Με σπασμένη φωνή ο Τσιόδρας μίλησε για τον θάνατο του 35χρονου. Η συγγνώμη του

Με σπασμένη φωνή ο Τσιόδρας μίλησε για τον θάνατο του 35χρονου. Η συγγνώμη του

Μια πολύ ανθρώπινη στιγμή του Σωτήρη Τσιόδρα περιείχε η ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 6:30 το απόγευμα.

Όταν ο «στρατηγός» του ΕΟΔΥ ρωτήθηκε με αφορμή το θάνατο του 35χρονου στη Θεσσαλονίκη για το πώς ο κορωνοϊός σκοτώνει και νέους ανθρώπους, ο κ. Τσιόδρας «λύγισε».

Με εμφανώς «ραγισμένη» φωνή, ο λοιμωξιολόγος είπε ότι ένα τέτοιο γεγονός «αγγίζει πάρα πολύ την οικογένεια, το περιβάλλον. Είναι δύσκολο για τους γιατρούς, μπορείς να το καταλάβεις μόνο αν έχει νοσηλεύσει παρόμοια περιστατικά. Δεν κατανοείται, δεν χωνεύεται με κανέναν τρόπο».

 Στο θάνατο του 35χρονου άνδρα από τη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε «τα παιδιά έχουν πιο ήπια κλινική εικόνα από τους νέους ενήλικες. Και οι νέοι ενήλικες έχουν πολύ πιο ηπιότερη εικόνα σε σχέση με τους ηλικιωμένους. Δυστυχώς όμως καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με άλλα νοσήματα του κατωτέρου αναπνευστικού όπως είναι η πνευμονία από μικρόβια όπως ο πνευμονιόκοκος, και τη γρίπη όπου καταγράφουμε παρόμοια περιστατικά. Σε μία πολύ μεγάλη μελέτη που έγινε στην Κίνα και αφορούσε 2.135 παιδιά παρατηρήθηκε ένας θάνατος» ανέφερε αρχικά.

«Παραμένει όμως το ερώτημα. Αυτή η περιστασιακή σοβαρή νόσος και τυχόν θάνατος σε νεαρό άτομο, φαινομενικά υγιές όπως και ιατρικό προσωπικό που εκτίθεται σε ασθενείς με τον ιό και τι συμβαίνει εκεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν διαγνωστεί προηγουμένως. Σε άλλες μένουμε με το αναπάντητο ερωτηματικό. Για το ότι συνέβη και τί συνέβη. Πιστέψτε με, μας αγγίζουν πάρα πολύ σαν υγειονομικούς, οι περιπτώσεις αιφνίδιας κατάρρευσης του οργανισμού σε έναν νέο άνθρωπο. Κάποιοι θεωρούν ότι η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη εάν εκτεθείς περισσότερο στον ιό» συμπλήρωσε.

«Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν την προδιάθεση για σοβαρή νόσο. Αυτό έχει με τα γονίδια του καθενός μας. Είναι γνωστό ότι μία από τις ιώσεις που προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι ο έρπης. Θα έχετε ακούσει ότι οι περισσότεροι τον περνούν ελαφρά και ότι κάποιοι εμφανίζουν υποτροπές. Σε κάποιους ανθρώπους που έχουν μεταλλάξεις σε μια από τις πόρτες του ιού στον εγκέφαλο, ο έρπης προκαλεί σοβαρή εγκεφαλίτιδα με σοβαρές επιπλοκές και θάνατο. Γι αυτό και στη χώρα μας θα τρέξουν μελέτες που θα εξετάζουν την προδιάθεση των ανθρώπων που θα νοσήσουν από τον νέο κορονοϊό» συνέχισε ο κ. Τσιόδρας.

«Επιπλέον στα σοβαρά περιστατικά υπάρχει μία πολύ σοβαρή μορφή της νόσου η οποία αφορά τον πνεύμονα, την καρδιά, μια ιογενή σήψη και οδηγεί σε μία κατάρρευση του οργανισμού. Σε κάποιους νέους αυτή η φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να είναι έντονη αυτή η φλεγμονώδης αντίδραση. Μάλιστα και η μικρή και η ισχυρή και  άμυνα του οργανισμού μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό μας».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα