ΔΕΘ 2018: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - Συλλαλητήρια και διαδηλώσεις

ΔΕΘ 2018: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - Συλλαλητήρια  και διαδηλώσεις

Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., ενόψει της ΔΕΘ, τα οποία φέτος έχουν ένα επιπλέον  χαρακτηριστικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια: τον έλεγχο του ακροδεξιού χώρου, με στόχο την πρόληψη οποιασδήποτε ενέργειας, κυρίως εξτρεμιστικού χαρακτήρα, αλλά και τυχόν κινήσεων που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα της έκθεσης. Την ίδια ώρα, χιλιάδες κόσμου αναμένεται να δώσουν το παρών στο μεγάλο και ενωτικό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, στις 19:00 το απόγευμα, στο οποίο οι πολίτες θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα των εγκαινίων της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές και σε προληπτικό επίπεδο, έχει καταρτιστεί από την αστυνομία σχέδιο που περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ελέγχων και διακριτική επιτήρηση σε άτομα, ομάδες και στέκια του ακροδεξιού χώρου, ενώ υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για την πρόληψη τυχόν επεισοδίων ή συγκρούσεων με άλλες ομάδες.

Για την υλοποίηση του σχεδίου έχουν δραστηριοποιηθεί ειδικές ομάδες της κρατικής ασφάλειας, στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες έχουν ενισχυθεί με κλιμάκια από την Αθήνα και ασχολούνται αποκλειστικά με τη συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών. Σε επιφυλακή, για τον ίδιο λόγο, βρίσκεται και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία Βορείου Ελλάδος.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό των γενικών μέτρων, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο αριθμός των αστυνομικών που θα χρησιμοποιηθούν εφέτος, από όλες τις διευθύνσεις (τάξης, ασφάλειας, τροχαίας), είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή στα χαμηλότερα των τελευταίων χρόνων. Ωστόσο, τα επιτελεία έχουν καταρτίσει ειδικά σχέδια για την φρούρηση της έκθεσης, χώρων και κτιρίων και τη διασφάλιση της τάξης κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Για τον σχεδιασμό των μέτρων βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.,αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος.

Τα μέτρα είναι ήδη σε ισχύ και θα κλιμακωθούν το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, ενώ όλες τις ημέρες θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες.

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

 Τέσσερις είναι οι κυριότερες συγκεντρώσεις που είναι προγραμματισμένες για το Σάββατο.

Στο Άγαλμα του Βενιζέλου θα αρχίσει στις 18:00 η κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ).

Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ έχει προγραμματισθεί την ίδια ώρα στην Πλατεία Αριστοτέλους. 

Μία ώρα νωρίτερα θα ξεκινήσει, στην πλατεία Καμάρας, η προσέλευση ατόμων που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό και αναρχικό χώρο.

Το Σάββατο στις 19:00 το απόγευμα έχει δοθεί το «ραντεβού» για το συλλαλητήριο για την Μακεδονία, , στο οποίο οι πολίτες θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως έγινε γνωστό, το συλλαλητήριο θα είναι κοινό και σε αυτό θα συμμετάσχουν όλοι οι φορείς που αντιδρούν στη συμφωνία για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί έξω από το Βελλίδειο, όπως είχαν αποφασίσει οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) και οι Επιτροπές Αγώνα για τη Μακεδονία.

Συλλήψεις αντιεξουσιαστών με μάσκες και βαριοπούλες

Μπλόκο σε τέσσερις αντιεξουσιαστές με βαριοπούλες και μάσκες οι οποίοι έφευγαν για Θεσσαλονίκη, έκανε η ΕΛ.ΑΣ. χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές ασφαλείας σταμάτησαν το όχημα, στο οποίο επέβαιναν τα τέσσερα άτομα στην Εθνική Οδό λίγο έξω από την Αθήνα.

Στον έλεγχο που έκαναν διαπίστωσαν ότι στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου είχαν βαριοπούλες και αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Ένα από τα άτομα είχε απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν και συγκεκριμένα όταν το 2014 συνελήφθη για όπλα που είχαν βρεθεί στο σπίτι του, ενώ και τα υπόλοιπα τρία άτομα ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο και ήταν γνωστά στις Αρχές για τη δράση τους.

Αρχικά και τα τέσσερα άτομα οδηγήθηκαν στο τμήμα ασφαλείας Ωροπού και αμέσως μετά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ενώ το πρωί θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν από χθες τεθεί σε συναγερμό για μετακίνηση από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου για να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στην περιοχή της Καμάρας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Παρασκευή και μέχρι τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω της λειτουργίας της 83ης Διεθνούς Έκθεσης και των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, ομιλιών, συγκεντρώσεων και πορειών.

 

 

cnn

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα