Πριν από τα Χριστούγεννα αρχίζουν να κεντούν τον Επιτάφιο-αριστούργημα στη Μυτιλήνη

Πριν από τα Χριστούγεννα αρχίζουν να κεντούν τον Επιτάφιο-αριστούργημα στη Μυτιλήνη

Πριν καν στολίσουν στα σπίτια τους το χριστουγεννιάτικο δέντρο, οι κάτοικοι ενός οικισμού της Μυτιλήνης ετοιμάζουν τον... Επιτάφιο!

Γυναίκες, άντρες και παιδιά εργάζονται ακατάπαυστα επί πέντε μήνες κάθε χρόνο, για να δημιουργήσουν έναν Επιτάφιο-αριστούργημα, που θα τοποθετηθεί τη Μεγάλη Παρασκευή στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον Κάτω Χάλικα.

Την τελευταία πενταετία οι κάτοικοι δουλεύουν νύχτα μέρα για να ολοκληρώσουν τον Επιτάφιο, ο στολισμός του οποίου θυμίζει κέντημα ή ψηφιδωτό από λουλούδια.

Η όλη διαδικασία είναι μια ιεροτελεστία για τους ενορίτες, αφού κάθε χρονιά δημιουργούν ψηφίδα με ψηφίδα μία νέα, μοναδική παράσταση, με ένα επιπλέον δυσκολότερο βήμα.

Φέτος προσπαθούν να «κεντήσουν» χάντρα χάντρα μία αγιογραφία με το πρόσωπο του Χριστού με το ακάνθινο στεφάνι, ένα κομψοτέχνημα που χρειάζεται εξαιρετικά λεπτή και χρονοβόρα εργασία.

Ο στολισμός

Μάλιστα, κάθε χρόνο προσφέρονται να βοηθήσουν για τον στολισμό ολοένα και περισσότεροι ενορίτες, πάντα υπό την επίβλεψη του εφημέριου του ναού, πατέρα Γρηγόριου Πολύμου.

«Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στην ενορία του Αγίου Γεωργίου στον Κάτω Χάλικα άνδρες, γυναίκες και παιδιά ετοιμάζουν με αγάπη και υπομονή τον πρωτότυπο Επιτάφιο της εκκλησίας πλέκοντας μία μία τις χιλιάδες χάντρες από τις οποίες αποτελείται» αναφέρει στο lesvospost ο πατήρ Γρηγόριος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα