Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας: Είναι το τέλος του πολιτισμού

Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας: Είναι το τέλος του πολιτισμού

Ως τέλος του πολιτισμού χαρακτήρισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί η ιστορικός Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

Η διακεκριμένη βυζαντινολόγος έκανε λόγο για το παγκόσμιο σοκ και την παγκόσμια διαμαρτυρία που προκάλεσε σήμερα το σόου του Ερντογάν και η μουσουλμανική προσευχή στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη

Εκτίμησε μάλιστα ότι η κίνηση αυτή πηγαίνει πίσω την Τουρκία. «Είναι τόση η βαρβαρότητα από απέναντι, τόση η αναλγησία για ένα μνημείο της παγκόσμιας ιστορίας, είναι το τέλος του πολιτισμού. Έκανε ακριβώς ο Ερντογάν του χώρου του, του προσώπου του, του λαού του από τον πολιτισμό και όχι μόνο τον δυτικό», είπε χαρακτηριστικά.

Κριτική στη Ρωσία

Η κα Γλύκατζη – Αρβελέρ στηλίτευσε τη Μόσχα για τη χλιαρή αντίδρασή της απέναντι στη βεβήλωση του μνημείου της Αγίας Σοφίας.

«Ενοχλήθηκα από τον Πούτιν», σημείωσε και εξιστόρησε πώς οι Ρώσοι εκχριστιανίστηκαν χάρη στην Αγία Σοφία, καθώς οι αντιπρόσωποί τους είχαν εντυπωσιαστεί τόσο πολύ όταν αντίκρυσαν το εσωτερικό της που αποφάσισαν να ασπαστούν τον χριστιανισμό.

Η ιστορικός εκτίμησε πάντως ότι η διεθνής κοινότητα ή η UNESCO δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι παραπάνω.

«Η Αγία Σοφία μας συνδέει όλους»

Τέλος, η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ μίλησε για τη σημασία της Αγίας Σοφίας ως ιστορικό μνημείο.

Η εποχή μας εκδικείται αυτό που δεν μπορεί να κάνει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά όχι απάνω σε ανθρώπους και πολιτισμούς αλλά απάνω στον πολιτισμό και πάνω στα μνημεία συνοχής», ανέφερε.

Και υπογράμμισε ότι η Αγία Σοφία είναι ακριβώς ένα μνημείο συνοχής για εμάς τους Έλληνες. Η Αγία Σοφία συνδέει αριστερούς και δεξιούς, νέους και γέρους, βόρειους και νότιους μέσω της μνήμης και τους θρύλους γύρω από αυτό το μνημείο, κατέληξε.

 

tovima

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα