Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Το κλίμα στην Κουμουνδούρου και οι εκτιμήσεις. Κλείδωσε ο β΄ γύρος

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Το κλίμα στην Κουμουνδούρου και οι εκτιμήσεις. Κλείδωσε ο β΄ γύρος

Στο δεύτερο γύρο μεταξύ της Έφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη θα κριθεί όπως όλα δείχνουν η εκλογή προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς εκ των δύο πρωτοπόρων υποψηφίων δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το 50% των ψήφων και έτσι οδεύουμε σε νέα αναμέτρηση την επόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Γιαννης Δρόσος με την καταμέτρηση στο 90,13% του εκλογικού σώματος, ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται με ποσοστό 45,47% έναντι 36,21% της Εφης Αχτσιογλου.

Ο Νίκος Παππάς ακολουθεί με ποσοστό 8,64% ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 8,4% και 1,28% ο Στέφανος Τζουμάκας. «Θέλω να ευχαριστήσω τους 146.635 μελών που έλαβαν μέρος στην εκλογική διαδικασία» σημείωσε ο Γιάννης Δρόσος.

Πέρα από κάθε προσδοκία κινήθηκε η συμμετοχή των πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη της Κουμουνδούρου να εκτιμούν ότι ξεπερνά τις 150.000.

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν σε εκλογικά τμήματα όπως στο Χαλάνδρι, στην Κηφισιά, στο Μαρούσι, στη Γλυφάδα, στη Ν. Σμύρνη. Ένας στους τέσσερις που ψήφισαν αποτελούν νέα μέλη του κόμματος.  
Στην Κουμουνδούρου, τις προηγούμενες ημέρες, τα στελέχη του κόμματος εκτιμούσαν ότι εάν ο αριθμός των ψηφοφόρων έφταναν τους 70.000 – 75.000 θα ήταν ευχαριστημένοι. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από τις βαριές ήττες στις Εθνικές εκλογές, οι περίπου 150.000 πολίτες που ψήφισαν σήμερα φέρνουν χαμόγελα αισιοδοξίας.

Τα δύο μηνύματα της κάλπης είναι τα εξής, από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: Το ένα είναι προς την πλευρά της κυβέρνησης, ένα είδος έκφρασης διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές επιλογές και το δεύτερο προς την ίδια την Κουμουνδούρου ότι χρειάζεται μία ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση.

Την έκπληξη των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα από τη μάχη για την αρχηγία του κόμματος.

Με τη συμμετοχή σε επίπεδα ρεκόρ, ο νεαρός πολιτικός καταγράφει εντυπωσιακές επιδόσεις, που του δίνουν προβάδισμα έναντι της Έφης Αχτσιόγλου, ακόμα και με διψήφιο ποσοστό.

Πάντα σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ενσωματώνονται στο σύστημα της Κουμουνδούρου και τα οποία προέρχονται κυρίως από τα μικρά εκλογικά τμήματα της επαρχίας, ο κ. Κασσελάκης, θα κινηθεί πάνω από το 40%, αν και το κρίσιμο μέγεθος των εκλογών βρίσκεται στα μεγάλα τμήματα των αστικών κέντρων και κυρίως του Λεκανοπεδίου.

Είναι χαρακτηριστικό και ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την καταμέτρηση στο 57% του εκλογικού σώματος, ο Κασσελάκης προηγείται με ποσοστό 45% έναντι 36,5% που καταγράφει η Έφη Αχτσιόγλου.

Ο Νίκος Παππάς ακολουθεί με ποσοστό περίπου 8%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 8% και 1,3% ο Στέφανος Τζουμάκας. 

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι «κρύβουν» οι κάλπες των αστικών κέντρων, από τις οποίες θα κριθεί εάν θα υπάρξει δεύτερος γύρος ή θα επικρατήσει από απόψε ο κ. Κασσελάκης.

Οι εκτιμήσεις επιτελών του νεαρού πολιτικού είναι ότι στα μεγάλα κέντρα υπάρχει ο όγκος των νέων μελών – καθότι στις μικρές πόλεις και χωριά αποφεύγουν οι άνθρωποι τέτοιες μετατοπίσεις – και άρα ο κ. Κασσελάκης διατηρεί την ελπίδα να νικήσει από τον πρώτο γύρο.

Ο Νίκος Παππάς με την τρίτη θέση που φαίνεται να έχει θα αποκτήσει ρυθμιστικό ρόλο σε περίπτωση επαναληπτικής αναμέτρησης, όπως ενδεχομένως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα