Πόρος: Μεγάλα ερωτήματα για ελικοδρόμιο-αλάνα, υπήρχε επιστολή από πέρυσι

Πόρος: Μεγάλα ερωτήματα για ελικοδρόμιο-αλάνα, υπήρχε επιστολή από πέρυσι

Ερωτήματα για την ασφάλεια πτήσεων από ελικοδρόμια στην Ελλάδα έχει εγείρει η τραγωδία ανοιχτά του Πόρου, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους όταν το ελικόπτερο όπου επέβαιναν προσέκρουσε σε καλώδια ηλεκτροδότησης και συνετρίβη στην θάλασσα.

Το ελικοδρόμιο του Γαλατά, από το οποίο απογειώθηκε το ελικόπτερο λίγη ώρα πριν την τραγωδία, λειτουργεί χωρίς άδεια και δίχως να πληροί προϋποθέσεις περίφραξης, σήμανσης ή φωτισμού.

Αποκαλύφθηκε μάλιστα πως πέρυσι τον Μάιο η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων είχε στείλει επιστολή στον ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνοντας ότι οι καλωδιώσεις στον Γαλατά βρίσκονται πολύ κοντά στο ελικοδρόμιο και πρέπει να τοποθετηθεί σήμανση για την αποφυγή κινδύνων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ ο ΔΕΔΔΗΕ ουδέποτε απάντησε ούτε λήφθηκαν μέτρα.

Ο δήμαρχος Τροιζηνίας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι το ελικοδρόμιο δεν ήταν ασφαλές. Κατασκευάστηκε το 1987 από το πρώην λιμενικό ταμείο Πόρου το οποίο περιήλθε μετά στον Δήμο Τροιζήνας με τις συγχωνεύσεις του «Καποδίστρια».

Σημείωσε ότι ο Δήμος ουδέποτε ασχολήθηκε και οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν τον χώρο με δική τους ευθύνη.

Πρέπει να γίνει ολική επανεξέταση του πλαισίου και να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια στις πτήσεις, δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης. 

Ο κ. Κεφαλογιάννης επιβεβαίωσε τις καταγγελίες επαγγελματιών πιλότων στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχουν χώροι που χρησιμοποιούνται ως ελικοδρόμια χωρίς να ικανοποιούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Οι πραγματογνώμονες της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων έχουν ολοκληρώσει την πρώτη αυτοψία στα συντρίμμια της ατράκτου και του έλικα, τα οποία ανασύρθηκαν από την θάλασσα χθες το βράδυ.

Οι ερευνητές εξετάζουν τα ενδεχόμενα της μηχανικής βλάβης και του ανθρώπινου λάθους. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως το ελικόπτερο ακολούθησε παράξενη πορεία μετά την απογείωσή του από τον Γαλατά, όπου παρέλαβε τους δύο ρώσους επιβάτες, που παραπέμπει σε πιθανό τεχνικό πρόβλημα.

 

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα