Άγριο έγκλημα στη Ρόδο: Ισόβια στον εγγονό που σκότωσε τη γιαγιά του

Αθώα λόγω αμφιβολιών κρίθηκε την Τρίτη από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου η 33χρονη εγγονή και ένοχος όπως κατηγορούνταν ο 30χρονος αδελφός της, για την υπόθεση της δολοφονίας της 69χρονης γιαγιάς τους, Ουρανίας Γερολύμου, τον Νοέμβριο του 2014, μέσα στο σπίτι της στ’ Ασγούρου!

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης της 33χρονης, κ. Φώτη Ρωμαίου, την απάλλαξε από κάθε κατηγορία, ενώ έκρινε ένοχο τον 30χρονο αδελφό και συγκατηγορούμενό της για ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση αλλά και ληστεία, χωρίς να του αναγνωρίσει ελαφρυντικό.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου επέβαλε στον 30χρονο την ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ποινή κάθειρξης 10 ετών για το αδίκημα της ληστείας, χωρίς ουσιαστικά να του μειώσει ούτε μέρα από την πρωτόδικη ποινή που του είχε επιβληθεί.
Για την υπεράσπιση του 30χρονου διορίστηκε από το δικαστήριο αυτεπάγγελτα, η δικηγόρος κα Ματούλα Παπαβεργή.

Στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο 30χρονος «επιτέθηκε» φραστικά προς τον εισαγγελέα της έδρας, καθώς όπως είναι γνωστό κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε στην παραπάνω ποινή τον περασμένο Μάρτιο, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, μετά από αναίρεση που ασκήθηκε από τον Άρειο Πάγο κατόπιν αιτήματος του Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου κ. Γιώργου Κτιστάκη. Τελικά οι αστυνομικοί απομάκρυναν από την αίθουσα τον 30χρονο και έληξε εκεί το επεισόδιο. Σε αποκλειστικές δηλώσεις που έκανε στη «Ροδιακή» η 33χρονη στο πέρας της διαδικασίας, είπε τα εξής: «Είμαι αθώα! Ευχαριστώ την ελληνική δικαιοσύνη»!

Δηλώσεις όμως στη «Ροδιακή» έκανε και ο συνήγορος υπεράσπισης της εγγονής κ. Φώτης Ρωμαίος λέγοντας τα εξής : «Σήμερα είναι μία λαμπρή μέρα για τη δικαιοσύνη, μία μέρα που διατρανώνει την εμπιστοσύνη του πολίτη στο δίκαιο και τους θεσμούς.

Ολόκληρο το δικαστικό σύστημα και οι ασφαλιστικές δικλείδες της Ελληνικής Δικαιοσύνης τέθηκαν σε ισχύ αμέσως μετά την καταδικαστική σε βάρος της πελάτισσάς μου απόφαση, του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κω. Με την άσκηση αναίρεσης εκ μέρους του κ. Εισαγγελέως Εφετών Δωδεκανήσου η υπόθεση εξετάστηκε ενδελεχώς ακόμα και από το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Αρείου Πάγου. Αναδείχθηκαν όλα τα σφάλματα της πρωτόδικης απόφασης, ενώ και κατά τη σημερινή συζήτηση της υπόθεσης όλοι οι παράγοντες της δίκης αποδείχθηκαν αντάξιοι των περιστάσεων.

Θεωρώ ότι η σημερινή απόφαση που αθωώνει τελεσίδικα την πελάτισσά μου, είναι πέρα για πέρα ορθή και αποκαθιστά το κοινό περί δικαίου αίσθημα που διασαλεύθηκε με την προγενέστερη αθώωση του αδερφού της. Ως δικηγόρος που ασκεί λειτούργημα αλλά και ως άνθρωπος που έζησε από κοντά την αγωνία και την απόγνωση της 33χρονης μέχρι τη δικαίωσή της, της εύχομαι ολόψυχα να δει την περιπέτεια που έζησε ως εφαλτήριο για να επιστρέψει στην κοινωνία και να αποδείξει την ποιότητα του χαρακτήρα της».

Η ακροαματική διαδικασία
Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε χθες στις 9 το πρωί με την πλειοψηφία των μαρτύρων να είναι απόντες, ωστόσο με σύμφωνη γνώμη των συνηγόρων υπεράσπισης αναγνώστηκαν οι καταθέσεις που είχαν δώσει στα προηγούμενα δικαστήρια.
Το «παρών» όμως έδωσε και κατέθεσε στο δικαστήριο, ο ιατροδικαστής ο οποίος και εξήγησε αναλυτικά την κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί η 69χρονη ηλικιωμένη.

Όπως είπε μεταξύ άλλων ο ιατροδικαστής, η άτυχη γυναίκα έφερε τραύματα στο θώρακα και στην κοιλιακή χώρα, αλλά και στο πρόσωπο, τα οποία μπορούσαν να είχαν προκληθεί από οποιοδήποτε άτομο, οποιουδήποτε σωματότυπου λόγω της ηλικίας αλλά και των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε η 69χρονη. Ο ιατροδικαστής επισήμανε ότι αυτά θα μπορούσαν να προκληθούν (τα τραύματα) από ένα άτομο ή δύο αλλά το δεύτερο «περισσεύει». Επίσης είπε πως ο δράστης είχε «πολτοποιήσει» το πρόσωπο του θύματος «με μία- δύο το πολύ τρεις πλήξεις με κάποιο αντικείμενο», με αποτέλεσμα να προκληθεί αιμορραγία η οποία «απορροφήθηκε» από το μαξιλάρι που είχε χρησιμοποιηθεί, ενώ δεν απέκλεισε τα χτυπήματα να έγιναν και πάνω από το μαξιλάρι αυτό.

Ο μάρτυρας ερωτήθηκε από το δικαστήριο για τα αποτυπώματα που βρέθηκαν στη μαξιλαροθήκη (και ήταν του 30χρονου), και απάντησε ότι επρόκειτο για «αποτύπωμα δέρματος», το οποίο δεν μπορεί να βρισκόταν εκεί για πολύ καιρό αφού η μαξιλαροθήκη θα πλυθεί και θα χρησιμοποιηθεί από άλλους. Ο ίδιος σε ερώτηση της έδρας για το ποιος από τους δύο κατηγορουμένους θα μπορούσε να ασκήσει την απαιτούμενη δύναμη στο σώμα της ηλικιωμένης γυναίκας, είπε πως «είναι πιο πιθανό λόγω κιλών, ο άνδρας να κάθισε επάνω στο θύμα και να προκάλεσε τα τραύματα», τα οποία αποδεικνύουν «οργή και βία».

Στο δικαστήριο κατέθεσε και αλλοδαπός Πακιστανικής καταγωγής που γνώριζε την Ουρανία Γερολύμου και της φρόντιζε τον κήπο και της έφερνε τα ψώνια στο σπίτι όποτε χρειαζόταν. Ο αλλοδαπός αναφέρθηκε στην κατάθεσή του στους καβγάδες που είχε η 69χρονη με την εγγονή της, την οποία και δήλωσε πως κάποια στιγμή είχε ακούσει να λέει ότι «θα σκότωνε τη γιαγιά της». Η κατάθεση αυτή προκάλεσε και αρκετές ερωτήσεις από το δικαστήριο και τους συνηγόρους υπεράσπισης καθώς γίνονταν για πρώτη φορά.
«Η αδελφή μου είναι αγαθή! Ξέρει τι κρύβεται από πίσω- δεν ξέρω ποιος σκότωσε»

Χωρίς να παραδεχτεί ούτε μία φορά την ενοχή του, αλλά και με δάκρυα (κάποιες στιγμές) στα μάτια, απολογήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου ο 30χρονος εγγονός. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι πούλαγε κατά καιρούς διάφορα πράγματα, ότι έπαιζε τζόγο, από τον οποίο μάλιστα επεσήμανε, πως κέρδιζε αρκετά χρήματα για αυτό και δεν είχε ανάγκη να κλέψει την τηλεόραση της γιαγιάς, όπως είπε. Ο 30χρονος πρόσθεσε πως η αδελφή του είχε κλειδιά για το σπίτι της 69χρονης και το μοιραίο βράδυ όταν πήγε σπίτι της για να της ζητήσει να του δανείσει το μοτοποδήλατο, έτρεμε η φωνή της, ενώ επεσήμανε πως «στο σπίτι που έγινε ο φόνος δεν είχε πατήσει».

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση που είχε κάνει προανακριτικά στον αστυνομικό στην Ασφάλεια σύμφωνα με την οποία εκείνος είχε διαπράξει το φόνο, είπε ότι το έκανε γιατί ήταν τρεις ημέρες μέσα στο τμήμα, «ταλαιπωρούσαν εμένα, την αδελφή μου, τη φίλη και τους φίλους μου. Είχα αγανακτήσει»!
Ο ίδιος όμως πρόσθεσε πώς ο αστυνομικός κατάλαβε πως όλα όσα έλεγε «δεν ταίριαζαν» και έτσι του είπε πως κινδυνεύει με ισόβια και τότε δήλωσε πως ξεκίνησε «να λέει την αλήθεια».

Για το DNA του που βρέθηκε στη μαξιλαροθήκη, ο 30χρονος το δικαιολόγησε λέγοντας πως κοιμόταν τακτικά στο σπίτι της αδελφής του και από εκεί θα έμεινε επάνω στο ρούχο, ενώ για την τηλεόραση είπε πως του «την πάσαρε» η αδελφή του λέγοντάς του «σπάσ’ την πέτα την στα σκουπίδια». «Είμαι μικροκλέφτης, ποτέ δεν θα έμπαινα όμως σε σπίτια με ανθρώπους για να κλέψω μία τηλεόραση» είπε χαρακτηριστικά ο 30χρονος.

Εξηγώντας ποιος τελικά σκότωσε την άτυχη Γερολύμου, ο 30χρονος είπε «η αδελφή μου είναι αγαθή! Ξέρει τι κρύβεται από πίσω, δεν ξέρω ποιος σκότωσε. Έκανα μία κλεπταποδοχή, αν ήξερα ότι υπήρχε φόνος δεν θα έπαιρνα τίποτα»!

Ο 30χρονος άφησε να εννοηθεί πως το έγκλημα μπορεί να είχε γίνει και από τον πρώην φίλο της αδελφής του ή ακόμη και από την 33χρονη την οποία όμως «με το δικό του σκεπτικό αποκλείει».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που είχε για αυτόν η ιστορία αυτή, καθώς με την προσωρινή του κράτηση στη φυλακή «έμπλεξε με τα ναρκωτικά, καταστράφηκε τελείως», ενώ τόνισε πως «αν είχε κάνει το φόνο, θα το παραδέχονταν και θα ζητούσε συγγνώμη ή μεταμέλεια»!

Επίσης, ο 30χρονος ερωτηθείς γιατί άλλαξε το βράδυ εκείνο ρούχα για να πάει στη λέσχη, είπε πως έπρεπε να είναι καλοντυμένος, ενώ για τη φράση που είχε πει στο φίλο του όταν τον περίμενε κοντά στο σπίτι της γιαγιάς για να πάρει την τηλεόραση, δήλωσε ότι το είπε επειδή είχε δει την αδελφή του ταραγμένη.
Τέλος ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια και δήλωσε πως μεγάλωσε με τον πατέρα του και πως δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις με την αδελφή ή τη μητέρα του.

«Είμαι αθώα! Βρίσκομαι τέσσερα χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξα ποτέ»!
Με τη φράση αυτή ξεκίνησε την απολογία της η 33χρονη εγγονή η οποία επεσήμανε πως η 69χρονη Ουρανία Γερολύμου ήταν αυτή που την μεγάλωσε από την ηλικία των 6 μηνών και έμενε μαζί της έως τα 12 χρόνια της. «Με βοηθούσε οικονομικά, μου πλήρωνε τα έξοδα του σπιτιού, ήταν η μητέρα μου, η βάση μου, το σπίτι μου» είπε η 33χρονη, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει τι έγινε και ό,τι γνώριζε το κατέθεσε. «Είμαι στα χέρια σας, σήμερα κρίνεται η ζωή μου, δεν έχω βάψει τα χέρια μου με αίμα. Αν ήξερα κάτι, θα σας το είχα πει»!

Η 33χρονη είπε πως έφυγε από το σπίτι της γιαγιάς της ένα καλοκαίρι επειδή εκείνη την έδιωξε όταν σε μία κουβέντα που είχαν για τη μητέρα της, η 33χρονη της είπε πως δεν της επιτρέπει να μιλάει για τη μάνα της.
Σε ό,τι αφορά το παπούτσι που βρέθηκε στο σπίτι της 69χρονης, ισχυρίστηκε ότι πιθανόν να ξέμεινε από τα πράγματά της εκεί, ενώ αρνήθηκε ότι υπήρχαν έντονοι καβγάδες μεταξύ τους. Ωστόσο επεσήμανε κάποιες φορές ότι η 69χρονη δεν ήθελε τον 30χρονο μέσα στο σπίτι τους. Αναφορικά με το μοιραίο βράδυ, η 33χρονη είπε πως ο αδελφός της τους είπε ότι άκουγε φωνές, όμως ουδείς από την παρέα συμφώνησε με αυτό, ενώ αναφορικά με τον πρώην φίλο της δήλωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με όλο αυτό.

«Καταπέλτης» ο εισαγγελέας
«Το κίνητρο δεν το είχε η 33χρονη» είπε ξεκινώντας την αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας κ. Κτιστάκης, ο οποίος ωστόσο αναφέρθηκε και στους καβγάδες που υπήρχαν μεταξύ εγγονής και γιαγιάς όταν η τελευταία σταματούσε να δίνει χρήματα στην πρώτη. «Το κίνητρο το είχε ο 30χρονος ο οποίος ό,τι έβρισκε προσπαθούσε να το πουλήσει» είπε ο εισαγγελικός λειτουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα ένα όπλο κειμήλιο του παππού του κατηγορουμένου, ένα τηλέφωνο αλλά και την τηλεόραση.

Ο κ. εισαγγελέας αναφέρθηκε και στην κατάθεση του ιατροδικαστή, στο χρόνο που περίμενε ο φίλος του 30χρονου (περίπου 40 λεπτά) για να του φέρει ο κατηγορούμενος την τηλεόραση.
Αλλά και για την εγγονή ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε στην απολογία της, στην οποία όπως τόνισε «τα είπε λίγο μπερδεμένα γιατί κάποια στιγμή κατάλαβε τις προθέσεις του 30χρονου. Ο κ. Εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του 30χρονου για την ανθρωποκτονία και την ενοχή για απλή συνέργεια στη πράξη αυτή, για την 33χρονη.

Το τηλεφώνημα
Την αθώωση του πελάτη της από το δικαστήριο, ζήτησε κατά την αγόρευσή της η συνήγορος υπεράσπισης του 30χρονου κα Ματούλα Παπαβεργή, η οποία και αναφέρθηκε σε ένα νέο στοιχείο της υπόθεσης και συγκεκριμένα σε ένα τηλεφώνημα που φέρεται να έγινε 8.33 το πρωί που βρέθηκε νεκρή η άτυχη 69χρονη, μέσα από το σπίτι της!

Η δικηγόρος διερωτήθηκε αν το τηλεφώνημα έγινε από την εγγονή της ηλικιωμένης, σε ποιον απευθύνθηκε και τι ειπώθηκε καθώς η διάρκεια της κλήσης ήταν μόλις 22 δευτερόλεπτα. Το στοιχείο αυτό, όπως είπε η συνήγορος δεν διερευνήθηκε από τις αρμόδιες αρχές.

rodiaki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα