'Eνσταση καταθέτουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην απόφαση μη αποφυλάκισης

'Eνσταση καταθέτουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην απόφαση μη αποφυλάκισης

Ένσταση επί της αρνητικής απόφασης της τουρκικής δικαιοσύνης στο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται για 27 ημέρες προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, αναμένεται να καταθέσουν την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συνήγοροί τους.

Το δεύτερο αίτημα αποφυλάκισης δεν έγινε δεκτό στη βάση της ίδιας με την πρώτη, απόρριψη αιτιολογίας, ότι δηλαδή δεν υπάρχει η απαιτούμενη μόνιμη κατοικία των δύο στρατιωτικών στη γείτονα στην οποία θα μπορούσαν να διαμείνουν έως και την απαγγελία του κατηγορητηρίου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη, Νίκος, αμέσως μετά την επίσημη ενημέρωση για τη συνέχιση κράτησης των δύο στρατιωτικών είπε:

«Το σημαντικό είναι να απαγγελθεί το κατηγορητήριο για να εκδικαστεί η υπόθεση και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στην πατρίδα. Ο απροσδιόριστος χρόνος είναι που μας φορτίζει συναισθηματικά, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην απονομή της δικαιοσύνης, πως η πραγματικότητα δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί. Γνωρίζουμε πως συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση του Δημήτρη και του Άγγελου και πως το μόνο που συνέβη είναι ότι εισήλθαν κατά λάθος στη γειτονική χώρα. Η αποδοχή του αιτήματος αποφυλάκισης θα ήταν μία θετική εξέλιξη αλλά ας μη γελιόμαστε, τα παιδιά θα παρέμεναν κρατούμενοι και μακριά από την πατρίδα. Το ζητούμενο παραμένει. Η άμεση επιστροφή στις οικογένειές τους. Δεν έχουμε το δικαίωμα να λυγίσουμε, γιατί τα παιδιά μας διαθέτουν ψυχικό σθένος που μας δίνει κουράγιο να αντιμετωπίζουμε κάθε ανησυχία και κάθε εμπόδιο».

Προφυλακισμένοι παραμένουν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, προφυλακισμένοι θα παραμείνουν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί μέχρι να εξεταστούν όλα τα στοιχεία, σύμφωνα με όσα αποφάσισε ο εισαγγελέας του τουρκικού δικαστηρίου.

Τη σχετική αίτηση κατέθεσαν εκ νέου οι δικηγόροι τους και το δικαστήριο αποφάνθηκε αρνητικά αυθημερόν, όπως μετέδωσε και το πρακτορείο Αναντολού.

Ο δικαστής που εξέτασε άμεσα το αίτημα αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι με το σκεπτικό ότι «υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία -ισχυρές υποψίες ότι οι δύο συλληφθέντες υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται».

Επιπλέον, με βάση το σκεπτικό, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Χουριέτ, ο δικαστικός λειτουργός επικαλείται το γεγονός ότι «δεν διαθέτουν διεύθυνση διαμονής στην Τουρκία», ακόμη ότι «υφίσταται η σκέψη ότι μπορεί να διαφύγουν αν παραμείνουν ελεύθεροι».

Στους λόγους απόρριψης της άρσης προφυλάκισης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμπεριλαμβάνεται και το ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, αλλά και ο τρόπος που αυτή έγινε.

Ο δικαστής ισχυρίζεται επίσης ότι «το μέτρο προφυλάκισης είναι σε λογικό πλαίσιο αν ληφθεί υπόψη ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή είναι 5ετής φυλάκιση».

Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δικαστικός λειτουργός υποστηρίζει ότι «η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής».

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Tι αναφέρει το Anadolu

Δικαστική πηγή σύμφωνα με την οποία υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι οι δύο Έλληνες αξιωματικοί που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, διέπραξαν τις παράνομες πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται, επικαλείται το τουρκικό ειδισιογραφικό πρακτορείο, Anadolou.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τη δικαστική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, η τιμωρία που προβλέπεται για τις παράνομες πράξεις που φέρονται να έχουν διατελέσει, είναι 5 χρόνια φυλακή.

Το Anadolou φιλοξενεί την τις πληροφορίες που έχει από τη δικαστική πηγή, σε δημοσίευμα που αφορούσε την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων αξιωματικών.

Όπως αναφέρει, το δικαστήριο έκρινε τη συνέχιση της κράτησής του καθώς δεν έχουν μόνιμη άδεια παραμονής στην Τουρκία και θα μπορούσαν να τραπούν σε φυγή μετά την απελευθέρωσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο τέλος του δημοσιεύματος, το Anadolou υπενθυμίζει ότι οι Έλληνες αξιωματικοί κρατούνται μετά από «ακούσια», παραβίαση των συνόρων στη Βορειοδυτική Τουρκία, χρησιμοποιώντας εισαγωγικά στη λέξη, ακούσια.

Kαμμένος: Δικαιώθηκα για την «ομηρία» των δύο Ελλήνων

«Δικαιώθηκα για τα περί ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» τόνισε νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος, αναφέροντας ότι αυτήν την ορολογία χρησιμοποίησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ορεστιάδα και αυτό είναι το πνεύμα της παρέμβασης της ΕΕ στην Τουρκία.

Ο ίδιος έδωσε ηχηρή απάντηση στις δηλώσεις Κουβέλη περί «υπερτροφικού λόγου» από τον ΑΝΥΠΕΘΑ, λέγοντας ότι «την πολιτική του Υπ. Εθνικής Άμυνας την χαράζω εγώ, σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Ο καθένας μπορεί να κάνει τα δικά του σχόλια, αλλά ο στόχος είναι να γυρίσουν οι δύο Έλληνες. Ο κ. Κουβέλης, για τον διορισμό του οποίου συμφώνησα κι εγώ, έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες: για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την αμυντική βιομηχανία. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συνεργαζόμαστε άριστα».

Σε συνέντευξη του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο υπουργός εξήγησε ότι «οι δύο στρατιωτικοί είναι όμηροι, διότι βρίσκονται έγκλειστοι σε μια φυλακή, χωρίς επί 26 ημέρες να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο, ενώ εκατοντάδες φορές τα τελευταία χρόνια, σε ανάλογες περιπτώσεις, στρατιώτες και από την Ελλάδα και από την Τουρκία επεστράφησαν μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των διοικητών των μονάδων στην μεθόριο».

«Από την πρώτη στιγμή, που δεν έγινε εφικτή η συνεννόηση μεταξύ των Ταξιάρχων, κατάλαβα ότι είναι κάτι πολύ σοβαρό και πρόκειται για ομηρία. Μιλάμε για Ευρωπαίους πολίτες. Δεν είναι Έλληνες, διότι είναι Ευρωπαίοι στρατιωτικοί που φυλούν ευρωπαϊκά σύνορα και είναι και ΝΑΤΟικοί στρατιωτικοί», συμπλήρωσε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ.

«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι θα γυρίσουν οι στρατιωτικοί έως το Πάσχα»

«Θεωρώ ότι η παρέμβαση των κ. Γιούνκερ και Τουσκ θα έχει αποτέλεσμα και οι δύο στρατιωτικοί θα γυρίσουν στα σπίτια τους πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα. Ωστόσο, δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί, διότι στην Τουρκία υπάρχει και ένας Αμερικανός όμηρος, ο πάστορας Μπράνσον, τον οποίο ο Ερντογάν θέλει να ανταλλάξει με τις ΗΠΑ με τον Φετουλάχ Γκιουλέν», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σημειώνοντας:

«Αν η Τουρκία πράγματι είναι ειλικρινής και θέλει να επιλέξει έναν ευρωπαϊκό δρόμο, δεν μπορεί να κρατεί δύο στρατιωτικούς και του ΝΑΤΟ, όπου είναι μέλος».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα