Απόφαση βόμβα του ΣτΕ για τις υποκλοπές: Αντισυνταγματική η ρύθμιση Tσιάρα

Απόφαση βόμβα του ΣτΕ για τις υποκλοπές: Αντισυνταγματική η ρύθμιση Tσιάρα

Απόφαση «βόμβα» βάζει σε νέα βάση την υπόθεση των υποκλοπών.

Με μια απόφαση βόμβα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των επικοινωνιών οφείλει να ενημερώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη για τους λόγους της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική τη τροπολογία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2021 και έβαζε φρένο στην ενημέρωση των πολιτών που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η διάταξη ψηφίστηκε μετά από αίτημα του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη να ενημερωθεί για τους λόγους της δικής του παρακολούθησής, και πλέον μετά την απόφαση του ΣτΕ ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να ενημερωθεί για τους λόγους που μπήκε στο στόχαστρο της ΕΥΠ.

Το ΣτΕ να αποφάσισε ότι η τροπολογία αποτελεί υπέρμετρο περιορισμό του απαραβίαστου της επικοινωνίας κάτι που δε δικαιολογείται στο κράτος δικαίου και παραβιάζει το Σύνταγμα και τον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα βρεθεί ενώπιον του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου για να ενημερωθεί για τους λόγους της παρακολούθησης του και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ.

«Μέρα της νίκης του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών της ΝΔ. Μέρα γελιοποίησης των συκοφαντών της ΝΔ που έλεγαν για μήνες γιατί δεν πας να ενημερωθείς στο αυτί από τον κ. Γεραπετρίτη; Γιατί κάτι φοβάσαι θέλοντας να εμφανίσετε το θύμα ως θύτη».

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θεωρεί αντισυνταγματικό τον νόμο του κ. Τσιάρα του 2022. Θεωρεί αντισυνταγματική προηγούμενη διάταξη που είχε καταργηθεί από τον νόμο του κ. Τσιάρα», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομικών.

Στην ολομέλεια της ΑΔΑΕ παραπέμπουν τον Νίκο Ανδρουλάκη κυβερνητικές πηγές ενώ ο Κώστας Τσιάρας υπεραμύνθηκε της διάταξής του που κρίθηκε αντισυνταγματική.

«Ως υπουργός Δικαιοσύνης πίστευα ότι τα θέματα εθνικής ασφάλειας δεν μπορούν να κοινοποιούνται. Αυτή ήταν η άποψή μου. Το να εγκαλούμαστε γιατί τελικά φέρνουμε έναν ολοκληρωμένο νόμο που πραγματικά προστατεύει όλη αυτή τη διαδικασία. Νομίζω ότι είναι εκτός λογικής».

«Ξαναέγινα εθνικός λόγος; Μα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν ήμουν εθνικός κίνδυνο άρα δεν ήμουν εθνικός λόγος. Είστε ένα κόμμα – ντροπή για τη διάκριση των εξουσιών», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

To xρονικό της παρακολούθησης Ανδρουλάκη
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ από τον Σεπτέμβριο του 2021 που έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έως τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου που εξελέγη.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο κ. Ανδρουλάκη διαπίστωσε ότι  έγιναν 3 απόπειρες παγίδευσης του κινητού του με το παράνομο κακόβουλο λογισμικό Predator. Μετά την απόφαση του ΣτΕ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί πλέον να ενημερωθεί για τους λόγους που μπήκε στο στόχαστρο της ΕΥΠ.

Πυρ ομαδόν
Κόλαφο για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτηρίζει την απόφαση του ΣτΕ ο ΣΥΡΙΖΑ, πετώντας παράλληλα το γάντι στον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει τώρα την ευκαιρία να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της παρακολούθησής του. Αφού το κάνει, ελπίζουμε να υποβάλει επιτέλους και μήνυση εναντίον εκείνου που διέταξε την παρακολούθησή του. Πλέον δεν θα έχει καμία δικαιολογία»..

«Όταν ο κ. Ανδρουλάκης αγωνιζόταν για την αποκάλυψη της αλήθειας, ο κ. Κασσελάκης ασχολιόταν με τις επιχειρήσεις του στον φορολογικό παράδεισο του Delaware και ήταν υποψήφιος Υπουργός του κ. Μητσοτάκη», απάντησε το ΠΑΣΟΚ.

«Ένα ακόμα επεισόδιο στη μακρά πορεία της παραβίασης κάθε έννοιας κράτους δικαίου στην χώρα μας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος ΚΟ Νέας Αριστεράς.

O Νίκος Ανδρουλάκης θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα