Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση για την επιλογή ηγεσία στη Δικαιοσύνη, μετά την πρόταση του υπουργού, Μιχάλη Καλογήρου, στη Νέα Δημοκρατία για συμφωνία. Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «αντιθεσμική διαδικασία», ενώ το Μαξίμου λέει ότι «οι μάσκες έπεσαν».

Μιλώντας για τη νομική πτυχή του ζητήματος του ορισμού των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση έχει το απόλυτο δικαίωμα να ασκήσει τις αρμοδιότητές της ως τη λήξη της θητείας της. Ως προς το πολιτικό σκέλος είπε ότι με δεδομένο ότι είχε προηγηθεί η διαδικασία προεπιλογής στο κοινοβούλιο όπου η ΝΔ ψήφισε ορισμένα πρόσωπα ανώτατων δικαστικών λειτουργών, η κυβέρνηση έκανε συγκεκριμένη πρόταση καλώντας τη ΝΔ να συναινέσει στην από κοινού επιλογή των βέλτιστων προσώπων, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της επιλογής από το Υπουργικό Συμβούλιο όπως προβλέπεται. "Η ΝΔ το αρνήθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους γιατί θέλει να ακυρώσει τη διαδικασία της προεπιλογής, να την επανεκκινήσει και στη συνέχεια να επιλέξει εκείνα τα πρόσωπα που η ΝΔ τα θεωρεί βέλτιστα".

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση, μετά την άρνηση της αντιπολίτευσης να καθίσει στο τραπέζι, θα προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας των ανώτατων δικαστικών, απάντησε πως "η κυβέρνηση της χώρας διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της".

Ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στο OPEN, υποστήριξε ότι "η ΝΔ θεωρεί ότι μπορεί να χειραγωγήσει την ελληνική δικαιοσύνη", ενώ "εμείς καλέσαμε σε συναινετική επιλογή -άρα δεν έχουμε καμία τέτοια διάθεση χειραγώγησης εμείς- και η ΝΔ αρνήθηκε να συμμετέχει σε αυτή". "Εκτιμώ ότι νομίζει ότι μπορεί να χειραγωγήσει δικαστές γιατί υπάρχουν πάμπολλες ανοικτές υποθέσεις που αφορούν τη ΝΔ και στελέχη της και εκτιμάμε ότι γι' αυτόν τον λόγο δεν δέχεται τη συναινετική πρόταση που καταθέσαμε", συνέχισε, σχολιάζοντας ότι "αυτό είναι προσβλητικό για τα ίδια τα πρόσωπα των ανώτατων δικαστικών που συμμετείχαν στη διαδικασία και συνολικά τη δικαιοσύνη".

Από την ίδια τηλεοπτική συχνότητα η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε «τελείως εξωθεσμική προσπάθεια», την πρόταση της κυβέρνησης προς τη ΝΔ για συναίνεση σε αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. 

Και τόνισε: «Η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά παραιτηθεί με την ανακοίνωση των εκλογών. Ο κ. Τσίπρας, διαπίστωσε το βράδυ των ευρωεκλογών, ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και κατόπιν τούτου, εξήγγειλε εκλογές. Άρα αυτή η κυβέρνηση είναι για εμάς υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η πρόταση της κυβέρνησης προς τη ΝΔ είναι εξωθεσμική. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στη πρόταση της ΝΔ που ήταν να φύγει από την ευθύνη της κυβέρνησης η επιλογή των δικαστών και να περάσει στη Βουλή» είπε η κ. Μπακογιάννη και συνέχισε.

Για «συνεχή απαξίωση της ποιότητας της Δημοκρατίας» έκανε λόγο ο  ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι «είναι ανήθικο και παράνομο, να γίνονται αυτές οι αλλαγές, λίγο πριν ο ελληνικός λαός αποφασίσει για το ποια κυβέρνηση θέλει να έχει», ενώ υποστήριξε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια αντίληψη για την δημοκρατία που θυμίζει Λατινική Αμερική και Ουγγαρία και δεν σέβεται τους θεσμούς και τη διάκριση των εξουσιών».

Πρόεδρος Δικαστών και Εισαγγελέων στον realfm: Η πολιτική αντιπαράθεση αδικεί καλούς και έντιμους συναδέλφους

Παρέμβαση στο ζήτημα έκανε χθες, μιλώντας στον realfm 97,8  και τον Νίκο Μπογιόπουλο, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης.

Oπως τόνισε ο κ. Σεβαστίδης, «η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν πήρε θέση στην πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Διάβαζα προσεκτικά τις αντίθετες προσεγγίσεις που έγιναν από καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου ωστόσο θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα προεχόντως πολιτικό και οι δικαστικές ενώσεις δε έχουν κανένα λόγο να παρέμβουν και γι’ αυτό δεν το κάναμε. Θα ήθελα να επισημάνω, το όψιμο ενδιαφέρον των μεγάλων κομμάτων για ένα ζήτημα που όταν είχαν την ευκαιρία να το αλλάξουν πριν από μερικούς μήνες με τη Συνταγματική Αναθεώρηση δεν το έκαναν. Τον Δεκέμβριο που πέρασε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων πραγματοποίησε μεγάλη γενική συνέλευση και έλαβε θέση για κρίσιμα που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Κυρίαρχο θέμα ήταν ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης που συζητάμε, ένα αίτημα διαχρονικό του Δικαστικού Σώματος . Ομόφωνα η ΓΣ αποφάσισε την ανάγκη προώθησης συνταγματικής αλλαγής ώστε να γίνεται προεπιλογή των υποψηφίων από το ίδιο το Δικαστικό Σώμα και η τελική επιλογή από τη Βουλή».

«Θα επιμείνουμε στη θέση μας, θα πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες ώστε το αίτημά μας να γίνει και αίτημα της κοινωνίας, γιατί για την κοινωνία μιλάμε, η απονομή της Δικαιοσύνης για λογαριασμό της κοινωνίας απονέμεται και να υιοθετηθεί και από το πολιτικό σύστημα... Είναι πρόβλημα διαχρονικό και όχι σημερινό», υπογράμμισε.

«Πολλές φορές η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση για το συγκεκριμένο ζήτημα αδικεί καλούς και έντιμους δικαστές και εισαγγελείς που υπηρέτησαν σε υψηλές θέσεις στα Ανώτατα Δικαστήρια γιατί αυτοί οι άνθρωποι χωρίς να το θέλουν χρωματίστηκαν πολιτικά και βλάπτεται σοβαρά και τραυματίζεται και η εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό και κατ' επέκταση στη Δημοκρατία" τόνισε και πρόσθεσε: "Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των περίπου 4.000 δικαστών και εισαγγελέων στην Ελλάδα είναι απόλυτα κατοχυρωμένη και σε βαθμό πολύ πιο ψηλό από άλλες χώρες. Το ζήτημα είναι η επιλογή στις επιτελικές θέσεις της Δικαιοσύνης, δηλαδή στις θέσεις του προέδρου, του εισαγγελέα και των αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων».

Όσο για το αν η πολιτική εξουσία και η Δικαιοσύνη είναι δύο ανεξάρτητοι θεσμοί, είπε: «Και η εκτελεστική και η νομοθετική και η δικαστική εξουσία είναι 3 διακριτές λειτουργίες του αστικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα... Οι δικαστές οφείλουν κατά το Σύνταγμα να εφαρμόζουν τους νόμους που θέτει η Βουλή, δεν έχουν τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξουν και να αρνηθούν, εκτός αν κρίνουν ότι ο νόμος που θα κληθούν να εφαρμόσουν αντίκειται στο Σύνταγμα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα