Ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των επιβατών αεροπορικών πτήσεων

Ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των επιβατών αεροπορικών πτήσεων

Το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των επιβατών σε όλες τις πτήσεις από και προς Ελλάδα, προβλέπει σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και θα τεθεί υπό συζήτηση τα επόμενα 24ωρα.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», αναφέρει ότι το ηλεκτρονικό φακέλωμα, θα πραγματοποιείται από ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ, η οποία και θα επεξεργάζεται τα στοιχεία του κάθε επιβάτη.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιχειρείται ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με τη χρήση των δεδομένων που περιέχονται στα «ονομαστικά αρχεία επιβατών» (PNR) για την πρόληψη και διερεύνηση τρομοκρατίας και άλλων σοβαρών εγκλημάτων, όπως ξέπλυμα χρήματος, απάτη, δωροδοκία-δωροληψία, διακίνηση ναρκωτικών, πλαστογραφία κ.τ.λ.

ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΕΛΗ-ΚΡΑΤΗ

Οι λίστες με τα αναλυτικά στοιχεία, δεν θα διαβιβάζονται μόνο στις ελληνικές αρχές, αλλά προβλέπεται και ανταλλαγή με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Τα «ονομαστικά αρχεία επιβατών» που θα παραμένουν στη βάση δεδομένων για 5 χρόνια, (αν και μετά από 6 μήνες ορισμένα θα καλύπτονται), είναι μεταξύ άλλων:

Το ονοματεπώνυμο

Η διεύθυνση 

Τα στοιχεία επικοινωνίας όπως ο αριθμός τηλεφώνου και το e-mail

Οι ημερομηνίες κράτησης και έκδοσης του εισιτηρίου

Τα στοιχεία πληρωμής

Το ταξιδιωτικό «ιστορικό» του επιβάτη (αγορά εισιτηρίου την τελευταία στιγμή κ.τ.λ)

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΣΥΛΛΕΓΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ

Το έργο της συλλογής και επεξεργασίας των στοιχείων, θα αναλάβει η Μονάδα Στοιχείων Επιβατών, δηλαδή το ειδικό τμήμα της ΕΛ.ΑΣ που θα συσταθεί στη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλσης Πληροφοριών.

 

Το τμήμα, θα απαρτίζεται από αστυνομικούς, αλλά προβλέπεται να υπάρχει και ένας υπεύθυνος προστασίας δεδομένων, ο οποίος θα πρέπει να έχει ειδικές γνώσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα