Από τύχη δεν έσκασε η βόμβα μπροστά στο σπίτι του Εισαγγελέα Ντογιάκου

Από τύχη δεν έσκασε η βόμβα μπροστά στο σπίτι του Εισαγγελέα Ντογιάκου

Ήταν 6 λεπτά πριν από τις 4 τα ξημερώματα, όταν άγνωστος τηλεφώνησε σε ΜΜΕ και προειδοποίησε για τοποθέτηση βόμβας, σε σπίτι στον αριθμό 18 της οδού Αδραμυττίου στον Βύρωνα, όπου κατοικεί ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος.

Η φράση «δεν είναι φάρσα» που χρησιμοποίησε ο άγνωστος, αλλά και το γεγονός ότι υπέδειξε σπίτι ανώτατου δικαστικού, σήμαναν αμέσως συναγερμό στις Αρχές.

Άμεσα ειδοποιήθηκε ο κ. Ντογιάκος, ενώ μηχανές και περιπολικά έσπευσαν στο σημείο και ενημέρωσαν τους κατοίκους να μείνουν μέσα στα σπίτια τους και μακριά από τα παράθυρα για να μην τραυματιστούν από τα τζάμια που θα έσπαζαν από το ωστικό κύμα της έκρηξης.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν γρήγορα μια κόκκινη μηχανή, από την μπαγκαζιέρα της οποίας εξείχαν καλώδια. Στην περιοχή υπήρχε κλιμάκιο του ΤΕΕΜ, ο πυροτεχνουργός έκρινε ότι ο μηχανισμός ήταν απλός και με αυτοθυσία αποφάσισε να τον απενεργοποιήσει.

Οι δράστες είχαν τοποθετήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε μαγειρικό σκεύος για να μεγιστοποιήσουν την ισχύ του εκείνο όμως που ανησυχεί ακόμα περισσότερο τους αστυνομικούς είναι ότι έδωσαν μικρό χρονικό περιθώριο για την εκκένωση της πυκνοκατοικημένης περιοχής.

Οι δράστες φαίνεται πως ήξεραν ότι στο σημείο δεν υπάρχουν κάμερες καθώς πρόκειται για μια τυπική γειτονιά του Βύρωνα χωρίς καταστήματα, ενώ θεωρείται βέβαιο πως γνώριζαν ότι το σπίτι του αντιεισαγγελέα δεν φυλάσσεται.

Ο κ. Ντογιάκος δήλωσε, «δεν έχω δεχθεί απειλές και αυτή την περίοδο, δεν χειρίζομαι στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κάποια σοβαρή υπόθεση, στην οποία να πηγαίνει το μυαλό μου ότι έγινε η αιτία για να στοχοποιηθώ».

Νωρίτερα το πρωί είχε δηλώσει στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1: «Ειδοποιηθήκαμε από την αστυνομία ότι βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός σε μπαγκαζιέρα μηχανής και στη συνέχεια το είδα με τα μάτια μου. Έχει αποκλειστεί η περιοχή και δεν μας επιτρέπουν να βγούμε από το σπίτι μας που βρίσκομαι με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου».

Πάντως άτομα από το περιβάλλον του δήλωσαν ότι έχει στοχοποιηθεί εδώ και τρία χρόνια.

Η κόκκινη μηχανή αποδείχθηκε ότι ανήκει στο δήμο Βύρωνα. Οι αστυνομικοί εστιάζουν ωστόσο στον εκρηκτικό μηχανισμό που παρέλαβαν ατόφιο και τον μετέφεραν στα εγκληματολογικά εργαστήρια, ελπίζοντας ότι ο τρομοκράτης που την τοποθέτησε ή εκείνος που την κατασκεύασε να έχει κάνει το λάθος και να έχει αφήσει δακτυλικά αποτυπώματα ή ίχνη DNA.

Οι πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) κατάφεραν να την εξουδετερώσουν, χωρίς ελεγχόμενη έκρηξη, γεγονός που διευκολύνει το έργο των ειδικών στα εργαστήρια.

Πιθανολογείται ότι η βόμβα δεν εξερράγη από κάποιο λάθος στην συνδεσμολογία, αλλά και αυτό θα διευκρινιστεί από την εργαστηριακή έρευνα.

Όσον αφορά την οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την ενέργεια, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης, ούτε ο άγνωστος που τηλεφώνησε ανέφερε κάτι. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μεθοδολογία και η συνδεσμολογία έχει ομοιότητες με αυτή που έχει χρησιμοποιήσει σε άλλες βόμβες στο παρελθόν η οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Ομόθυμη καταδίκη

Την απόπειρα επίθεσης καταδίκασαν τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και τα κόμματα.

ΝΔ: Οι Έλληνες δικαστές δεν τρομοκρατούνται

Ανακοίνωση για την απόπειρα επίθεσης εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, καλώντας την κυβέρνησης να διαλευκάνει άμεσα την υπόθεση.

«Η τρομοκρατική επίθεση κατά του εισαγγελέα κ. Ντογιάκου έχει ως προφανή στόχο τον εκφοβισμό της Δικαιοσύνης και ειδικά εκείνων των δικαστών που δεν είναι αρεστοί στους εμπνευστές της.

Οι Έλληνες δικαστές δεν τρομοκρατούνται.

Καλούμε την Κυβέρνηση να διαλευκάνει άμεσα την υπόθεση και να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η απαράδεκτη ανοχή της στη βία και την ανομία έχει οδηγήσει την κατάσταση της χώρας στο απροχώρητο».

ΚΙΝΑΛ: Η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της δεν εκφοβίζονται

«Η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της δεν εκφοβίζονται, ούτε τρομοκρατούνται από τους εχθρούς της κοινωνίας και της Δημοκρατίας. Είμαστε σταθερά δίπλα σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς που επιτελούν ευσυνείδητα το καθήκον τους σε αντίξοες συνθήκες. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να θωρακίσουμε τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς της. Η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην διαλεύκανση αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, αλλά οφείλει ταυτόχρονα να εγκαταλείψει την ένοχη ανοχή που επιδεικνύει απέναντι στις «συλλογικότητες με τις οποίες διαλέγεται» και να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης του ΚΙΝΑΛ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

ΚΚΕ: οι ενέργειες αυτές καλλιεργούν κλίμα φόβου και τρομοκρατίας συνολικά στον ελληνικό λαό

Με ανακοίνωσή του και το ΚΚΕ καταδικάζει την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε βάρος του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου. «Αυτές οι ενέργειες το μόνο που κάνουν είναι να καλλιεργούν κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, όχι μόνο σε δικαστές, αλλά συνολικά στον ελληνικό λαό και να ενισχύουν δυνάμεις που, στο όνομα αυτών των φαινομένων, ζητούν ένταση της κρατικής καταστολής και αστυνομοκρατίας», τονίζει το ΚΕΕ.

Το Ποτάμι: Οι Θεσμοί και οι λειτουργοί τους ευτελίζονται με την ανοχή της κυβέρνησης

«Oι συνεχείς, πρωτοφανείς και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, οι συνεχείς επιθέσεις του συστήματος Θάνου - Υπουργείου Δικαιοσύνης και οι στοχοποιήσεις δικαστών, δημιουργούν το περιβάλλον που εκμεταλλεύονται οι κάθε λογής ακραίοι που τελούν υπό καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας με κυβερνητική ανοχή. Πέρσι σε βάρος της εισαγγελέως Τσατάνη, σήμερα σε βάρος του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ντογιάκου.

Οι βομβιστικές αυτές επιθέσεις σε λειτουργούς της Δικαιοσύνης βάλουν ευθέως κατά της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Οι Θεσμοί και οι λειτουργοί τους ευτελίζονται με την ανοχή της Κυβέρνησης. Τα φαινόμενα ανομίας επεκτείνονται παντού στα πανεπιστήμια, στα αστυνομικά τμήματα, στη Δικαιοσύνη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ποταμιού, η οποία καταλήγει:

«Οι θεσμοί, τα κόμματα, οι πολίτες πρέπει να αντιδράσουν άμεσα. Το Ποτάμι είναι σταθερά απέναντι».

Δείτε το βιντεο:

enikos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα