Ηandelsblatt: Τι θα γίνει εάν φέρουν οι τουρίστες μαζικά τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Ηandelsblatt: Τι θα γίνει εάν φέρουν οι τουρίστες μαζικά τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Στους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί η φετινή τουριστική σεζόν για την Ελλάδα αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της Handelsblatt υπό τον τίτλο «Ελλάδα, εστία κινδύνου ο τουρισμός».

Αναφερόμενη στην πρόσφατη συνέντευξη του έλληνα πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στη γερμανική Bild μέσα από την οποία καλούσε τους Γερμανούς να περάσουν τις φετινές τους διακοπές στην Ελλάδα, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει:

«Η Ελλάδα χρειάζεται τουρίστες φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Ο τουρισμός συνεισφέρει το 21% του ΑΕΠ και μία στις πέντε θέσεις εργασίας. Οι ξένοι τουρίστες έφεραν πέρσι 18,2 δις ευρώ στη χώρα. Τα έσοδα αυτά είναι σημαντικά για τον ελληνικό ισολογισμό. Άπαντες στην τουριστική βιομηχανία γνωρίζουν ότι το 2020 δεν θα είναι μια καλή σεζόν. Πολλοί άνθρωποι δεν θα κάνουν φέτος διακοπές. ''Πρακτικά ξεκινάμε από το μηδέν'' είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσθέτοντας ότι η πίτα που θα μοιραστεί φέτος θα είναι ''πολύ μικρότερη''. ''Αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να πάρουμε ένα μεγάλο κομμάτι'' όπως είπε.

Σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα των καλών αριθμών όσον αφορά των κορωνοϊό. Ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους πέθαναν στην Ελλάδα μέχρι στιγμής 16 άνθρωποι από Covid19. Στην Ιταλία είναι 544, στην Ισπανία 574, στην Τουρκία 54. Ο τρόπος που η Ελλάδα αντιμετώπισε την επιδημία ''πιστοποιεί την ασφάλεια, την αξιοπιστία, την υγεία'' […] εκτιμά ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης».

Και εάν φέρουν τον κορωνοϊό οι τουρίστες;

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Γκερντ Χέλερ, «οι υπεύθυνοι για τον τουρισμό είναι όμως αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα. Μπορεί ο κίνδυνος μόλυνσης για τους τουρίστες στην Ελλάδα να είναι μηδαμινός. Τι θα γίνει όμως εάν φέρουν οι τουρίστες μαζικά τον ιό στη χώρα; Μέχρι σήμερα οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Αθήνα από το εξωτερικό πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ και να μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα. Η κυβέρνηση νοίκιασε μάλιστα γι΄ αυτό ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα.

Από τα μέσα Ιουνίου όμως η Ελλάδα προτίθεται να καταργήσει τα συστηματικά τεστ κορωνοϊού. Θα γίνονται μόνον δειγματοληπτικά όπως είπε ο Μητσοτάκης. Πολίτες από χώρες ''με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα με την Ελλάδα'' θα επιτρέπεται να εισέρχονται. Η κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει τις επόμενες μέρες ποιες είναι αυτές οι χώρες.

Λίστα με 19 ''ακίνδυνες'' χώρες που διέρρευσε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης περιλαμβάνει μεν μεταξύ άλλων χώρες όπως την Αυστρία, τη Δανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Κροατία και το Ισραήλ. Η Γερμανία όμως, που έχει εξαπλάσιο αριθμό νεκρών ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους απ΄ ό,τι η Ελλάδα, δεν περιλαμβάνεται. Η λίστα που κυκλοφορεί στα μίντια δεν είναι τελική ή επίσημη, διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί κύκλοι στην ΗΒ».

dw

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα