Αναβρασμός στα πανεπιστήμια για την ανομία. Ευθύνες, αντιδράσεις

Αναβρασμός στα πανεπιστήμια για την ανομία. Ευθύνες, αντιδράσεις

Αναβρασμός επικρατεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα, με το «μέτωπο» να παραμένει ανοιχτό στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου σήμερα τα μέλη του Ρουβίκωνα «λειτουργούν» το γραφείο που έχουν καταλάβει στο χώρο 516 της Σχολής, την ώρα που το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) παραμένει σήμερα κλειστό, ως αντίδραση στην ανομία, ενώ οι υπογραφές των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την απομάκρυνση των διακινητών και χρηστών ναρκωτικών από την πανεπιστημιούπολη, ξεπέρασαν τις 1000.

Σε χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΟΠΑ αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας του πανεπιστημίου σήμερα.

Πρύτανης ΟΠΑ: πουθενά στον κόσμο δεν λειτουργούν πανεπιστήμια με τέτοιες συνθήκες

Σε δηλώσεις του στον Real FM, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Εμμανουήλ Γιακουμάκης, σημείωσε ότι, «η εμπορία διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών σε περιμετρικούς δρόμους προκαλεί φόβο και λειτουργεί αποθαρρυντικά στην προσέλευση των φοιτητών. Δεν αποτελεί καλό μάθημα για νέα παιδιά 18 ετών που έρχονται να σπουδάσουν και τίθενται ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας των φοιτητών μας» και αναφερόμενος στη σημερινή αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, πρόσθεσε πως:

«Έπρεπε να τονίσουμε προς τους αρμόδιους ότι με τέτοιες συνθήκες δεν λειτουργούν πανεπιστήμια πουθενά στον κόσμο, διότι οφείλουν να λάβουν μέτρα... Είναι μία συμβολική κίνηση γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της ασφάλειας και των συνθηκών υγιεινής των φοιτητών μας. Είναι μία συμβολική κίνηση με σκοπό να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας για την άμεση και μόνιμη απομάκρυνση διακινητών και χρηστών».

Μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου, τόνισαν ότι το βασικό θέμα που τους απασχολεί είναι η αλλαγή του νόμου, ενώ ήδη προετοιμάζονται για το πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη.

Από την άλλη χαρακτήρισαν «θλιβερό» το ότι κλείνει το πανεπιστήμιο για να διασφαλιστεί η νομιμότητα.

Στις Πρυτανείες η ευθύνη για την αποκατάσταση της τάξης

Ο Υπουργός Παιδείας, από την πλευρά του, σε χθεσινές δηλώσεις κάλεσε τις πρυτανικές Αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καλέσουν την Αστυνομία, ενώ τόνισε ότι, εφόσον η αστυνομία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, να πάνε μαζί στις αρμόδιες υπουργούς, Όλγα Γεροβασίλη και Κατερίνα Παπακώστα, για να συζητήσουν το θέμα.

Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στο Θέμα 104, 6, σχολίασε ότι,  «οι αρχές της συγκλήτου έχουν τα μέσα αν γίνει κάποιο έγκλημα να ζητήσουν την παρέμβαση της αστυνομίας. Δεν ξέρω αν το έχει κάνει ή όχι αλλά τα μέσα τα διαθέτει».

Η Σία Αναγνωστοπούλου πήρε αποστάσεις από τις ενέργειες του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική διαμηνύοντας ότι « κατάληψη από μη φοιτητικές οργανώσεις χωρίς την άδεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν μπορεί να γίνεται. Τη δημοκρατική λειτουργία του Πανεπιστημίου πρέπει να τη σέβονται όλοι και να την περιφρουρήσουν».

ΝΔ: Θα θρηνήσουμε θύματα;

Για «εκκωφαντική σιωπή της Κυβέρνησης απέναντι στην πρωτοφανή παραβατικότητα, που απειλεί την ίδια τη σωματική ακεραιότητα φοιτητών και εργαζομένων στα Πανεπιστήμια της χώρας», κάνει λόγο η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση η Νίκη Κεραμέως «προ ημερών, η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, ανέστειλε συμβολικά τη λειτουργία της για λόγους ασφαλείας των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας, μετά την εισβολή και κατάληψη χώρου από αντιεξουσιαστική ομάδα.

Σήμερα, η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνέχεια της προειδοποίησής της, αναστέλλει συμβολικά την ακαδημαϊκή λειτουργία των προπτυχιακών προγραμμάτων του Ιδρύματος, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας για την άμεση και μόνιμη απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους και δρόμους με τους οποίους γειτνιάζει άμεσα το Πανεπιστήμιο.

Αύριο, θα κλείσουν και άλλα Πανεπιστήμια, εξαιτίας της ανικανότητας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επιτελέσει το στοιχειώδες καθήκον της για διαφύλαξη της νομιμότητας; Θα θρηνήσουμε θύματα εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησής της να προστατεύσει τα τριτοβάθμια Ιδρύματά μας;

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ανεχθεί το καθεστώς φόβου και ανομίας που έχει επιβληθεί στα ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Περαιτέρω, δεσμεύεται ξεκάθαρα για το αυτονόητο: την αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στα Ιδρύματα. Το κράτος θα εγγυηθεί επιτέλους ότι φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι θα αισθάνονται πλέον ασφαλείς», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα