Τόμας Έντισον: Ο εφευρέτης που φώτισε τη ζωή μας

Σαν σήμερα 11 Φεβρουαρίου πριν 164 χρόνια ακριβώς γεννήθηκε ο Τόμας Έντισον (Thomas Alva Edison), ο αυτοδίδακτος αλλά ο πλέον παραγωγικός εφευρέτης του 19ου αιώνα, με περισσότερα από 1000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Η Google σήμερα επέλεξε να αφιρώσει το logo της βάζοντας τις μεγαλύτερες του εφευρέσεις σε αυτό: μικρόφωνο, o φωνόγραφος και ο ηλεκτρικός λαμπτήρας.

Ο Τόμας Έντισον γεννήθηκε στο Milan της πολιτείας Οχάιο σε οικογένεια έμπορου και από τα 12 χρόνια του έπρεπε να εργαστεί για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του.
Στα 15 του προσπάθησε να εκδώσει μια εφημερίδα και στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται ως τηλεγραφητής στα τραίνα. Από αυτή τη θέση απολύθηκε, γιατί συνελήφθη να στέλνει το αναμενόμενο σήμα ελέγχου στον επόμενο σταθμό, αντί χειροκίνητα και με οπτική επαφή με το διερχόμενο τραίνο, αυτόματα με μια συσκευή δικής του επινοήσεως.
Το 1868 υπέβαλε αίτηση για την πρώτη ευρεσιτεχνία του με ένα τηλέγραφο χαρακτήρων. Ακολούθησε μεγάλος αριθμός άλλων ευρεσιτεχνιών.

Δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδότησε με ηλεκτρισμό τη Νέα Υόρκη και εξελίχθηκε στη γνωστή γιγαντιαία εταιρία General Electric. Η ανακάλυψή του για την εκπομπή ηλεκτρονίων από πυρακτωμένα μέταλλα, «φαινόμενο Edison», απετέλεσε προϋπόθεση για την κατασκευή της ηλεκτρονικής λυχνίας και την απαρχή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας.
Όταν πέθανε ο Έντισον σε ηλικία 84 ετών, είχε αποκτήσει περισσότερα από 1000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας , ανάμεσά τους για μία μέθοδο διαχωρισμού μεταλλευμάτων, ένα για την επεξεργασία και χύτευση του μπετόν, το οποίο απετέλεσε τη βάση για την κατασκευή προκατασκευασμένων οικιών.


Τόμας Έντισον: Η Google αφιερώνει στην 164η επέτειο γέννησής του

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα