Νέες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από Ανθρωποφάγους & Μακρονήσι

Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις ακραίες προκλήσεις στο Αιγαίο. Μετά την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, τώρα απαγορεύουν και στην Κύπρο να ποντίσει οπτικές ίνες εντός της ΑΟΖ της.

Όπως παρουσιάζει ρεπορτάζ στο megatv.com με υπερπτήσεις που προσομοίωναν αποστολές βομβαρδισμού σε Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους, 41 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και δύο αερομαχίες, συνεχίστηκε και χθες η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, με τον πρωθυπουργό να στέλνει μήνυμα στον Ερντογάν λίγες μέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

«Δεν γίνεται σήμερα, είναι αδιανόητο να συζητάει οποιοσδήποτε για αλλαγή συνόρων. Άρα οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, με οποιαδήποτε δικαιολογία, είναι παντελώς αδιανόητη και καταδικαστέα εξ αρχής», δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου έστειλε μέσα από τα στα social media και μια παγκόσμια προειδοποίηση, όπως γράφει χαρακτηριστικά, με μια φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δίκαια δικαιώματα κανενός και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τα δικά της», ανέφερε η προειδοποίηση.

Η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί με προσοχή τις διαρροές που φέρουν τον Ταγίπ Ερντογάν να προσέρχεται στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με στόχο να κατηγορήσει την Ελλάδα για στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.

«Η Ελλάδα δεν προεξοφλεί την στάση που θα τηρήσει η Τουρκία στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ, καθώς και σε άλλα διεθνή φόρα και ούτε διακινεί σενάρια σχετικά με το ενδεχόμενο έγερσης των τουρκικών μονομερών αιτιάσεων περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου», τόνισε ο εκπρόσωπος υπουργείου εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Νέα πρόκληση από την Τουρκία αυτή τη φορά στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η Λευκωσία δέσμευσε περιοχή δυτικά της Πάφου, εντός της ΑΟΖ της, στην οποία θα πλέει από τις 19 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου το ερευνητικό σκάφος «ARCTIC».
Το σκάφος αυτό έχει ως αποστολή την διενέργεια γεωφυσικών ερευνών. Επί της ουσίας το σκάφος αυτό θα πραγματοποιήσει χαρτογράφηση του βυθού προκειμένου στη συνέχεια η Κυπριακή Δημοκρατία να τοποθετήσει εκεί καλώδια οπτικών ινών.

Η Τουρκία όμως έχει διαφορετική άποψη. Με μια παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX) προσπαθεί να παρεμποδίσει την διαδικασία. Αναφέρει πως δεν μπορούν να γίνουν οποιουδήποτε είδους έρευνες καθώς όπως ισχυρίζεται, η περιοχή που έχει δεσμεύσει η Λευκωσία είναι εντός Τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Επιπλέον, οι Τούρκοι αναφέρουν πως ο χώρος είναι σε τουρκική δικαιοδοσία ως προς την έκδοση οδηγιών προς ναυτιλομένους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι, και στην συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δουλέμποροι παράτησαν μετανάστες ανατολικά της Λέσβου

Ο υβριδικός πόλεμος των Τούρκων συνεχίζεται. Σήμερα, Τούρκοι δουλέμποροι παράτησαν μετανάστες επάνω σε νησίδα λίγο έξω από τη Λέσβο και μάλιστα ανάμεσά τους ήταν και μια έγκυος γυναίκα που γέννησε στα βράχια.

Νέο γεωτρύπανο βγαίνει για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο στις 15 Ιουλίου
Έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προαναγγέλλουν τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζοντας τις προκλήσεις απέναντι στην Αθήνα.

Όπως σημειώνουν, το νέο γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν θα ξεκινήσει το ταξίδι του στις 15 Ιουλίου στην περιοχή της…Γαλάζιας Πατρίδας, και οι εργασίες του αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 25 ημέρες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα