Επιστρέφουν τη Δευτέρα στα σχολεία οι μαθητές Α' και Β΄Λυκείου και Γυμνασίου – Τι θα ισχύει

Επιστρέφουν τη Δευτέρα στα σχολεία οι μαθητές Α' και Β΄Λυκείου και Γυμνασίου – Τι θα ισχύει

Η σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων φτάνει αύριο στο δεύτερο στάδιο, όπου περίπου 550.000 μαθητές καλούνται να επιστρέψουν στα θρανία.

Τα σχολεία υποδέχονται τους μαθητές του γυμνασίου και των υπόλοιπων τάξεων του λυκείου, με το υπουργείο Παιδείας να βρίσκεται σε αναμονή για την ανταπόκριση των ελληνικών οικογενειών στην επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για περιορισμένη έλευση των μαθητών, καθώς πολλοί γονείς ακόμα φοβούνται να διακινδυνεύσουν την επιστροφή των παιδιών τους υπό τον φόβο της απειλής ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

Γυμνάσια και λύκεια θα κάνουν μαθήματα μέχρι τις 12 Ιουνίου. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δεν θα γίνουν και η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων. Όσο για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, η έναρξή τους θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και τα Επαγγελματικά Λύκεια, αντίστοιχα.

Η επιστροφή στα σχολεία ορίζει

Τα τμήματα των 30 μαθητών θα χωριστούν στα δύο, με 15 μαθητές ανά τάξη, οι οποίοι θα παρακολουθούν μαθήματα εκ περιτροπής.

Η απόσταση μεταξύ των θρανίων θα παραμείνει στο 1,5 μέτρο, τα σχολεία θα προμηθευτούν αντισηπτικά για όλες τις τάξεις και οι εκπαιδευτικοί θα αφιερώσουν χρόνο να ενημερώσουν τους μαθητές για τους κανόνες υγιεινής αλλά και για την αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων.

Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική στα σχολεία και κρίνεται υποχρεωτική μόνο στην περίπτωση της παράλληλης διδασκαλίας από τον αρμόδιο εκπαιδευτικό.

Το πρακτικό μάθημα «Εργαστήρια Πληροφορικής» πραγματοποιείται με κάλυψη των πληκτρολογίων με μεμβράνη οικιακής χρήσεως, η οποία αφαιρείται με την εναλλαγή κάθε χρήστη.

Τα διαλείμματα ορίζονται στα 15 λεπτά το καθένα, ώστε να αερίζονται οι σχολικές τάξεις κατά τη διάρκεια που γίνονται. Ανάμεσά τους προβλέπονται δύο διδακτικές ώρες των 45 λεπτών η καθεμία.

Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τη θερμομέτρηση των παιδιών τους και σε περίπτωση που κάποιος έφηβος εμφανίσει συμπτώματα πρέπει να παραμείνει σπίτι του και να ενημερώσει τη σχολική μονάδα.

Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος, πραγματοποιείται ιχνηλάτηση πιθανών επαφών και απομάκρυνση των μαθητών από το τμήμα.

Επιστροφή στα θρανία: Κλειδώνει το άνοιγμα των σχολείων την 1η Σεπτεμβρίου

Τι ισχύει με τη ζωντανή μετάδοση μαθήματος

Την προσοχή μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών έχει τραβήξει η υπουργική απόφαση που επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση μαθήματος σε περίπτωση απουσίας μαθητή που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ) έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, επικαλούμενες τη σημασία προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών, με το υπουργείο να τονίζει ότι είναι νόμιμος ο σκοπός της εν λόγω ρύθμισης.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η κάμερα θα πρέπει να εστιάζει στον εκπαιδευτικό ή/και στον πίνακα της αίθουσας διδασκαλίας μόνο, ενώ η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος δεν αφορά μέρος της διδακτικής ώρας που σχετίζεται με τυχόν εξέταση μαθητών. Η εν λόγω απόφαση έχει ισχύ μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στους μαθητές

Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους στέλνει μήνυμα για τήρηση των μέτρων για την προστασία τους από τον κορωνοϊό.

«Αύριο πολλοί μαθητές επιστρέφουν στο σχολείο. Με κανόνες, με προσοχή και γνωρίζοντας πώς να προστατέψουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Μένουμε ασφαλείς και στο σχολείο», έγραψε στο Twitter ο Πρωθυπουργός, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με βίντεο που δίνει οδηγίες σε όλους τους μαθητές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα