Σύγχυση στα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς στο Μάτι – Τι αναφέρει το πόρισμα

Σύγχυση στα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς στο Μάτι – Τι αναφέρει το πόρισμα

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα λάθη και τις παραλείψεις των στελεχών της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας και της Αυτοδιοίκησης στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έχει εντοπίσει η έρευνα του τεχνικού πραγματογνώμονα και απόστρατου αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδριανού Γκουρμπάτση.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το πόρισμα είναι 70 σελίδες και παραδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στον δικηγόρο Αντώνη Φούσα, ο οποίος αρχές Αυγούστου κατέθεσε την 1η μηνυτήρια αναφορά για λογαριασμό τριών συγγενών θυμάτων. Αναμένεται να υποβληθεί τη Δευτέρα στους εισαγγελείς Ηλία Ζαγοραίο και Βαρβάρα Γνεσούλη, οι οποίοι διεξάγουν έρευνα για τα αίτια της πρωτοφανούς τραγωδίας στο Μάτι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανάμεσα σε όσα προκύπτουν από τις παράλληλες έρευνες των εισαγγελέων και του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα είναι το γεγονός ότι η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης φέρεται να εκδηλώθηκε στις 4.35 μ.μ., δηλαδή 14 λεπτά πριν από την ώρα που ειδοποιήθηκε το "199" της Πυροσβεστικής.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί, κατά πληροφορίες, το βίντεο από ιδιωτική κάμερα ασφαλείας που λειτουργεί σε σπίτι της περιοχής και έχει καταγράψει την έναρξη της φωτιάς. Οι φλόγες εντοπίστηκαν από εθελοντικό πυροφυλάκιο στη Ραφήνα και στο σημείο της φωτιάς έσπευσαν πρώτα υδροφόρες από τον Σύλλογο Προστασίας - Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Υπάρχει η εκτίμηση πως εάν στην περιοχή βρίσκονταν δυνάμεις της Πυροσβεστικής που είχαν μετακινηθεί στην πυρκαγιά της Κινέτας, η ανταπόκριση θα ήταν γρηγορότερη και περισσότερο αποτελεσματική.

Στα παραπάνω προστίθενται πληροφορίες οι οποίες λένε ότι για μερικά λεπτά επικράτησε σύγχυση σχετικά με το εάν οι καπνοί πάνω από την Πεντέλη ήταν από νέα πυρκαγιά ή από αυτή που μαινόταν στην Κινέτα. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, αρμόδιος αξιωματικός διαβίβασε μέσω ασυρμάτου στους εθελοντές δασοπυροσβέστες ότι οι καπνοί πάνω από την Πεντέλη προέρχονται από τη Δυτική Αττική.

Σαν να μην έφτανε αυτό, προκύπτει ακόμη ότι υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που βρισκόταν στην Κινέτα και έλαβε μέσω ασυρμάτου εντολή από το συντονιστικό κέντρο να μεταβεί στο Μάτι για τον συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης ουδέποτε ανταποκρίθηκε στην εντολή. Την επομένη της πυρκαγιάς φέρεται να είχε δηλώσει σε συνομιλητές του ότι, όταν πήρε εντολή, η φωτιά είχε ολοκληρώσει το έργο της και ότι η απόφαση για μετακίνησή του στο Μάτι είχε ως στόχο να τον καταστήσει –λόγω του βαθμού και της θέσης του– υπεύθυνο για την καταστροφή.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της Αστυνομίας, τα τελευταία εικοσιτετράωρα το γραφείο του κ. Φούσα επισκέφθηκαν συγγενείς θυμάτων που κατήγγειλαν εκ νέου ότι έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους εξαιτίας λανθασμένων ενεργειών της Τροχαίας, που έστελνε τους οδηγούς στο μάτι του κυκλώνα. Οι μαρτυρίες - καταγγελίες τους θα συμπεριληφθούν σε νέα μηνυτήρια αναφορά που θα συνυπογράφουν δέκα συγγενείς θυμάτων και θα υποβληθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο στον εισαγγελέα από το ίδιο δικηγορικό γραφείο.

Κινητοποίηση υδροφόρων

Οσον αφορά τα στοιχεία που αφορούν την καθυστερημένη κινητοποίηση δύο υδροφόρων του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού της Παλλήνης και καταχωρίστηκαν στο αρχείο του "199", αυτά είναι ανακριβή. Οι χρόνοι ενημέρωσης και ανταπόκρισης στο εν λόγω χειρόγραφο αρχείο, όπως έχει ήδη επισημανθεί, αποκλίνουν από τους πραγματικούς καθώς –στην προκειμένη περίπτωση– ενώ οι υδροφόρες με κωδικούς 12-15 και 12-30 επιχειρούσαν από νωρίς το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου στην Κινέτα, εμφανίζονται να βρίσκονται στην Παλλήνη και να λαμβάνουν με καθυστέρηση εντολή να πάνε στο μέτωπο στο Νταού.

Τέλος, στα πορίσματα επισημαίνεται ότι την 23η Ιουλίου δεν πραγματοποιήθηκαν πτήσεις εναέριας επιτήρησης, όπως συνηθίζεται τις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 4, καθώς μεταξύ άλλων το ένα από τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής είχε πάει στη Σκόπελο για τον συντονισμό επιχείρησης πυρόσβεσης στο νησί.

6.200 ευρώ η άμεση ενίσχυση

Τις 3.830 έφτασαν οι αιτήσεις για την καταβολή της εφάπαξ έκτακτης ενίσχυσης πυροπλήκτων, εκ των οποίων οι 1.322 κατατέθηκαν στον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, οι 1.520 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 574 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 414 στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μέχρι προχθές Δευτέρα, είχε καταβληθεί το επίδομα των 5.000 ευρώ σε 1.004 φυσικά πρόσωπα και εκείνο των 8.000 ευρώ σε 43 επιχειρήσεις.

Χθες ήταν προγραμματισμένο να λάβουν το επίδομα των 1.200 ευρώ για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών τους αναγκών όσα νοικοκυριά είχαν ήδη λάβει τα επιδόματα των 5.000 και 8.000 ευρώ. Εφεξής θα συμπεριλαμβάνεται αυτομάτως το ποσό των 1.200 ευρώ στις ενισχύσεις, άρα θα καταβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα το ποσό των 6.200 ευρώ και στις επιχειρήσεις αντίστοιχα ποσό ύψους 9.200 ευρώ.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα