Ο χάρτης των συμμοριών στο κέντρο της Αθήνας - Γκέτο εγκλήματος και παραοικονομίας

Ο χάρτης των συμμοριών στο κέντρο της Αθήνας - Γκέτο εγκλήματος και παραοικονομίας

Ένα ολόκληρο γεωγραφικό τετράγωνο στο κέντρο της Αθήνας φιλοξενεί την εγκληματική παραοικονομία η οποία ανθεί στα δημιουργημένα γκέτο της Αθήνας. «Φυλές» ή «εγκληματικές φατρίες» εκβιάζουν η μία την άλλη για τη διακίνηση ναρκωτικών, την πώληση λαθραίων τσιγάρων, ειδών παρεμπορίου, σημείων πορνείας ακόμη και για τα σημεία ληστειών του δρόμου ή διαρρήξεων αυτοκινήτων.

Η νωχελική ή η όχι δραστική αστυνομική αντιμετώπιση έχει κλιμακώσει την κατάσταση, έχει αφήσει την δημιουργία ηγετικών ομάδων που απαιτούν ακόμη και «εκβιαστικά κόμιστρα» από τους πρωταγωνιστές υποομάδων. Όταν δεν υπάρχει συναίνεση στις εκβιαστικές απαιτήσεις εκδηλώνονται αιματηρές συμπλοκές επικυριαρχίας, βίαιοι ξυλοδαρμοί διαπόμπευσης και δολοφονίες παραδειγματισμού!    

Μία θανατηφόρα συμπλοκή επικυριαρχίας φαίνεται να ήταν και αυτή που καταγράφηκε χθες το μεσημέρι, στη συμβολή των οδών Σαπφούς και Μενάνδρου, ανάμεσα σε ομάδες Πακιστανών και Αφγανών, η οποία άφησε πίσω της έναν νεκρό, 23χρονο Αφγανό και έναν τραυματία, 25χρονο ομοεθνή του, οι οποίοι ήταν με περιοριστικούς όρους εμφάνισης σε αστυνομικά τμήματα για υποθέσεις ναρκωτικών και ληστείες. Οι δράστες της δολοφονίας έχουν καταγραφεί σε κάμερες ασφαλείας καταστημάτων της περιοχής με τους αστυνομικούς να μιλούν για «γνωστούς» στην περιοχή και να επιχειρούν την ταυτοποίηση, τον εντοπισμό και την σύλληψή τους.

Το σχέδιο αστυνόμευσης των περιοχών που έχουν γίνει γκέτο εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι υστερεί, και πρέπει να αναμορφωθεί με ειδικές και στοχευμένες δράσεις ανά κατηγορία εγκλήματος που παρατηρείται ανά δρόμο, γειτονιά, περιοχή. 

«Τετράγωνο» εγκληματικού πλουραλισμού 

Το σημείο της χθεσινής θανατηφόρας συμπλοκής βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο ενός γεωγραφικού τετραγώνου, όπου σύμφωνα με την χαρτογράφηση του εγκλήματος, και τα καθημερινά συμβάντα που καταγράφονται από τις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες, δρουν συγκεκριμένες εγκληματικές ομάδες.

Το γεωγραφικό στίγμα βρίσκεται ανάμεσα σε Ομόνοια, Μοναστηράκι, Κεραμεικό και Μεταξουργείο. Μερικές από τις οδούς όπου «βασιλεύουν» εγκληματογόνα στοιχεία είναι: Μενάνδρου, Γερανίου, Νικηφόρου, Σοφοκλέους, Αναξαγόρα, Ζήνωνος, Ακομινάτου, Κουμουνδούρου, Αγησιλάου, Κολοκυνθούς, Μ. Αλεξάνδρου, Κεραμεικού, Πλατεία Βάθη, Σατωβριάνδρου, Μάρνη.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., εκεί δρουν «φατρίες» που προέρχονται από το Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μαρόκο και Αλγερία με ιδιαίτερα βίαιες συμπεριφορές.

Τα αδικήματα για τα οποία απασχολούν είναι διακίνηση ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων και ειδών παρεμπορίου. Παράλληλα προβαίνουν σε βίαιες ληστρικές επιδρομές σε βάρος πεζών αλλά και οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών ακόμη και εν κινήσει τοποθετώντας ως εμπόδια από κάδους απορριμμάτων έως καφάσια!   

«Μάστιγα» στο ίδιο γεωγραφικό τετράγωνο είναι οι διαρρήξεις αυτοκινήτων, με τους δράστες να σπάνε τα τζάμια τους για να αποσπάσουν λίγα ευρώ, ηλεκτρονικές συσκευές ακόμη και ρούχα.

«Παραλληλόγραμμο» ναρκωτικών και αγοραίου έρωτα 

Ένα ακόμη διευρυμένο γεωγραφικά «γκέτο», είναι το παραλληλόγραμμο που εκτείνεται από τις παράλληλες οδούς Γ’ Σεπτεμβρίου και Πατησίων. Σχεδόν σε όλες τις κάθετες οδούς και πλατείες «ανθούν» διαφορετικές συμμορίες και είδος εγκλήματος, όπως στις: Ιουλιανού, Χέυδεν, Ηπείρου, Αντωνιάδου, Βερανζέρου, Ιουλιανού, Δεριγνύ, Κοδριγκτώνος, Πιπίνου, Φυλής, Μηθύμνης, Λέλας Καραγιάννη, Πλ. Αμερικής, Πλ. Κολιάτσου, Πλ. Βικτωρίας, Πλ. Αγίου Παντελεήμονα, Πεδίο του Άρεως.

Οι εθνικότητες των εγκληματικών ομάδων, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., είναι από τη Νιγηρία, Σομαλία, Σιέρα Λεόνε, Ακτή Ελεφαντοστού, Αφγανιστάν, Αλγερία και Μαρόκο. Τα αδικήματα είναι κυρίως αυτά της διακίνησης ναρκωτικών, πλαστών εγγράφων, λαθραίων τσιγάρων και κυρίως η μαστροπεία.

Ομόνοια, Πλ. Βάθη, Άλσος Ευαγγελισμού,  Καποδιστρίου, Πλατεία Αμερικής, Κάνιγγος, είναι μερικά χαρακτηριστικά σημεία όπου γίνεται αλισβερίσι μεταξύ τοξικομανών και εμπόρων ναρκωτικών. Εκτεταμένη διακίνηση παρατηρείται από Αφρικανούς στην οδό Φυλής.

Πατησίων, Γ΄ Σεπτεμβρίου εδρεύουν οι μαστροποί, κυρίως αφρικανικής καταγωγής, όπου εξωθούν στην πορνεία συμπατριώτισσές τους, σε πολλές από τις κάθετες οδούς από την Σόλωνος έως και την Πλατεία Βικτωρίας.

Το «τετράγωνο» των Εξαρχείων

Το επόμενο εγκληματικό τετράγωνο, σύμφωνα με την αστυνομική χαρτογράφηση περικλείει συγκεκριμένες οδούς της περιοχής των Εξαρχείων, στην οποία πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή το ειδικό σχέδιο πεζών και εποχούμενων περιπολιών.

Στις οδούς Τσαμαδού, Ζαΐμη, Μεθώνης, Δερβενίων, Βαλτετσίου, Αραχώβης, Στουρνάρη, Τζώρτζ και μερικές άλλες παρατηρήθηκε εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων με απόκρυψη σε φρεάτια, καφάο και ζαρντινιέρες, όπως επίσης κλοπές-ληστείες του δρόμου, διαρρήξεις αυτοκινήτων και δραστηριότητα κυκλωμάτων διακίνησης πλαστών εγγράφων. Οι συμμορίες αποτελούνται από Αλγερινούς, Μαροκινούς, Σύριους, Αλβανούς και Έλληνες. Πρόσφατα είχε εξαρθρωθεί συμμορία, με πάνω από 20 μέλη από την Αλγερία και το Μαρόκο, οι οποίοι συνολικά είχαν συλληφθεί περισσότερες από 100 φορές! 

Πιστόλι, μαχαίρια, χατζάρες, ρόπαλα

Η θανατηφόρα συμπλοκή επικυριαρχίας καταγράφηκε λίγο πριν από τις 13:00 το μεσημέρια όταν εμφανίστηκαν από την οδό Σαπφούς πάνω από 20 άτομα και αναζήτησαν τους Αφγανούς που βρίσκονταν στην οδό Μενάνδρου. Οι δράστες τότε άρχισαν να πυροβολούν και να τους χτυπούν με μανία, ενώ στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Οι αστυνομικοί εντόπισαν 11 κάλυκες στο σημείο, τους οποίους μετέφεραν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, έλαβαν καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες προκειμένου να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για τους δράστες αλλά και ενδεχομένως και για τους λόγους που έγινε η συγκεκριμένη αιματηρή επίθεση σε ένα κεντρικό σημείο στο κέντρο της Αθήνας. Στελέχη της Ασφάλειας εκτιμούν πως δράστες είναι ομάδα αλλοδαπών που καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας με… ρόπαλα αλλά και μαχαίρια. Η αστυνομία προχώρησε σε 13 προσαγωγές υπόπτων εκ των οποίων η μία μετατράπηκε σε σύλληψη για διοικητική απέλαση.

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα