να είναι θετικοί χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν. Ειδικός αλγόριθμος αξιολογεί κριτήρια όπως η ηλικία, η χώρα, αλλά και η περιφέρεια προέλευσης του ταξιδιώτη, καθώς και τα ταξίδια που προγραμμάτισε πρόσφατα. Αξιολογείται ο συντελεστής ρίσκου κάθε προφίλ, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να είναι απόλυτα στοχευμένοι. Έτσι επιτυγχάνεται και ο εντοπισμός περισσοτέρων κρουσμάτων, αλλά και καλύτερες εκτιμήσεις για να λαμβάνονται οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις".

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισήμανε, ότι δεν υπάρχει ζήτημα γενικευμένου lockdown, ενώ πρόσθεσε ότι "έχουμε τα εργαλεία και τις δυνατότητες για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε έξαρση της νόσου. Και αυτή την μάχη θα την κερδίσουμε μαζί με τους πολίτες".

Ο κ.Χαρδαλιάς σημείωσε ότι βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της νόσου είναι κυρίως η σωστή ενημέρωση των ίδιων των πολιτών. "Σε κάθε φάση λέμε ανοιχτά και καθαρά ποιά ακριβώς είναι η κατάσταση και κυρίως ποιά μέτρα λαμβάνονται. Τα πραγματικά δεδομένα δεν προκύπτουν από κάποια πολιτική απόφαση, αλλά συγκεντρώνονται καθημερινά από νοσοκομεία, εργαστήρια, κέντρα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν κάνουμε διάκριση σε καμία περιοχή. Όπου υπάρχει πρόβλημα το λέμε καθαρά για να προστατέψουμε κατοίκους και επισκέπτες, ενώ λαμβάνονται και τα ανάλογα μέτρα. Αυτό κάναμε από την πρώτη στιγμή, είτε αφορά στην Αττική, είτε ένα νησί, είτε μια άλλη περιοχή".

"Η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας", πρόσθεσε ο υφυπουργός, "Χώρες που τα είχαν πάει καλά στην πρώτη φάση της πανδημίας, όπως το Ισραήλ και Νέα Ζηλανδία βρίσκονται αντιμέτωπες ξανά με ένα δεύτερο κύμα. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητη. Αύξηση κρουσμάτων έχουμε και στην Ελλάδα. Και τα περιμέναμε. Βλέπουμε άνοδο σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα. Και η άνοδος αυτή προκύπτει από την διασπορά του ιού. Προκειμένου να σταματήσουμε την εξάπλωση της πανδημίας παρακολουθούμε την εικόνα της κάθε περιοχής και αντιδρούμε σε κάθε διαφοροποίηση των δεδομένων. Για παράδειγμα οι περιφερειακές ενότητες Χανίων, Χαλκιδικής, η Πάρος, η Αντίπαρος και η Μύκονος έχουν τεθεί λόγω της επιδημιολογικής τους εικόνας σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. Στον Πόρο και τον Αμπελώνα Λάρισας, η επιδημιολογική εικόνα έχει βελτιωθεί με αποτέλεσμα να μην τελούν πλέον σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, αλλά να είναι σε κατάσταση επιδημιολογικής παρατήρησης".

Επίσης, ο κ.Χαρδαλιάς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και σε "αντιεπιστημονικές θεωρίες που φτάνουν να λένε ότι αυτά που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο γύρω μας, δεν υπάρχουν. Τέτοιες θεωρίες μπορούν να αποβούν μοιραίες, αφού θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των πολιτών.

Μέχρι που να έχουμε εμβόλια πρέπει να ζήσουμε λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας".

Τέλος, επισήμανε ότι η αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας, ενώ υπενθύμισε ότι ο ιός ούτε κουράζεται, ούτε εξασθενεί.

Κοντοζαμάνης: Το σύστημα υγείας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα κορονοϊού

168 κρούσματα, δύο θάνατοι - Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Ακόμη 168 κρούσματα του νέου κορωνοϊού καταγράφηκαν σήμερα στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. 

Ενημέρωση Μαγιορκίνη - Χαρδαλιά: Φαίνεται μια ανάσχεση στο 2ο κύμα, μη μας ξεγελά - Φοράτε μάσκες

Αναλυτικότερα, εντοπίστηκαν:

-  20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 45 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 6 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 4 εκ των οποίων συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 1 στην Π.Ε. Αργολίδας

- 2 στην Π.Ε. Αχαΐας

- 1 στην Π.Ε. Βοιωτίας

- 1 στην Π.Ε. Εύβοιας

- 4 στην Π.Ε. Ημαθίας

- 10 στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 3 στην Π.Ε. Καβάλας

- 1 στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 1 στην Π.Ε. Κιλκίς

- 2 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή και 1 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 8 στην Π.Ε. Κυκλάδων 

- 1 στην Π.Ε Λάρισας

- 6 στην Π.Ε. Λασιθίου

- 12 στην Π.Ε. Λέσβου 

- 2 στην Π.Ε Μαγνησίας

- 1  στην Π.Ε Ξάνθης

- 6 στην Π.Ε Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 2 στην Π.Ε. Πιερίας

- 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου

- 3 στην Π.Ε. Ροδόπης

- 3 στην Π.Ε. Τρικάλων

- 3 στην Π.Ε Χανίων

- 1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέβηκε σε 8.987, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.

Τα 1.910 (21.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.074 (45.3%) σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 31 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Οι εννέα (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 38.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουν καταγραφεί δύο ακόμα θάνατοι καθώς ένας 69χρονος άνδρας και μια 74χρονη γυναίκα κατέληξαν σήμερα Τρίτη στο ΑΧΕΠΑ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 244.

Οι 84 (34.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα