Τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου. Όλα τα σενάρια για τη λειτουργία τους

Τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου. Όλα τα σενάρια για τη λειτουργία τους

Στις 7 Σεπτεμβρίου και με όλα τα μέτρα προστασίας θα ανοίξουν τα σχολεία όπως διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Open Τv. O κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως τα σχολεία θα ανοίξουν τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώ εξήγησε πως θα πρέπει να επαναλειτουργήσει η εκπαίδευση έστω κι αν συνεχίζει να υπάρχει ο κορονοϊός στη χώρα μας.

Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά τρομάζει τους επιστήμονες. Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας προς τα τέλη Αυγούστου, θα δώσει την εικόνα για να ληφθούν οι αποφάσεις για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας – σε συνεργασία πάντα με τους λοιμωξιολόγους – επεξεργάζεται διάφορες εναλλακτικές λύσεις για το καθεστώς λειτουργίας των σχολείων. Αν και ακόμη οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, το ένα σενάριο μιλά για εκ περιτροπής μαθήματα για όσες τάξεις έχουν πάνω από 15 μαθητές ενώ έχει αρχίσει να προτείνεται από μερίδα λοιμωξιολόγων η χρήση μάσκας για μαθητές άνω των 10 ετών ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος της διασποράς του ιού στη σχολική κοινότητα σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός ή μαθητής νοσεί. Το δεύτερο σενάριο είναι να ξεκινήσουν όπως και τον Μάιο και τον Ιούνιο, με λιγότερα από 15 παιδιά στην τάξη και εκ περιτροπής.

O kαθηγητή Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπο Γώγο. Ειδικότερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, τόνισε ότι «στόχος μας είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία».

«Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε τώρα είναι απαραίτητα, ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία κανονική και να μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία. Η μάσκα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί. Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων σε περίπτωση που υπάρχει επιδημιολογική φόρτιση σε σχέση με τη νόσο. Όπου είναι δυνατό πρέπει να ελαττώσουμε τα παιδιά. Τα βασικά όπλα που έχουμε είναι δύο. Η μάσκα και η εκ περιτροπής λειτουργία», υπογράμμισε Ωστόσο, όπως επεσήμανε, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στις 20 Αυγούστου με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Να σημειωθεί ότι στη χρήση μάσκας στα σχολεία αναφέρθηκε το Σάββατο και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορoνοϊό στην χώρα μας, Γκίκας Μαγιορκίνης.  Ο καθηγητής υπογράμμισε πως θα πρέπει να δουν πολύ προσεκτικά τον τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω δεύτερου κύματος ενώ επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα και μίλησε για πιθανότητα μοντέλου Μαΐου με μάσκες το οποίο θα εισηγηθεί με βάση το τι έγινε στο Ισραήλ και άλλες χώρες.

Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση ότι θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 – 19 ετών και όταν τα νούμερα του 2ου κύματος αρχίζουν και πέφτουν τότε σταδιακά θα επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.

madata

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα