Το τελικό κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ και την επιστολή παραίτησης Κοτζιά ζητά η ΝΔ

Το τελικό κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ και την επιστολή παραίτησης Κοτζιά ζητά η ΝΔ

Δεύτερο γύρο επιθέσεων στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος. Μετά τον χαρακτηρισμό «κυβέρνηση αποστασίας», ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων συνέχισε σε υψηλούς τόνους την κριτική του, υποστηρίζοντας πως η συμφωνία καταρρέει αν δίνεται το δικαίωμα στη γειτονική χώρα να αυτοπροσδιορίζεται. 

«Άκουσα τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ακριβώς αυτό που ισχυριζόμαστε εμείς, είπε ότι είναι «δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδονικός λαός», τότε γιατί γίνεται η συμφωνία;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως μόνον με την αναφορά αυτή του υπουργού καταρρέει η συμφωνία».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, απαντώντας, πως η συμφωνία δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού.

«Οι συμφωνίες δεν μπορούν να ρυθμίσουν θέματα λαού ή έθνους», υποστήριξε και πρόσθεσε: «δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι, αλλά τι δεν είναι στο βαθμό που θίγουν την δική μας ταυτότητα και πώς αυτό ξεκαθαρίζεται ρητά στη συμφωνία».

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο με τη συμφωνία των Πρεσπών οδηγούμαστε στον οριστικό ενταφιασμό οποιασδήποτε διεκδίκησης μειονότητας με ρητή δέσμευση του γειτονικού κράτους.

«Στα θέματα ταυτότητας μπορούμε να επέμβουμε μόνο εκεί που αμφισβητούν την δική μας ταυτότητα και ιστορία. Δεν είναι θέμα της συμφωνίας η αναγνώριση λαού, οι συμφωνίες αφορούν ιθαγένεια και εθνότητα όχι λαό», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, η ΝΔ επιμένει να ζητά το τελικό κείμενο του τροποποιημένου Συντάγματος της πΓΔΜ, καθώς και την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά.

«Η δημοσιοποίηση της επιστολής Κοτζιά αποτελεί προαπαιτούμενο για την συζήτηση», είπε αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι η κυβέρνηση δεν γνωστοποιεί τα επίμαχα έγγραφα του Συντάγματος γιατί θα αποκαλυφθούν οι αλυτρωτισμοί της γειτονικής χώρας.

«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες στο Σύνταγμα αλλά να την βάζουν στο τέλος. Γι’ αυτό λέω πως όλα αυτά που εγείρει η ΝΔ είναι προφάσεις εν αμαρτίες. Καταθέτω λοιπόν όπως είναι εκτυπωμένο από την επίσημη σελίδα της κυβέρνησης πΓΔΜ το Σύνταγμα που στο τέλος μπαίνουν οι τροποποιήσεις άρθρων Συντάγματος. Είναι στα αγγλικά», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος.

Την ίδια ώρα, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι το άρθρο 49 καθορίζει επί της ουσίας τρεις κατηγορίες «Μακεδόνων», και συγκεκριμένα της επικράτειας της πΓΔΜ, των γειτονικών χωρών αλλά και του εξωτερικού. Για ορισμένους βουλευτές η αναφορά σε «Μακεδόνες» γειτονικών κρατών ενδεχομένως να αποτελεί αλυτρωτικό στοιχείο γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η άμεση μετάφραση του κειμένου στα ελληνικά.

 

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα