Τελικά, τι θα γίνει με την αλλαγή της ώρας; Θα καταργηθεί τελείως; Ποια ώρα θα κρατήσουμε;

Τελικά, τι θα γίνει με την αλλαγή της ώρας; Θα καταργηθεί τελείως; Ποια ώρα θα κρατήσουμε;

Τελικά, τι θα γίνει με την αλλαγή της ώρας; Θα καταργηθεί τελείως; Ποια ώρα θα κρατήσουμε; Τη θερινή ή τη χειμερινή;

Σύμφωνα με όσα μέχρι στιγμής γνωρίζουμε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την κατάργηση της αλλαγής της ώρας, έπειτα και από τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευση που διεξήχθη το προηγούμενο διάστημα, με τη συμμετοχή αριθμού ρεκόρ εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.

Η δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Κομισιόν, κατέληξε στην απόφαση να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας. Δεν θα αλλάζουμε δηλαδή μέσα στο χρόνο από δύο φορές τα ρολόγια μας. Θα υπάρχει μία συγκεκριμένη δηλαδή ώρα και δεν θα αλλάζει ποτέ.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, με βάση τα τωρινά δεδομένα ποια ώρα θα κρατήσουμε; Ο Αλεξάντερ Βιντερστάιν, ένας από τους εκπροσώπους της Επιτροπής, διευκρίνισε στη συνέχεια πως η Επιτροπή δεν θα προτείνει να παραμείνει σε ισχύ η θερινή ή η χειμερινή ώρα, αλλά μόνο να καταργηθούν οι δύο αλλαγές ώρας που γίνονται κάθε χρόνο.

Τι σημαίνει αυτό; Πως κάθε χώρα μέλος της ΕΕ θα αποφασίσει μόνη της ποια ώρα θα επιλέξει. Η Ελλάδα για παράδειγμα μπορεί να μείνει στη θερινή ώρα που έχουμε τώρα, ενώ κάποια άλλη χώρα μπορεί να επιλέξει να μπει τον Οκτώβριο σε χειμερινή ώρα και να παραμείνει σε αυτή.

Η Κομισιόν βέβαια πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή και να επιλέξουν τελικά όλες οι χώρες την ίδια ώρα.

Να σημειωθεί ότι σε αυτή τη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε από τις 4 Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου, η  Ελλάδα, συμμετείχε με μόλις το 0,34% των Ελλήνων, με  το 56% των συμμετεχόντων να δηλώνει πως επιθυμεί να συνεχιστεί η αλλαγή ώρας και το 44% να καταργηθεί.

Πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης -η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία- ζήτησαν να εγκαταλειφθεί το σύστημα αυτό.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα λοιπόν το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα καταργηθεί η αλλαγή της ώρας, αλλά κάθε χώρα μπορεί να επιλέξει ποια ώρα προτιμά. Τη θερινή ή τη χειμερινή. Κι έτσι δεν θα μείνει κανένας παραπονεμένος.
Πηγή: reporter.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα