Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στην 5η θέση «κατρακυλά» ο ΣΥΡΙΖΑ, το 43% θέλει επανεκλογή Κασσελάκη, ντέρμπι για 3 στο ΠΑΣΟΚ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στην 5η θέση «κατρακυλά» ο ΣΥΡΙΖΑ, το 43% θέλει επανεκλογή Κασσελάκη, ντέρμπι για 3 στο ΠΑΣΟΚ

Πρώτη παραμένει η… δυσαρέσκεια στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. 

 
Η ΝΔ, αν και προηγείται πιέζεται από τα δεξιά, με το ΠΑΣΟΚ να παγιώνεται στη δεύτερη θέση, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την καθοδική πορεία καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση, πίσω από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ήταν λάθος η αποπομπή Κασσελάκη και το 43% να επιθυμεί την επανεκλογή του, ενώ στο ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να ενισχύει τη θέση του. Πώς επηρεάστηκαν οι ψηφοφόροι από το debate.

 Ειδικότερα, ως προς την πρόθεση ψήφου:

ΝΔ: 23%
ΣΥΡΙΖΑ: 6,7%
ΠΑΣΟΚ: 11,6%
ΚΚΕ: 8,1%
Σπαρτιάτες: 0,8%
Ελληνική Λύση: 8,1%
Νίκη: 3,3%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,9%
ΜέΡΑ 25: 1,4%
Νέα Αριστερά: 1,9%

Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων δείχνουν τη ΝΔ να χάνει πρωτίστως προς τη Φωνή της Λογικής και το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25 και το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,2%, το ΠΑΣΟΚ «κλειδώνει» τη δεύτερη θέση με 15,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει πτώση και συγκεντρώνει ποσοστό 8,8%, την τρίτη θέση καταλαμβάνει το ΚΚΕ με 10,6%, ενώ τέταρτο κόμμα είναι η Ελληνική Λύση  με 9%. Η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ευνοεί κάπως τη Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 που δείχνουν να παιρνούν το όριο του 3%.

 Μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μεταξύ των αυτοπροσδιοριζόμενων ως αριστερών ψηφοφόρων, αλλά μόνο με 13,4%, το ΠΑΣΟΚ των Κεντροαριστερών και έχει περίπου το ίδιο ποσοστό με τη ΝΔ στους κεντρώους, ενώ η ΝΔ παίρνει την πλειοψηφία όσων δηλώνουν κεντροδεξιοί (61,5%) αλλά σε όσους δηλώνουν δεξιοί υποχωρεί στο 38,7%.

Την ίδια ώρα το κλίμα της δυσαρέσκειας επιμένει.

 Το 68% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση και μόνο το 26% ότι πάνω προς τη σωστή κατεύθυνση.

 Το κλίμα δυσαρέσκειας αφορά τόσο την κυβέρνηση όσο όμως και την αντιπολίτευση. Οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση φτάνουν το 66%, με μόνο 26% θετικές, πράγμα που σημαίνει ότι η δυσαρέσκεια αφορά και τον κορμό του εκλογικού ακροατηρίου της ΝΔ.

Η γνώμη για τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά αρνητική. Το 90% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη και μόλις το 6% έχει θετική.

Αρνητική είναι κατά βάση η γνώμη και για την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΠΑΣΟΚ. Εδώ οι αρνητικές γνώμες αγγίζουν το 73% και οι αρνητικές το 18%.

 
Λάθος η αποπομπή Κασσελάκη λέει το 53% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ
Σε λάθος κατεύθυνση χαρακτηρίζουν την αποπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στο σύνολο των ερωτηθέντων το 47%, ενώ 39% προς τη λάθος. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ των ευρωκλογών του 2024 πλειοψηφεί η απάντηση προς τη λάθος κατεύθυνση με 53%, ενώ μόνο το 39% λέει προς τη σωστή.

Στο σύνολο των ψηφοφόρων η πλειοψηφία (65%) εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκλέξει άλλον πρόεδρο, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται διαίρεση: το 48% θέλει εκλογή νέου προέδρου και το 43% επανεκλογή του Στέφανου Κασσελάκη.

 
Ντέρμπι στο ΠΑΣΟΚ
Σε «ντέρμπι» για τρεις φαίνεται ότι εξελίσσεται η μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τα ευρήματα. 

Σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις εκείνων που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν, ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να ενισχύει  τη θέση του σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, καθώς εμφανίζεται πρώτος με 31%, έναντι 24% της Άννας Διαμαντοπούλου, 22% του Χάρη Δούκα και 12% του Παύλου Γερουλάνου στη μέτρηση που ολοκληρώθηκε πριν από το debate της Τρίτης.

Σε ειδική μέτρηση δείγματος 811 πολιτών την επομένη του ντιμπέιτ – ρωτώντας ποιος ξεχώρισε σε αυτήν, ανεξαρτήτως του αν εκείνοι που απάντησαν προτίθενται να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, πρώτη περνάει η Άννα Διαμαντοπούλου μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι την παρακολούθησαν, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται μεταξύ εκείνων που απλώς άκουσαν για το ντιμπέιτ. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γενικής έρευνας – πριν το ντιμπέιτ – μόνον ο Παύλος Γερουλάνος μπορεί να ελπίζει στον β’ γύρο των εκλογών απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη. 

Στην πιθανότητα συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ καταγράφονται τα εξής:

Ναι θα πάω σίγουρα 13%
Πιθανόν να πάω 16%
Μάλλον δε θα πάω 15%
Σίγουρα δε θα πάω 52%
Δεν το έχω σκεφτεί/ δεν είμαι σίγουρος 4%
 
Στην πρόθεση ψήφου στο ΠΑΣΟΚ καταγράφονται τα εξής ποσοστά:

Ανδρουλάκης: 24%
Διαμαντοπούλου: 23%
Δούκας: 22%
Γερουλάνος: 13%
Γιαννακοπούλου: 4%
Κατρίνης: 3%
Αναποφάσιστοι: 11%

Σε όσους δηλώνουν ότι θα πάνε σίγουρα/πιθανόν να ψηφίσουν καταγράφονται τα εξής:

Νίκος Ανδρουλάκης 31%
Άννα Διαμαντοπούλου 24%
Χάρης Δούκας 22%
Παύλος Γερουλάνος 12%
Νάντια Γιαννακοπούλου 3%
Μιχάλης Κατρίνης 3%
Άλλος 1%
Δεν έχω προτίμηση/ΔΑ 4%

Σε όσους δηλώνουν ότι ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ:

Νίκος Ανδρουλάκης 24%
Άννα Διαμαντοπούλου 23%
Χάρης Δούκας 22%
Παύλος Γερουλάνος 13%
Νάντια Γιαννακοπούλου 4%
Μιχάλης Κατρίνης 3%
Δεν έχω προτίμηση/ΔΑ 11%
 
Σε σχέση με τα ενδεχόμενα του δεύτερου γύρου, η έρευνα δείχνει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης υπερτερεί στις μονομαχίες με τους άλλους συνυποψηφίους του, με την εξαίρεση μιας ισοψηφίας με τον Παύλο Γερουλάνο. Αντίστοιχα, ο Χάρης Δούκας δείχνει να υπερτερεί σε πιθανές μονομαχίες με τους υπολοίπους 
Ως προς την παράσταση νίκης ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί σαφές προβάδισμα σε όλα τα δυνητικά «εκλογικά σώματα», κυρίως όμως στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. 
Ποιος ξεχώρισε στο debate του ΠΑΣΟΚ
Στο ερώτημα ποιος ξεχώρισε στο debate των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι:

Την ίδια ώρα το 60% εκτιμά ότι δεν υπάρχει χώρος για ένα νέο κόμμα, όμως ένα 39% εκτιμά ότι υπάρχει. Μάλιστα το τμήμα της κοινωνίας που κατεξοχήν υποστηρίζει την ανάγκη για ένα νέο πολιτικό κόμμα είναι οι νεότερες ηλικίες, από τα 17 έως τα 35, πράγμα που δείχνει ότι το πολιτικό σύστημα κατεξοχήν δεν εκφράζει αυτές τις κατηγορίες.

Η μεγάλη πλειοψηφία των απαντήσεων όσων εκτιμούν ότι υπάρχει χώρος για νέο κόμμα, είναι στα αριστερά της ΝΔ, εντοπίζοντας το «πολιτικό κενό» στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς.

Ως προς την πολιτική τους τοποθέτηση είναι χαρακτηριστικό ότι το 91% όσων δηλώνουν Κεντροαριστεροί και πιστεύουν ότι χρειάζεται νέο κόμμα και το 91% όσων δηλώνουν αριστεροί, εκτιμούν ότι πρέπει να είναι αριστερότερα της ΝΔ. Ενδιαφέρον, όμως, ότι και ένα σημαντικό τμήμα όσων δηλώνουν δεξιοί επίσης θέλουν νέο κόμμα στα δεξιά της ΝΔ, πράγμα που σημαίνει ότι το σημερινό τοπίο της ακροδεξιάς δεν πείθει πλήρως αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα