Χαλαρώσαμε - Τι δείχνει δημοσκόπηση για τα μέτρα για τον κορονοϊό και τους φόβους των Ελλήνων

Την χαλάρωση που επικρατεί στους πολίτες αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κοροναϊού, τους φόβους για τις οικονομικές εξελίξεις, αλλά και για τα ελληνοτουρκικά, κατέγραψε δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην εφαρμογή των μέτρων για τον κοροναϊό, το 52,5% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν τα εφαρμόζει όπως πριν ή δεν τα εφαρμόζει καθόλου, ενώ το 47,1% απαντά ότι εξακολουθεί να τα εφαρμόζει όπως πρώτα.

Το πλέον ανησυχητικό δε είναι, ότι στις ηλικίες 17-25 το 74,8% απαντά ότι δεν τα εφαρμόζει όπως πριν ή και καθόλου, με μόλις 25,2% να απαντά ότι τα εφαρμόζει όπως πρώτα.

Αλλά και όσον αφορά στην αντίδραση στην περίπτωση διαπίστωσης παραβίασης των μέτρων από κάποιον, το 57,3% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν κάνει τίποτα, ενώ το 34,5% υποστηρίζει ότι θα διαμαρτυρηθεί στον υπεύθυνο για την τήρηση των μέτρων.

Ο φόβος για τον κοροναϊό αποτυπώνεται και στο ερώτημα για το αν θα κάνετε διακοπές, με το 51,4% να απαντά ότι φέτος δεν θα κάνει διακοπές, ενώ ανησυχητικά είναι και τα μηνύματα για τα ξενοδοχεία, καθώς η πλειοψηφία όσων θα πάνε διακοπές, δηλώνουν ότι θα προτιμήσουν το σπίτι στο χωριό ή ότι θα φιλοξενηθουν από συγγενείς ή φίλους και μόλις το 3,5% ότι θα προτιμήσει κάποιο ξενοδοχείο.

Στον οικονομικό αντίκτυπο του κοροναϊού και στο ερώτημα πώς κρίνετε τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, το 29% απαντά θετικά, το 26,1% μάλλον θετικά, το 27,7% αρνητικά και το 13,4% μάλλον αρνητικά.

Στο ερώτημα αν φοβάστε ότι θα μειωθεί το εισόδημά σας από το φθινόπωρο, το 36,7% απαντά θετικά, το 28% το θεωρεί αρκετά πιθανό, το 17,1% το θεωρεί καθόλου πιθανό και το 17,2% όχι και τόσο πιθανό.

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι Έλληνες και όσον αφορά στις μελλοντικές συνθήκες εργασίας τους, καθώς το 61,1% απαντά ότι θεωρεί αρκετά έως πολύ πιθανό να επιδεινωθούν και το 36,6% ότι το θεωρεί όχι και τόσο πιθανό έως απίθανο.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, στο ερώτημα αν θεωρούν πιθανό να βάλουν λουκέτο το φθινόπωρο, το 63,7% απαντά καθόλου πιθανό, το 10,3% όχι και τόσο πιθανό, το 15,7% αρκετά πιθανό και το 7,7% πολύ πιθανό.

Η μεγαλύτερη ωστόσο ανησυχία των Ελλήνων φαίνεται ότι είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς το 74,7% απαντά ότι ανησυχεί πολύ έως αρκετά και το 12,3 ότι ανησυχεί λίγο, ενώ μόλις το 11% απαντούν καθόλου.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά σε δείγμα 1.003 ατόμων με δικαίωμα ψήφου σε όλη την Ελλάδα από τις έως τις 13 Ιουλίου 2020.

 

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα