Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού

Συνεχίζει την δυναμική πορεία του ο κορωνοιός στη χώρα μας, αφήνοντας ολοένα και πιο έντονο το αποτύπωμά του, με κρούσματα σε δεκάδες περιοχές αλλά και με πολλούς ασθενείς στα νοσοκομεία.

Με τον συνωστισμό των πολιτών να έχει γίνει δυστυχώς αναπόσπαστο κομμάτι της νέας κανονικότητας, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις των επιστημόνων και τους περιορισμούς της πολιτείας, όλα τα μέτρα βρίσκονται και πάλι στο τραπέζι. Αυτό αποτυπώθηκε και από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης (συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων στην Καλιφόρνια, Κίμων Δρακόπουλος), ο οποίος κάλεσε τους λοιμωξιολόγους να αποφασίσουν οποιοδήποτε μέτρο κρίνουν ότι θα αναχαιτίσει τη διασπορά του κορωνοιού και της λοίμωξης Covid-19. Και όπως φαίνεται από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη που προγραμματίστηκε από την επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, οι επιστήμονες έλαβαν αμέσως το μήνυμα του Πρωθυπουργού και είναι έτοιμοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Εκτός από τη διεύρυνση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους που εξετάζεται, καθώς και την απαγόρευση των πανηγυριών και τον Αύγουστο (θεωρείται δεδομένη), δεν αποκλείεται να μπει ανώτατο όριο συγκέντρωσης στον ίδιο χώρο 50 ατόμων, ιδίως για κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ρεκόρ κρουσμάτων χθες για τον Ιούλιο

Κατά τον χθεσινό ημερήσιο απολογισμό καταγράφηκε ρεκόρ θετικών κρουσμάτων για τον Ιούλιο καθώς ανακοινώθηκαν 65 νέα περιστατικά λοίμωξης, ενώ έσπασε και το "φράγμα" των 1.000 κρουσμάτων - από 1η μέχρι και 30 Ιουλίου επιβεβαιώθηκαν 1.018 κρούσματα κορωνοιού. Πιο βαρύς γινεται ημέρα με την ημέρα και ο απολογισμός των νοςηλευομενων στα νοσοκομεία αναφοράς. Εχθές οι ασθενείς σε κλινικές Covid-19 και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ήταν 99 με τους 48 εξ αυτών να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

Η Αττική όπως και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο της επιδημίας το τελευταίο 15νθήμερο, κατέχοντας και τις αρνητικές πρωτιές στον αριθμό των κρουσμάτων ανάμεσα στις δεκάδες περιοχές της επικράτειας όπου υπάρχει διασπορά του κορωνοιού. Εχθές καταγράφηκαν 11 κρούσματα στην Αττική και επτά στη Θεσσαλονίκη, με τον απολογισμό του μήνα να διαμορφώνεται ως εξής: 203 θετικά στον κορωνοιό άτομα στο λεκανοπέδιο και 105 στην Περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, στην Αττική ήταν ενεργά 145 κρούσματα, για τα οποία 596 επαφές τους – χαμηλού και υψηλού κινδύνου – βρίσκονταν σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής δείχνουν και οι νοσηλείες οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Στις 14 Ιουλίου οι αςθενεις των νοσοκομείων αναφοράς της Αττικής ήταν 21 και χθες ήταν 48. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι νοσηλεύονταν στις 14 Ιουλίου σε ολα τα νοσοκομεια αναφοράς του λεκανοπεδίου, νοσηλεύονταν εχθές σε ένα μόνο νοσοκομείο, στο Σωτηρία.

Ωστόσο, η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της συνολικής επιδημιολογικής εικόνας. Προς το παρόν, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μετάδοση στην κοινότητα παραμένει ήπια.

Παρά τις σταθερές εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, οι νοσηλείες βαρέως πασχόντων παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο. Χθες, οκτώ ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς. Συνολικά, 32 ασθενείς νοσηλεύονταν εχθές σε ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης στα νοσηλευτικά ιδρύματα και άλλοι 67 στις απλές κλινικές Covid-19.

Οι εστίες επιδημίας και... ανησυχίας ανά την επικράτεια

Εστίες μετάδοσης, μεγαλύτερες ή μικρότερες,έχουν δημιουργηθεί και σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας. Από τη Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι τα νησιά του Ιονίου και την Πελοπόννησο και από τη Στερεά Ελλάδα μέχρι την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου εντοπίζονται τουλάχιστον 26 περιφερειακές ενότητες με ένα ή περισσότερα κρούσματα. Η Ξάνθη και η Ροδόπη που είχαν αναζωπυρώσεις της επιδημίας από τον περασμένο Ιούνιο και βρίσκονταν σε τοπικό lockdown συνεχίζουν να καταγράφουν κρούσματα, περιορισμένα σε μονοψήφιο αριθμό καθημερινά. Σε αποδρομή φαίνεται οτι βρίσκεται και η επιδημική έξαρση που καταγράφηκε στην Καστοριά και την Κοζάνη από τις αρχές Ιουλίου. Μέχρι τώρα στις περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης τα κρούσματα είναι περί τα 200 ενω στην Καστοριά και την Κοζάνη 29.

Δυναμική φαίνεται να είναι η πορεία του κορωνοιού και στην Καβάλα, η οποία μετρά 21 θετικά κρούσματα μέσα στον μήνα. Μάλιστα, υπό τον εύλογο φόβο της έξαρσης και διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού, το Δημοτικό Συμβούλιου Παγγαίου Καβάλας αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή λειτουργίας των παιδικών εξοχών-κατασκηνώσεων που διαθέτει ο Δήμος στην περιοχή της Νέας Περάμου.

Σε σημαντικές εστίες έχουν αναδειχθεί, επίσης, η Αχαΐα (14 κρούσματα), η Ημαθία (12) και η Μαγνησία (10).

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στη χώρα έχουν καταγραφεί για τον τρέχοντα μήνα 550 εγχώρια κρούςματα και 468 εισαγόμενα. Χθες για πρώτη φορά καταγράφηκε κρουσμα σε κλειστό πληθυσμό, συγκεκριμένα σε δεξαμενόπλοιο. Από τα 34 εισαγόμενα κρούςματα, τα 17 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και τα άλλα 17 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Τα 16 από τη δεύτερη κατηγορία ήταν μέλη πληρώματος ενός δεξαμενόπλοιου με σημαία Μάλτας που είναι αγκυροβολημένο στον Πειραιά, προερχόμενο από την Τουρκία. Πρόκειται για οκτώ Ινδούς και οκτώ Φιλιππινέζους.

 

 

e-daily

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα