Εισαγγελική έρευνα για τις κλινικές Κασταλία, Ταξιάρχαι. Τρεις νεκροί, πολλά κρούσματα

Εισαγγελική έρευνα για τις κλινικές Κασταλία, Ταξιάρχαι. Τρεις νεκροί, πολλά κρούσματα

Εναν νεκρό στην κλινική «Κασταλία» και δύο νεκρούς στην κλινική «Ταξιάρχαι» καταγράφουν οι Αρχές, ενώ υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την εξάπλωση του ιού

Συναγερμός έχει σημάνει σε μονάδες υγείας, όπου εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα κορονοϊού στην κλινική «Κασταλία» στο Ελληνικό, αλλά και στο Περιστέρι στην κλινική «Ταξιάρχαι». Μάλιστα ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών προχώρησε στην διαταγή για την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Συγκεκριμένα, η κλινική Κασταλία στο Ελληνικό είναι η δεύτερη δομή υγείας με κρούσματα κορονοϊού, ενώ στη συγκεκριμένη δομή σημειώθηκε και ένας θάνατος όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας. Στην μονάδα υγείας του Ελληνικού, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού, ενώ από εκεί προέκυψε και ένας από τους 4 νεκρούς από τον ιό οι οποίοι και ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι θα αναζητηθούν ευθύνες, καθώς ελέγχεται αν τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς όπως όλα δείχνουν η διασπορά του κορονοϊού ήταν μεγάλη. Δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις για κανέναν στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή, διαμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς και κάλεσε όσους εργάζονται σε τέτοιες δομές να εφαρμόσουν κάθε πρωτόκολλο.
Δύο νεκροί και 28 κρούσματα στην κλινική στο Περιστέρι

Για τουλάχιστον 28 κρούσματα κορονοϊού σε κλινική στο Περιστέρι έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Από τα 28 κρούσματα, τα 13 αφορούσαν τροφίμους της κλινικής, ενώ τα 11 εργαζομένους. Ακόμη πρόσθεσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ενώ η κλινική τέθηκε ήδη σε καραντίνα. Λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις, η ρεπόρτερ του Open Δέσποινα Βλεπάκη μετέδωσε μέσω του δελτίου ειδήσεων πως στην ίδια κλινική υπάρχει ένας ακόμη νεκρός, δύο στο σύνολο στο Περιστέρι καθώς νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως υπήρχε ένας ακόμη νεκρός ηλικιωμένος. Συνολικά, οι νεκροί είναι τρεις στις κλινικές και συγκεκριμένα δύο στο Περιστέρι και ένας στο Ελληνικό.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς συμπλήρωσε ότι έχουν ληφθεί 101 δείγματα, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου. Επίσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης για τον κορονοϊό μίλησε και για μια δεύτερη δομή στα νότια προάστια όπου ένας από τους ασθενείς κατέληξε.

«Χθες το βράδυ είχαμε ένα θετικό κρούσμα το οποίο δυστυχώς κατέληξε σήμερα το πρωί σε δομή υγείας με 300 τροφίμους και 170 εργαζόμενους. Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τον κ. Τσιόδρα στην δομή και χθες ολοκληρώθηκε η δειγματοληψία σε 130 εργαζόμενους και σήμερα έγινε η δειγματοληψία σε όλους τους τροφίμους. Περιμένουμε τα σχετικά αποτελέσματα και μέχρι στιγμής τα πρώτα αποτελέσματα που αφορούν τους εργαζομένους και τα 92 ήταν αρνητικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να στείλει αυστηρό μήνυμα στους υπεύθυνους της εν λόγω δομής τονίζοντας πως θα ελεγχθούν και σημείωσε πως «εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή δεν πρόκειται να υπάρξουν για κανέναν».
Εισαγγελική έρευνα για τις δύο κλινικές

Στην διαταγή για την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προχώρησε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών κ. Βαγγέλης Ιωαννίδης προκειμένου να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι και Ελληνικό, όπου ασθενείς και υπάλληλοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Σκοπός της έρευνας είναι να αναζητηθεί εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για την διάδοση ασθενειών που προβλέπονται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα. Δικαστικοί κύκλοι δεν αποκλείουν οι υγειονομικοί να ελεγχθούν για κακούργημα, καθώς από τυχόν παραλείψεις τους οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση είναι πολύ πιο ευάλωτοι στον ιό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα