Πιθανά τα τοπικά lockdown. Χρειάζεται εντατικοποίηση των μέτρων. Εισηγήσεις για υποχρεωτική μάσκα

Πιθανά τα τοπικά lockdown. Χρειάζεται εντατικοποίηση των μέτρων. Εισηγήσεις για υποχρεωτική μάσκα

Ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας, Αθανάσιος Σκουτέλης, μίλησε στο OPEN TV και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, απόρροια της χαλάρωσης που έχει επέλθει με την άρση των μέτρων στο εσωτερικό αλλά και του ανοίγματος των συνόρων. Ο κ. Σκουτέλης επισήμανε την σημαντικότητα της τήρησης των μέτρων προφύλαξης για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και τόνισε ότι χρειάζεται εντατικοποίησή τους.

«Από τότε που άρχισε το lockdown συζητούσαμε όλοι πότε θα αρθούν τα μέτρα. Και είχαμε επανειλημμένα πει ότι τα μέτρα θα αρχίσουν να αίρονται σταδιακά, με την προοπτική, αν τυχόν η άρση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων, να επαναφέρονται. Αυτό το on - off, που γίνεται πάντοτε και γινόταν και είχε σχεδιαστεί εξαρχής. Τώρα είμαστε στη φάση λοιπόν που πιθανόν να χρειαστεί να επαναφέρουμε τα περιοριστικά μέτρα ή να εντατικοποιήσουμε μερικά μέτρα τα οποία είχαν χαλαρώσει. Μην ξεχνάτε ότι το μόνο που έχει μέχρι στιγμής αποδώσει αποδεδειγμένα είναι η τήρηση των αποστάσεων. Όλα τα άλλα είναι για να τα συζητάμε: εμβόλια, θεραπείες κλπ. Άρα, λοιπόν, εκεί πρέπει να εστιάσουμε, στις αποστάσεις οι οποίες δεν τηρούνται και δευτερευόντως στη χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών και όλα τα άλλα», δήλωσε ο καθηγητής.

Όσον αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα, ο κ. Σκουτέλης σημείωσε: «Εκεί εντοπίζεται ένα καινούριο πρόβλημα το οποίο νομίζω μάλλον σχετικά καλά το αντιμετωπίζουμε, διότι φανταστείτε αυτά τα εισαγόμενα κρούσματα τα οποία μας τρομάζουν, αν δεν υπήρχαν έλεγχοι, αυτά τα κρούσματα θα είχαν μπει μέσα και θα είχαν μολυνθεί πολλαπλάσια περισσότεροι άνθρωποι». Τόνισε, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία, αν όχι η επαναφορά περιοριστικών μέτρων, η εντατικοποίηση των ήδη υπαρχόντων.

Ο καθηγητής είπε ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown όπως στην Ξάνθη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πριν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν τα ισχύοντα σε αυτή τη φάση μέτρα, όπως η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση της μάσκας. Αναφορικά στις εικόνες συνωστισμού σε παραλίες και beach bar, ο κ. Σκουτέλης σημείωσε πως η κατάσταση είναι ανησυχητική αλλά ελεγχόμενη ενώ δήλωσε τη διαφωνία του στην αύξηση των επιτρεπόμενων ατόμων στα τραπέζια στην εστίαση από 6 σε 8.


Έπειτα από τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, οι λοιμωξιολόγοι θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Στην Ελλάδα εχθές καταγράφηκαν 58 νέα κρούσματα κορωνοϊού, κάτι που προκάλεσε ανησυχία στους ειδικούς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίο ειδήσεων του OPEN, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αποφάσισε να εισηγηθεί υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους έπειτα από σύσκεψή που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης.

Υπέρ την αλλαγής χρήσης μάσκας τάχθηκε την Δευτέρα και η καθηγήτρια επιδημιολογίας κ. Λίνου, η οποία χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την άρση του μέτρου για την υποχρεωτικότητα της μάσκας, σημειώνοντας ότι «η μάσκα είναι η τελευταία αναγκαία προστασία που έχουμε από τον κορονοϊό».

Σύμφωνα με την ίδια «παραπάνω από 55% των κρουσμάτων οφείλεται στην έλλειψη μάσκας και κυρίως στην έλλειψή της σε χώρους με κλιματισμό». «Αυτό που είναι το κύριο πρόβλημα είναι ότι όλοι επαναπαυτήκαμε» πρόσθεσε η κ. Λινού.

Περισσότερα: Εισήγηση λοιμωξιoλόγων: Υποχρεωτική η μάσκα στους κλειστούς χώρους - Akous. Νέα

Περισσότερα στο βίντεο του OPEN TV που ακολουθεί:

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα