Κεραμέως: Μάσκα στα παιδιά από τα νηπιαγωγεία ζητούν οι λοιμωξιολόγοι και το αποδεχόμαστε

Εισήγησή για υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους μαθητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο) έκαναν προς το υπουργείο Παιδείας οι ειδικοί της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA τόνισε πως η εισήγηση έχει γίνει αποδεχτή καθώς υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους ειδικούς της επιτροπής. «Αποδεχόμαστε την εισήγηση» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας, παραπέμποντας για τις επιμέρους λεπτομέρειες στις ανακοινώσεις της Δευτέρας.

Η κ. Κεραμέως τόνισε πως η πρόταση των ειδικών είναι να δοθεί βάρος στην εκπαίδευση της χρήσης μάσκας στους μαθητές της μικρής ηλικίας (νηπιαγωγείο και τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού). «Η μάσκα είναι εξαιρετικό εργαλείο για να προστατευτούμε από τον ιό» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα πανεπιστήμια η υπουργός Παιδείας είπε πως η επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα γίνει όπως εκείνη του Ιουνίου, δηλαδή τα πανεπιστήμια θα επιλέξουν τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων, ενώ τόνισε πως από το χειμερινό εξάμηνο οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα έδρανα με τη διευκρίνιση ότι «οι θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 άτομα αλλά οι μεγάλες διαλέξεις θα γίνονται εξ αποστάσεως».

Ως προς το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι τα μέτρα θα επικαιροποιηθούν εάν υπάρξει ανάγκη όπως συνέβη και στο πρώτο διάστημα της επιδημίας στην Ελλάδα.

Τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη λειτουργία τους και τα μέτρα προφύλαξης που θα πρέπει να πάρουν τα παιδιά.

Όπως είπε και ο κ. Γαργαλιάνος στον ΣΚΑΪ οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα και θα δοθούν σαφείς οδηγίες. Τα παιδιά που συγχρωτίζονται με ηλικιωμένους θα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους, επεσήμανε, ωστόσο συμπλήρωσε ότι η μεταδοτικότητα από παιδιά σε ενηλίκους είναι μικρή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έως τώρα οι ειδικοί.

«Αν τα κρούσματα αυξηθούν δεν θα έχουμε την ίδια εικόνα και λειτουργία του σχολείου», τόνισε. Σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου ο κ. Γαργαλιάνος είπε ότι υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς.

Τα παιδιά θα προαυλίζονται ανά ομάδες, δεν θα βγαίνουν διάλειμμα όλες οι τάξεις στον ίδιο χώρο. Επίσης, συζητείται και το θέμα αλλαγής ωραρίου του σχολείου. Στόχος είναι να μην κλείσει το σχολείο στην περίπτωση κρούσματος, τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος.

Στη περίπτωση που τα δεδομένα αλλάξουν και υπάρξει επιδείνωση τους επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα το σενάριο της τηλεκπαίδευσης είναι πάντα ανοιχτό.

Τι μάσκα να φορούν τα παιδιά

Ο κ. Γαργαλιάνος εξήγησε πως η μάσκα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερων προδιαγραφών. Συστήνει, μάλιστα, τη βαμβακερή μάσκα και να πλένεται καθημερινά. Θα δοθούν ακριβείς οδηγίες, ανέφερε.

Συγκεκριμένα, θα γίνουν σποτάκια και ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς.

Επίσης, συμβούλευσε τους γονείς να προμηθεύονται τις μάσκες από φαρμακεία και όχι από οπουδήποτε, για να είναι σίγουροι για την ποιότητα και την ασφάλειά τους. Τέλος, είπε ότι θα συζητηθεί το θέμα των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Οι αποφάσεις είναι κυλιόμενες αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων.

Πώς θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο 

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, εξήγησε στο χθεσινο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star πώς προβλέπεται να διεξαχθεί η νέα σχολική χρονιά, μίλησε για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και για τα πρωτόκολλα που αναμένεται να εφαρμοστούν σε περίπτωση που εντοπιστεί θετικό κρούσμα κορωνοϊού σε σχολείο.

Έτσι, από 7 Σεπτεμβρίου προβλέπονται τα ακόλουθα αυξημένα μέτρα προστασίας:

– Υποχρεωτική η μάσκα

– Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ώστε να περιοριστεί η ανάμειξη διαφορετικών ομάδων μαθητών

– Αντισηπτικά και σαπούνια που θα καλύπτουν οι δήμοι

– Συστηματικός καθαρισμός των σχολείων

– Επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Σχετικά με ένα ενδεχόμενο κρούσμα κορωνοϊού στους κόλπους κάποιου σχολείου, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στην ύπαρξη ειδικού πρωτόκολλου για το πώς θα αντιμετωπιστεί.

«Αναμένεται να βγει ένα αναλυτικό πρωτόκολλο. Μέχρι στιγμής υπήρχε η οδηγία ότι κλείνει το τμήμα και ακολουθεί ιχνηλάτηση. Θα αναμένουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της επιτροπής των ειδικών στην κατεύθυνση αυτή. Το υπουργείο, πάντως, είναι προετοιμασμένο να παρέχει τηλε-εκπαίδευση σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί», ανέφερε η υπουργός.

Σχετικά με τις απουσίες, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι το πλαίσιο που θα αφορά τις απουσίες θα είναι πολύ συγκεκριμένο. Οι απουσίες θα δικαιολογούνται στις εξής περιπτώσεις:

– Αν ο μαθητής νοσεί από κορωνοϊό

– Αν νοσεί κάποιος στο περιβάλλον του

– Αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα

Τέλος, η κ. Κεραμέως διευκρίνισε ότι εξετάζεται ενδελεχώς η ομαλή λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, ενώ θα επανεξετάζεται καθημερινά η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και κατόπιν συνεννόησης με τους ειδικούς θα επικαιροποιούνται οι αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα