Τραυματίες, συλλήψεις και καταστροφές στην επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Τραυματίες, συλλήψεις και καταστροφές στην επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Σοβαρά και εκτεταμένα επεισόδια έλαβαν χώρα την Πέμπτη, σε πολλές πόλεις της χώρας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίες και τίμησης της μνήμης του Αλέξη Γρηγορόπουλου, δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία του.

Οι προσαγωγές ήταν δεκάδες, σε όλη την επικράτεια, ενώ υπήρξαν και κάποιες συλλήψεις. Τραυματίες, κυρίως αστυνομικοί, και μεγάλες καταστροφές ιδίως σε δημόσιες αλλά και ιδιωτικές περιουσίες, είναι ο πρώτος απολογισμός.

Κάηκαν πάλι τα Εξάρχεια

Σε 66 προσαγωγές προχώρησε, συνολικά, η αστυνομία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αθήνα, στις συγκεντρώσεις και πορείες για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ στη συνέχεια οι 13 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Παράλληλα, τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, που διακομίστηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και ένας πολίτης, στην πλατεία Εξαρχείων, ο οποίος επίσης διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, κατά την διάρκεια του μαθητικού - φοιτητικού συλλαλητηρίου και το βράδυ, που ήταν και τα σοβαρότερα, στην περιοχή των Εξαρχείων. Νεαροί κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα, έβαλαν φωτιές και έριξαν δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες, καδρόνια και διάφορα άλλα αντικείμενα κατά αστυνομικών δυνάμεων, που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης. Παράλληλα, δύο ειδικά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν ρίψεις νερού στα Εξάρχεια, προκειμένου να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους.

Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Καταστροφές ακόμα και σε εργοτάξιο του μετρό της Θεσσαλονίκης

Ομάδα κουκουλοφόρων με ορμητήριο την υπό κατάληψη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, πετούσαν πέτρες, αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ και πυροτεχνήματα στις δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες απαντούσαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά.

Φωτιά ξέσπασε στο εργοστάσιο του Μετρό στην οδό Εγνατία, κοντά στο Άσυλο του Παιδιού, η οποία σβήστηκε από δυνάμεις της πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο. Μάλιστα, κατά την έναρξη των επεισοδίων το μεσημέρι, εγκλωβίστηκαν μέσα παιδιά, καθώς οι γονείς τους δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν, όμως λίγο αργότερα τα παιδιά απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Το σκηνικό της έντασης μεταφέρθηκε μπροστά από την Πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ, ενώ μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από τη Φιλοσοφική Σχολή, στην οδό Εθνικής Αμύνης.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε δημοσιογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα, ο οποίος δέχθηκε πέτρα στο κεφάλι και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Η αστυνομία προχώρησε σε 13 συλλήψεις, ενώ προσήχθησαν περισσότερα από 52 άτομα και εξετάζεται η συμμετοχή τους στα επεισόδια. 

Ζημιές σε πολυκατοικίες του Αγρινίου

Σε δέκα προσαγωγές προχώρησαν απόψε οι αστυνομικές δυνάμεις στο Αγρίνιο, μετά τα μικρής έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν, όταν ολοκληρώθηκε πορεία για τα 10 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Συγκεκριμένα, ομάδα ατόμων πέταξε μολότοφ και πέτρες, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις «απάντησαν» με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και ακολούθησαν οι προσαγωγές.

 Αλέξης Γρηγορόπουλος: Βίντεο αναπαράστασης ρίχνει φως στη δολοφονία

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα και στον Βόλο

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης και στον Βόλο, όταν ομάδες αναρχικών και κουκουλοφόρων αμέσως μετά τις πορείες, έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές στο κέντρο της πόλεως και στην περιοχή γύρω από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τα οδοφράγματα στήθηκαν στις οδούς Ιάσονος και Δημητριάδος και στις κάθετες οδούς και άρχισαν να ρίχνουν δεκάδες βόμβες μολότοφ, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων, πέταξαν πέτρες, μπουκάλια, μέχρι και κάδους απορριμμάτων με αποτέλεσμα να είναι αποκλεισμένο το κέντρο του Βόλου για περίπου τρεις ώρες.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και διμοιρίες των ΜΑΤ, επενέβησαν από την πρώτη στιγμή και ακολούθησαν συγκρούσεις για να περιορίσουν την δράση και τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων στην περιοχή του Πανεπιστημίου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ από τις αναθυμιάσεις των καμένων ελαστικών η ατμόσφαιρα επί ώρες ήταν αποπνικτική και εκλήθη σε αρκετές περιπτώσεις το ΕΚΑΒ για να παράσχει βοήθεια σε κόσμο που εγκλωβίστηκε στην περιοχή των σοβαρών επεισοδίων.

Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα τα επεισόδια τερματίστηκαν.

με πληροφορίες από ant1news, seleo.gragriniopress.grmagnesianews.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα