Διπλό όχι από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές

Διπλό όχι από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές

Σε αλλαγή πλεύσης οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο μετά την ξαφνική τροπολογία Κεραμέως που την επεκτείνει και στις εθνικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σε σύντομη παρέμβαση του στην Ολομέλεια, μίλησε για «εμπρηστική» και «τυχοδιωκτική» τροπολογία, ξεκαθαρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν πρόκειται να συνηγορήσει σε ένα τέτοιο ατελές νομοσχέδιο», αποσύροντας, επί της ουσίας, την αρχική συναίνεση που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοθέτημα.

Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε πως η κυβέρνηση «αποδείχθηκε ανάξια να αξιοποιήσει τη διάθεση συναίνεσης που έδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση και ναρκοθέτησε την προσπάθεια ουσιαστικής σύγκλισης», τονίζοντας πως «η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την συναίνεση ως ένα πάσο ελευθέρας και αυτό αποτελεί προσβολή για την δημοκρατία μας».

Όπως εξήγησε ο Σωκράτης Φάμελλος η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε και τις τρεις τροπολογίες που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούμενος επί της ουσίας να καταψηφίσει την επιστολική ψήφο.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ επανακαταθέτει την τροπολογία του περασμένου Ιουλίου για την ψήφο των αποδήμων που προβλέπει δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών έτσι ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού, να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, όπως παγίως ζητούν οι ίδιοι αλλά και η εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι η κυβέρνηση τορπιλίζει τη συναίνεση.

Η κυβέρνηση τορπιλίζει τη συναίνεση. Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει με τη στάση του ότι τον ενδιαφέρει μόνο το μικροκομματικό του συμφέρον και δεν σέβεται τη μεγάλη εικόνα, που είναι η επίτευξη της ομοφωνίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων μπροστά σε τέτοιες μεγάλες αλλαγές», τόνισε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αναφερόμενος στη χθεσινή τροπολογία της κυβέρνησης για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές.

Ο κ. Σπυρόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκανε λόγο για νομοθετικές ανακολουθίες, όπως είπε, της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα παρατηρώντας: «Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί ένας πολίτης ο οποίος ψηφίζει στο σχολείο της πόλης του, δεν θα πάει στην κάλπη και θα του δώσουμε τη δυνατότητα να ψηφίσει με επιστολική ψήφο και μάλιστα μόνο στις ευρωεκλογές».

Ως προς τις χθεσινές εξαγγελίες για το δημογραφικό, ο κ. Σπυρόπουλος επισήμανε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει μία επιδοματική πολιτική, που δεν λύνει το μεγάλο ζήτημα της υπογεννητικότητας. Αντίθετα, χρειάζονται μακροπρόθεσμες πολιτικές, που θα δώσουν κίνητρα στα νέα ζευγάρια για να μπορέσουν να κάνουν οικογένεια».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο κ. Σπυρόπουλος επανάλαβε την ανάγκη να κατατεθεί το τελικό κείμενο.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα