Email-gate: Χοντραίνει το παιχνίδι, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων θα κάνει επιτόπιους ελέγχους σε ΥΠΕΣ και ΝΔ

Email-gate: Χοντραίνει το παιχνίδι, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων θα κάνει επιτόπιους ελέγχους σε ΥΠΕΣ και ΝΔ

Η αρχή έγινε με το υπουργείο Εσωτερικών: την Τετάρτη, κλιμάκιο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα που διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου, προκειμένου να διαπιστώσει πώς, πότε και από πού διέρρευσε η λίστα με τα ονόματα εκλογέων του εξωτερικού που έφθασε τελικά στα χέρια της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου.

 Όπως είναι ήδη γνωστό, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου και που οδήγησε σε τρεις αποπομπές (της κ. Ασημακοπούλου, του γ.γ. του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, και του γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, Νίκου Θεοδωρόπουλου), η επίμαχη λίστα που περιείχε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των απόδημων συμπολιτών μας δόθηκε στον Ν. Θεοδωρόπουλο από συνεργάτιδα του Μ. Σταυριανουδάκη  και εκείνος την προώθησε τελικά πριν από μερικούς μήνες στην ευρωβουλευτή της ΝΔ.

 Ωστόσο, η Αρχή, στο πλαίσιο της έρευνάς της προφανώς θα βρεθεί in situ, τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου ήδη πήγε, όσο κατά πάσα πιθανότητα και στα γραφεία της ΝΔ, προκειμένου να ελέγξει για ηλεκτρονικά «ίχνη» (logs σε υπολογιστές και σε αρχεία, κ.λπ.) που θα δείχνουν την πορεία της διαρροής της λίστας, αλλά και ποια άτομα μπορεί να είχαν πρόσβαση σε αυτή. Μάλιστα, η Αρχή έχει ζητήσει από το ΥΠΕΣ να την ενημερώσει σε ποιους αποδέκτες έχουν δοθεί αντίτυπα εκλογικών καταλόγων εξωτερικού κατά το τελευταίο έτος.

Προβληματισμός
Η εξέλιξη αυτή, η οποία θεωρείται σχεδόν δεδομένη, προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, καθώς, πέραν όλων των άλλων, η εικόνα κλιμακίου της Αρχής στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος δεν θα είναι καθόλου κολακευτική. Σημειώνεται, δε, ότι μετά το τέλος της διπλής έρευνας, δηλαδή, από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων και την εισαγγελία, θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει κίνηση και κατά φυσικών προσώπων, όπως, για παράδειγμα του κατά το νόμο υπευθύνου για την προστασία των δεδομένων που διέρρευσαν. Πάντως, από την κυβέρνηση η γραμμή είναι αυτή της πλήρους συνεργασίας με τις αρχές.

 Η διευκρίνιση αυτή γίνεται καθώς ορισμένα στελέχη της και στελέχη του κόμματος έχουν κάνει δημόσια δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα προβλέπει ο νόμος, ο οποίος, άλλωστε, αποτελεί ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της ΕΕ, που δεν σηκώνει κατά το δοκούν ερμηνείες ή παραβιάσεις. Από την άλλη, το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι ότι στην υπόθεση δεν εμπλέκεται η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, αφού η διαρροή έγινε στο μεσοδιάστημα των εκλογών Μαΐου και Ιουνίου, και ότι η υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο.

Και νέα διάσταση
Εντούτοις, το θέμα αποκτά και επιπλέον διάσταση, καθώς ο συνήγορος των αποδήμων που έχουν ήδη καταθέσει αγωγή κατά του Δημοσίου, Βασίλης Σωτηρόπουλος, με επιστολή του προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού  Χαρακτήρα σημειώνει ότι οι απόδημοι «ανησυχούν  ιδιαίτερα για την διαρροή του συνόλου των στοιχείων τους και όχι μόνο  των email τους» και ότι «υπάρχει ενδεχόμενο στο πλαίσιο της διαρροής να έχουν αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω μη  εξουσιοδοτημένων κοινοποιήσεων οι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου τους και  οι ΑΜΚΑ τους».

 
Ο δικηγόρος τονίζει στην επιστολή του ότι «καθώς ο ΑΦΜ φυσικού προσώπου αποτελεί ενιαίο κωδικό αριθμό που μπορεί να “ξεκλειδώσει” αρκετές εφαρμογές, αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο κύμα ανησυχίας για την περαιτέρω πιθανή διαρροή και μη εξουσιοδοτημένη χρήση τους, σε συνδυασμό βέβαια με τα ονοματεπώνυμα και τα άλλα στοιχεία των αποδήμων» και ζητά από την Αρχή να προτείνει στην κυβέρνηση να επιτραπεί «διαδικασία  μεταβολής ΑΦΜ και ΑΜΚΑ (σ.σ. για τους θιγέντες) που προς το παρόν απαγορεύεται νομοθετικά».

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα