Σε απόγνωση οι κάτοικοι στην Εύβοια. Σπίτια χωρίς νερό και ρεύμα. 7 οι νεκροί

Σε απόγνωση οι κάτοικοι στην Εύβοια. Σπίτια χωρίς νερό και ρεύμα. 7 οι νεκροί

Η φονική καταιγίδα που έπληξε πλήθος περιοχών της Εύβοιας και είχε ως αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημίες. Έτσι μία πολύ δύσκολη νύχτα περιμένει τους κατοίκους καθώς πολλοί από αυτούς έχουν μείνει άστεγοι, ενώ και όσοι έχουν που να μείνουν θα αναγκαστούν να περάσουν τη βραδιά χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα, αφού σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια αποκατάστασης των βλαβών στα δίκτυα. Είναι χαρακτηριστικό όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του OPEN TV, ότι η Πυροσβεστική μέχρι το απόγευμα της Κυριακής είχε δεχθεί 700 κλήσεις.

Λέκκας: Δεν το έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα

Ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, κύριος Λέκκας, μιλώντας στο Open TV από την περιοχή Πολιτικά, είπε: «Εχουμε να κάνουμε με μία καινούργια εικόνα που δεν έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα. Είναι πολύ νωρίς να αποδώσουμε ευθύνες. Αυτό που συμβαίνει στα Πολιτικά είναι διαφορετικό με τα Ψαχνά, που είναι πολύ κοντά. Στα Πολιτικά είχε απέιραχτο δάσος και αυτό είναι το περίεργο, όμως έπεσαν πολλοί τόνοι νερό βρoχής».

Σε απόγνωση και οι κάτοικοι στα Ψαχνά

Τεράστιες ζημιές και στην περιοχή των Ψαχνών. Χαρακτηριστικά όσα περιγράφει ο Μιχάλης Καλαβρής, πρόεδρος Κοινότητας Ψαχνών: «Ο δήμος είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δουλέυουμε για να βρούμε λύσεις. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο νερό. Όλα έγιναν σε 1,5 ώρα. Περίπου 2.500 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Ζητάμε νερό και ξηρά τροφή. Δύσκολα θα ξαναγίνει ο τόπος όπως ήταν. Τόσο τραγικά είναι τα πράγματα».
Το δράμα με το 6μηνο βρέφος

Συγκλονιστική είναι η ιστορία του χαμού του βρέφους οχτώ μόλις μηνών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV γύρω στις 04:00, οι γονείς (ήταν παραθεριστές στα Πολιτικά) προσπάθησαν να φύγουν από το σπίτι σπάζοντας το τζάμι σε παράθυρο, τότε μπήκαν τα νερά μέσα ορμητικά με αποτέλεσμα να γλιστρήσει από τα χέρια των γονιών και λίγο αργότερα βρεθεί κάτω από έπιπλο, χωρίς τις αισθήσεις του.

Εύβοια: Επτά νεκροί και ένας αγνοούμενος από τις φονικές πλημμύρες

Νεκρός βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής και ο 42χρονος σύζυγος της 37χρονης, η οποία επίσης είχε βρεθεί έξω από το σπίτι της στην Αμφιθέα Εύβοιας. Έτσι ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Εύβοια ανέρχεται πλέον στους επτά.

Ο 42χρονος βρέθηκε μέσα στο σπίτι το οποίο είχε πλημμυρίσει.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του άνδρα που αγνοείται στο Μπούρτζι.

Δεκάδες διασώσεις με χερσαία και εναέρια μέσα

Ενενήντα επτά διασώσεις με επίγεια μέσα και ελικόπτερα πραγματοποιήθηκαν από την Πυροσβεστική και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό στις φονικές πλημμύρες της Εύβοιας, όπου έχασαν την ζωή τους πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος 8 μηνών.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα 9 Αυγούστου 2020 στην Κεντρική Εύβοια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 658 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Από τις 97 παροχές βοηθείας που έχουν πραγματοποιηθεί, για απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημεία από οχήματα και οικίες, το Π.Σ. έχει πραγματοποιήσει 82, εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και 28 ακόμη με 1 ελικόπτερο SAR.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έχει πραγματοποιήσει 15 απομακρύνσεις ατόμων με 2 ελικόπτερα SAR. Για τον εναέριο συντονισμό των δυνάμεων επιχειρούν δύο ελικόπτερα, του ΠΣ και της ΕΛΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι από δύο αγνοούμενους στο Μπούρτζι, βρέθηκε σώα μια γυναίκα και αγνοείται ακόμα ένας άνδρας που ήταν μαζί της και παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Από τα σωστικά συνεργεία συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του. Η Πυροσβεστική παρακαλεί για μια ακόμα φορά τους πολίτες, στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα