Μαρτυρία–σοκ για το Αγαθονήσι: Θήλαζα το μωρό μου και το έχασα στη θάλασσα

Μαρτυρία–σοκ για το Αγαθονήσι: Θήλαζα το μωρό μου και το έχασα στη θάλασσα

Μνήμες από τις αλλεπάλληλες προσφυγικές τραγωδίες του 2015 ανέσυρε το πολύνεκρο ναυάγιο με τουλάχιστον 16 πρόσφυγες νεκρούς στο Αγαθονήσι.

Επτά παιδιά, ανάμεσά τους ένα βρέφος το οποίο έπεσε στα παγωμένα νερά του Αιγαίου την ώρα που το θήλαζε η μητέρα του, ήταν ανάμεσα στα θύματα του ναυαγίου που συνέβη το πρωί του Σαββάτου.

Η επιχείρηση διάσωσης συνεχιζόταν τουλάχιστον μέχρι αργά χθες το βράδυ, καθώς αγνοούνταν τρεις άνθρωποι. Από τη βάρκα που μετέφερε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, 22 άτομα, ζωντανοί βγήκαν μόνο τρεις, οι οποίοι ήταν και αυτοί που κολύμπησαν μέχρι την ακτή και ειδοποίησαν τις Αρχές.

Μαρτυρία–σοκ

Η μαρτυρία της μίας εκ των τριών διασωθέντων συγκλονίζει. Οπως ανέφερε σε δηλώσεις της, «χάλασε η μηχανή καθώς ερχόμασταν προς την Ελλάδα. Εγώ θήλαζα το μωρό μου. Αρχίσαμε να ανησυχούμε και σηκωθήκαμε όρθιοι πάνω στη βάρκα. Σε ελάχιστα λεπτά βρεθήκαμε στο νερό. Το μωρό μου χάθηκε». Η ίδια μαζί με ακόμη μία γυναίκα και έναν άνδρα νοσηλεύονταν χθες στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Σάμου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φαίνεται πως το ναυάγιο προκλήθηκε μετά από βλάβη της μηχανής της βάρκας. Ο δήμαρχος Αγαθονησίου, Ευάγγελος Κοττόρος, εξήγησε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ότι σταμάτησε η μηχανή και ύστερα «πανικοβλήθηκαν, σηκώθηκαν όρθιοι, φοβήθηκαν και στην προσπάθειά τους αναποδογύρισε η βάρκα, ανετράπη και εκεί έγινε το κακό». Πρόσθεσε, δε, ότι ήταν κάτι που συγκλόνισε ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Εκλαιγε στο βυθό

«Ημουν κάτω στο βυθό και έκλαιγα», ανέφερε ο δύτης Γιάννης Καννέλης που συμμετείχε στον εντοπισμό των θυμάτων. «Πήγαινα κοντά τους να τα πιάσω, να τα βάλω στη βάρκα πάνω στο σκάφος του Λιμενικού. Και έκλαιγα, τρελαινόμουν. Ελεγα: “Τι να κάνω τώρα;”. Είναι πνιγμένος ο άνθρωπος, ειδικά τα παιδιά. Απίστευτο!», περιέγραψε σε τηλεοπτικό σταθμό (Star).

Ο δύτης μάλιστα εντόπισε ένα αγοράκι, γιο ενός από τους διασωθέντες του ναυαγίου, ωστόσο δεν μπόρεσε να του το πει. «Βρήκα ένα νεκρό παιδί αλλά δεν μπόρεσα να το πω στον πατέρα του. Αυτός είχε, όπως μου είπε, τρία παιδιά η γυναίκα του. Ο άνθρωπος είναι τρελαμένος, όταν γύρισα εγώ το πρώτο που βρήκα ήταν το αγοράκι του», ανέφερε.

Ερευνες

Το ναυάγιο φέρεται να έγινε αντιληπτό όταν βοσκός του Αγαθονησίου εντόπισε τις δύο γυναίκες με σωσίβια να περιφέρονται στην ακτή. Τις μετέφερε στον Λιμενικό Σταθμό και εκεί, αφού έδωσαν τις πρώτες πληροφορίες για το ναυάγιο, δόθηκε σήμα για να ξεκινήσουν οι έρευνες.

Μέχρι και χθες το βράδυ είχαν ανασυρθεί 16 σοροί, ανάμεσα στις οποίες έξι παιδιών και ενός βρέφους (κοριτσάκι). Την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης δυσκόλευαν οι δυνατοί άνεμοι, εντάσεως έως και 8 μποφόρ, που έπνεαν στην περιοχή.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ (ΠΑΘ), τρία περιπολικά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ, ναυαγοσωστικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ, σκάφος της FRONTEX, η κανονιοφόρος «Αήττητος» του Πολεμικού Ναυτικού, τέσσερα αλιευτικά σκάφη, δύο παραπλέοντα πλοία, αεροσκάφος του Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ, ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ (ΜΥΑ).

ελεύθερος τύπος

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα