ΕΦΚΑ: Πως θα υποβάλετε ένσταση για τις συντάξεις

ΕΦΚΑ: Πως θα υποβάλετε ένσταση για τις συντάξεις

 Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές ενστάσεις κατά των νέων εκκαθαριστικών. Που υποβάλλεται η ένσταση. Τι πρέπει να προσέξουν οι συνταξιούχοι. Οι κρίσιμες ημερομηνίες.

Με 10 απλά βήματα ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική ένσταση στον ΕΦΚΑ κατά των εκκαθαριστικών των νέων επανυπολογισμένων συντάξεων. Η εφαρμογή άνοιξε και οι ενστάσεις υποβάλλονται ήδη στην ψηφιακή πλατφόρμα www.efka.gov.gr. Οι κρίσιμες προθεσμίες ξεκίνησαν να μετρούν από την δημοσίευση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων την Τρίτη 1 Οκτωβρίου και την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, καθώς τότε 1,7 εκατομμύρια  συνταξιούχοι «έλαβαν γνώση» του αποτελέσματος του επανυπολογισμού και της αναπροσαρμογής της σύνταξής τους.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, το ημερολόγιο για όλους όσοι επιθυμούν να αμφισβητήσουν τον επανυπολογισμό έχει πλέον τρία χρονικά ορόσημα με απόσταση 60 ημερών το ένα από το άλλο: 

Εντός 60 ημερών από την στιγμή που ο συνταξιούχος έλαβε γνώση του επανυπολογισμού μπορεί να υποβάλλει ένσταση στον ΕΦΚΑ. Συνεπώς η πρώτη προθεσμία λήγει στα τέλη Νοεμβρίου. Η ένσταση υποβάλλεται στην εφαρμογή που άνοιξε από χθες, Τρίτη 15/10 στον διαδικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Εκεί μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτημα ή ένσταση στα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα όλοι οι συνταξιούχοι που το επιθυμούν. 

Το δεύτερο χρονικό ορόσημο είναι εκ νέου διάρκειας 60 ημερών. Ειδικότερα, αν ο ΕΦΚΑ δεν απαντήσει σε χρονική περίοδο 60 ημερών από την υποβολή της ένστασης θεωρείται ότι σιωπηρώς την απέρριψε. 

Το τρίτο και τελευταίο χρονικό ορόσημο αφορά στην δικαστική προσφυγή. Μετά την σιωπηρή απόρριψη από τον ΕΦΚΑ ο συνταξιούχος έχει στην διάθεσή του άλλο ένα 60ήμερο προκειμένου να ασκήσει, εφόσον το επιθυμεί, προσφυγή για να προσβάλλει την αναπροσαρμογή της σύνταξής του. Η εν λόγω προσφυγή μπορεί να ασκηθεί και ομαδικά σε ενιαία νομική βάση ενώπιον των Διοικητικών Πρωτοδικείων της χώρας όπως έχει γίνει και με τις αγωγές των αναδρομικών. Θολή είναι ακόμη η εικόνα για τις αγωγές των συνταξιούχων του Δημοσίου, καθώς αρμόδιο έως τώρα ήταν το Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ πλέον φαίνεται ότι θα πρέπει να ασκηθούν στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Πρώτο βήμα είναι η είσοδος στην ηλεκτρονική ένσταση από την πλατφόρμα του ΕΦΚΑ 

 

ethnos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα