Άλλοι 284 μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του Β. Αιγαίου στον Πειραιά. Αντιδράσεις

Άλλοι 284 μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του Β. Αιγαίου στον Πειραιά. Αντιδράσεις

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ μεταφέροντας 46 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη και 151 από τη Χίο.

Στις 08:05 αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο BLUE STAR 2 μεταφέροντας 25 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω και 62 από τη Λέρο.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες και στις δύο περιπτώσεις αναμένεται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας της χώρας.

Αντιδράσεις και σοβαρά επεισόδια

Η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών και η μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα συνεχίζεται αλλά με σοβαρά επεισόδια.

Μετά τα Βρασνά αλλά και την κινητοποίηση ακόμη και με αγροτικά μηχανήματα των κατοίκων και της δημοτικής Αρχής στο λιμάνι της Κω το βράδυ της Παρασκευής, σε κινητοποιήσεις με πρωτοφανή επεισόδια προχώρησαν και οι κάτοικοι στα Γιαννιτσά.

Εκτυλίχθηκαν απίστευτες σκηνές όταν το λεωφορείο με τους πρόσφυγες προσέγγισε ξενοδοχείο στα Γιαννιτσά.  Χρειάστηκε αστυνομική παρέμβαση για να φτάσουν τα οχήματα από παράδρομο σε ξενοδοχείο, όπου κατέλυσαν οι πρόσφυγες, και να αποχωρήσουν οι συγκεντρωμένοι. Και στις Σέρρες, ομάδα ατόμων θέλησε να παρεμποδίσει λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες σε ξενοδοχείο του Σιδηροκάστρου. Τελικά πάλι με τη συνδρομή της αστυνομίας, τα λεωφορεία έφτασαν στον προορισμό τους ύστερα από περίπου μιάμιση ώρα.  

Θεοδωρικάκος: Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη

«Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες» δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ  ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Όπως εξήγησε: «Γίνεται μία πολύ συντονισμένη προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη Μυτιλήνη και στη Σάμο γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαρκής ροή μεταναστών προς τα νησιά μας και προς την πατρίδα μας. Συντονισμένα και οργανωμένα υπάρξει μετακίνηση ενός αριθμού μεταναστών στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Το αντιμετωπίζουμε με σχέδιο. Είναι δύσκολο». 

Στον ΣΚΑΙ μίλησε και ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κατοίκων ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε πως «η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι καθήκον της πολιτείας. Τίποτα δεν μπορεί να επιβάλλεται στις τοπικές κοινωνίες. Για να έχουμε όμως την στήριξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους συνέχεια ακατάπαυστα».

 

Όπως σημείωσε: «H ενημέρωση προκύπτει από την ανάγκη να δειχθεί από όλους μας η έγκαιρη αλληλεγγύη στις συνοριακές περιοχές της χώρας που δέχονται το πρώτο κύμα.Το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι εδώ για να μείνει. Γι' αυτό χρειαζόμαστε αντοχή. Θα μετρηθούμε όλοι στο αν σε ένα ζήτημα που έχει εθνική διάσταση είμαστε όλοι μαζί».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα