Τέμπη: Δημοσίευμα "βόμβα" του Βήματος για μοντάζ στις συνομιλίες του σταθμάρχη τη μοιραία νύχτα - Διαψεύδει η κυβέρνηση

Τέμπη: Δημοσίευμα "βόμβα" του Βήματος για μοντάζ στις συνομιλίες του σταθμάρχη τη μοιραία νύχτα - Διαψεύδει η κυβέρνηση

Σάλο έχει προκαλέσει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Το Βήμα", με τίτλο "Μονταζιέρα στα Τέμπη". Το δημοσίευμα μιλά για αλλοίωση των διαλόγων του σταθμάρχη τη νύχτα της σιδηροδρομικής τραγωδίας με τους 57 νεκρούς, με τις συνομιλίες να "κόβονται" παράνομα από το σύστημα καταγραφών επικοινωνιών του ΟΣΕ, λίγες μόλις ώρες μετά το δυστύχημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, όπως προκύπτει από νεότερα έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., που παρουσιάζει η εφημερίδα, η υπόδειξη του σταθμάρχη για αναχώρηση τρένου προς την "λάθος πορεία" δεν αφορούσε στη μοιραία αμαξοστοιχία – όπως παρουσιάστηκε την 1η Μαρτίου 2023 σε μονταρισμένο ηχητικό ντοκουμέντο – αλλά εκείνη τοπικού συρμού που κινήθηκε κανονικά.

Πού έχει γίνει μοντάζ σύμφωνα με την εφημερίδα

"Βασίλη, φεύγω;". "Φεύγεις, φεύγεις". Ηταν μόλις λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη όταν δημοσιοποιήθηκαν τα ηχητικά αρχεία με τις συνομιλίες του σταθμάρχη της Λάρισας.

Οπως υποστηρίζει "Το Βήμα", ο μηχανοδηγός που απευθύνθηκε στον "Βασίλη" για να λάβει το "πράσινο φως" της αναχώρησης δεν ήταν εκείνος της μοιραίας αμαξοστοιχίας, όπως είχε υποστηριχθεί τότε, αλλά ενός τοπικού δρομολογίου. Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται αφού στελέχη του ΟΣΕ είχαν αναφέρει ότι παρέδωσαν στην τροχαία Λάρισας τις σχετικές μαγνητοφωνήσεις τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα. Ωστόσο με βάση νέα έγγραφα διαπιστώνεται ότι αυτές δόθηκαν στην ελληνική αστυνομία στις 3 Μαρτίου, δηλαδή τρεις μέρες αργότερα.

"Κύριο ζητούμενο είναι ποιος είχε μπει παράνομα στο σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ τις πρώτες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, ποιοι πήραν τους διαλόγους του σταθμάρχη κι έκαναν συρραφή συνομιλιών, παραποιώντας τους τελικά;", είναι ένα από τα ερωτήματα που τίθενται στο άρθρο του δημοσιογράφου.

Εντυπωσιάζει δε το γεγονός – σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ – ότι από την ελληνική αστυνομία διαψεύδεται το γεγονός ότι είχαν δώσει εντολή εξαφάνισης των συντριμμιών των τρένων, όπως είχαν πει κυβερνητικά στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Διαψεύδει η κυβέρνηση

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, με την πρώτη απάντηση διάψευσης να έρχεται από τον Παύλο Μαρινάκη.

"Το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Το ΒΗΜΑ της Κυριακής" αποτελεί δημοσιογραφική κηλίδα στην ιστορική πορεία της, καθώς προβάλλει σενάρια συνωμοσίας γύρω από τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, που πληγώνει όλους τους Έλληνες", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"Θα περίμενε κανείς από ένα έγκριτο έντυπο να μην καλλιεργεί ανυπόστατες θεωρίες περί "μονταζιέρας" προκειμένου να αναδειχθεί, υποτίθεται, ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στο τραγικό δυστύχημα. Γιατί ο ρόλος αυτός είναι, δυστυχώς, προφανής και έχει αποδειχθεί από όλα τα έως τώρα στοιχεία. Μαζί, βεβαίως, με μία σειρά και από άλλες πτυχές, τις οποίες ερευνά η δικαιοσύνη. Άλλωστε, αν διαβάσει κανείς με προσοχή το ρεπορτάζ αντιλαμβάνεται ότι και η ίδια η εφημερίδα ουσιαστικά παραδέχεται όχι μόνο ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης, όπως ο παραπλανητικός τίτλος αφήνει να εννοηθεί. Αλλά ότι, αντιθέτως η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ στις ανακριτικές αρχές ώστε να διεξάγουν με αποτελεσματικό τρόπο την έρευνάτους για την αναζήτηση της αλήθειας.

Σε τέτοιες στιγμές απαιτείται από όλους σεβασμός στην αλήθεια, ειλικρίνεια στο πένθος και εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Δεν έχουν θέση θεωρίες συνωμοσίας, δηλητηριώδεις φήμες και εύκολοι εντυπωσιασμοί. Και σε αυτήν την προσπάθεια σοβαρή ευθύνη έχουν και τα μέσα ενημέρωσης", καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η απάντηση ΕΛΑΣ και Υπ. Προστασίας του Πολίτη

Ακολούθησε η απάντηση της ΕΛΑΣ και του Υπ. Προστασίας του Πολίτη, το οποίο διέψευσε το δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι αλλοιώθηκαν οι ηχητικές καταγραφές στο δυστύχημα των Τεμπών.

Η κοινή ανακοίνωση:

"Σχετικά με δημοσίευμα στην εφημερίδα "Το ΒΗΜΑ της Κυριακής" που αφορά στο δυστύχημα των Τεμπών, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ γνωστοποιεί ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, σύμφωνα με το οποίο:

1. Από το αρχείο που τηρείται στην Υπηρεσία μας προκύπτει ότι με το υπ΄ αριθ. 90111942 έγγραφο από 2-3-2023 απεστάλησαν ηλεκτρονικά αρχεία με καταγραφές συνομιλιών που αφορούν το Ραδιοτηλέφωνο, το Σύστημα GSM-R και της σταθερής τηλεφωνικής γραμμής του Σ.Σ Λάρισας, εντός φορητής συσκευής αποθήκευσης (USB), από τη Διεύθυνση Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας. Eν συνεχεία προσκομίστηκαν στην προαναφερθείσα αστυνομική Υπηρεσία στις 3-3-2023 και κατασχέθηκαν στις 4-3-2023. Ακολούθως απεστάλησαν στην Υπηρεσία μας με την υπ΄ αριθ. 1019/21/1-ρια, από 14-3-2023 αναφορά, κατ΄ εκτέλεση της από 9-3-2023 παραγγελίας του Γ Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Λάρισας.

2. Από την Υπηρεσία μας συντάχθηκε η υπ' αριθ. 3022/21/8623-α΄από 22-3-2023 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης στην οποία εξήχθησαν εκατοντάδες αρχεία συνοδευόμενα με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά όπως ημερομηνία δημιουργίας, τροποποίησης, μέγεθος και αλφαριθμητικής τους ταυτότητας κ.α.. Σημειώνεται ότι, μεταξύ αυτών των αρχείων, εμπεριέχονται τα ηχητικά αρχεία διαμόρφωσης (.wav) με ονομασίες "CH1_000003e3_443.wav" και "CH1_000003e4_443.wav". Τα εν λόγω αρχεία αποθηκεύτηκαν σε ψηφιακό μέσο σε μορφή παραρτημάτων που συνόδευε τη σχετική έκθεση.

3. Για την εν λόγω υπόθεση έχουν πραγματοποιηθεί και έτερες εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, κατόπιν σχετικών παραγγελιών.

4. Σημειώνεται ότι από την Υπηρεσία μας δεν πραγματοποιήθηκε απομαγνητοφώνηση για την εν λόγω υπόθεση".

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα