Στο κόκκινο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις: Ακραίες θέσεις και μπαράζ προκλήσεων από τα τουρκικά ΜΜΕ

Με το ερευνητικό σκάφος του τουρκικού στόλου Τσεσμέ να έχει επιστρέψει στην καρδιά του Αιγαίου πλέοντας στην ανατολική περιοχή που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία έως τις 14 Ιουνίου, η Άγκυρα διατηρεί την ένταση.

Παράλληλα σύμφωνα με το megatv.com, τα τουρκικά ΜΜΕ καλώντας απόστρατους και χρησιμοποιώντας την αναθεωρητική ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης, προσπαθούν να φτιάξουν ένα μυθοπλαστικό αφήγημα περί τουρκικής κυριαρχίας σε ελληνικά νησιά.

Η άσκηση «ΕΦΕΣ» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με αποβάσεις απέναντι από ελληνικά νησιά μπαίνει στην τελική της φάση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία έστειλε έμμεσο μήνυμα και στην Τουρκία και την αναθεωρητική της πολιτική.

Το Πολεμικό Ναυτικό έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με απεικόνιση της φρεγάτας Belharra που σύντομα οι εργασίες σε αυτή θα μπουν στην κυρίως φάση.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφερόμενος στην εμμονή της Τουρκίας στην αποστρατικοποίηση των νησιών ήταν σαφής.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέπτεται το Ισραήλ ενισχύοντας τη συνεργασία με το Τελ Αβίβ στον στρατιωτικό τομέα.

Συνεχίζονται οι παραβιάσεις στο Αιγαίο – Νέες προκλήσεις
Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίστηκαν και χθες στο Αιγαίο, καθώς μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις 11.25 το πρωί πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από την Κίναρο στα 19.000 πόδια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει την επιθετική του ρητορική, με κύριο στόχο να θολώσει τα νερά για την κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας και να στρέψει το βλέμμα των ψηφοφόρων του προς την Αθήνα.

Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να διεθνοποιήσει την τουρκική προκλητικότητα και θα θίξει το ζήτημα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Αναλένα Μπέρμποκ, υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, την Τετάρτη, αλλά και την επίσκεψη των Όλαφ Σολτς και Σαρλ Μισέλ την Παρασκευή.

Στα τέλη Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και έχει ήδη προαναγγελθεί ότι θα θέσει «στο τραπέζι» την τουρκική προκλητικότητα.

Ανθελληνικό παραλήρημα από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης
Την ίδια στιγμή τα τουρκικά κανάλια υποδαυλίζουν συνεχώς την κατάσταση και σε εκπομπές τους έχουν φιλοξενούμενους αναλυτές που δηλώνουν προκλητικά ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ανήκουν στη χώρα τους. Παράλληλα, ανακοίνωση – παρωδία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας κατηγορεί την Ελλάδα για 900 παραβιάσεις του εναέριου χώρου των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών.

Συνεχίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ την προκλητική προπαγάνδα για τα ελληνικά νησιά, τα οποία όπως ισχυρίζονται είναι τουρκικά.

Ο Ερκάν Καρακούς, αντιπτέραρχος ε.α., δήλωσε ότι το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, η Ψέριμος, η Κίναρος και κάποια ακόμη νησιά ανήκουν στην Τουρκία και δεν υπάρχει αμφιβολία περί τούτου.

Αυτή μάλιστα δεν είναι η μόνη προπαγανδιστική ενέργεια της Τουρκία, καθώς τις τελευταίες ώρες έχει δημοσιεύσει ένα βίντεο με στόχο να δείξει στους Τούρκους πολίτες της πως η Ελλάδα τους προκαλεί με τη στάση της στο Αιγαίο.

Φαίνεται πως η τουρκική κυβέρνηση αλλάζει ρώτα και πλέον δεν προβάλει μόνο την κλιμάκωση στο Αιγαίο ως μέρος των υποτιθέμενων διεκδικήσεων της, αλλά πλέον παρουσιάζει μία ρητορική ως η «χώρα που απειλείται από την Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, το βίντεο για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας με τίτλο «Πρόκληση στο ελληνικό αρχιπέλαγος» παρουσιάζει «συγκεντρωμένη την προκλητικότητα της Ελλάδας που διατάραξε την ισορροπία που καθιέρωσε η Συνθήκη της Λωζάνης και η αντίστοιχη των Παρισίων στο Αιγαίο Πέλαγος».

Η Ελλάδα μετέτρεψε τα νησιά σε… οπλοστάσιο
Στο βίντεο φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί μιλούν για το πώς η Ελλάδα «μετέτρεψε τα νησιά, σε οπλοστάσιο και στρατώνες, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Τα νησιά του Αιγαίου περιλαμβάνουν και τα Δωδεκάνησα, τα οποία το 1912 δόθηκαν στην Ιταλία με τον όρο να επιστραφούν στο Οθωμανικό κράτος. Το 1923 καθορίστηκε με την συνθήκη της Λωζάνης πως πρέπει να είναι αφοπλισμένα.Μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου πολέμου, αυτή την φορά δόθηκαν στην Ελλάδα».

Γενί Σαφάκ: «Τα θεμέλια της Ελλάδας μπήκαν με αίμα»
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Γενί Σαφάκ μιλά για τις διαδοχικές σφαγές που έκαναν οι Έλληνες κατά την Ελληνική Επανάσταση. Το δημοσίευμα επικαλείται θέσεις του γνωστού Βρετανού ιστορικού William St Clare για τη μάχη της Τριπολιτσάς: «Η Ελλάδα που στέκεται απέναντι στην Τουρκία με την υποστήριξη των δυτικών χωρών, οφείλει την ίδρυση της στη βάναυση δολοφονία δεκάδων χιλιάδων μουσουλμάνων. Ιστορικά αρχεία, έγγραφα και μαρτυρίες αποκαλύπτουν ότι η Ελληνική Επανάσταση ήταν μια σειρά από διαδοχικές σφαγές».

Στη συνέχεια το δημοσίευμα καταφέρεται κατά της Κύπρου, του Μακαρίου και του κλήρου: «Η συνεχώς κλιμακούμενη εχθρική στάση, τις τελευταίες εβδομάδες που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, απέκτησε νέα διάσταση με τον υπαινιγμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι “το ΝΑΤΟ είναι στο πλευρό μας στις εντάσεις με την Τουρκία”».

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Κατηγορεί την Ελλάδα για 900 παραβιάσεις στα αποστρατικοποιημένα νησιά
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε μια νέα ανακοίνωση και ενημέρωσε για όλες τις επιχειρήσεις που κάνει ο τουρκικός στρατός, ιδιαίτερα στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ.

Εκεί, έκανε εκτεταμένη αναφορά στο Αιγαίο, λέγοντας ότι η Ελλάδα έκανε 953 παραβιάσεις μέσα στη χρονιά στα αποστρατικοποιημένα νησιά.

Στην ανακοίνωση γίνεται μια επανάληψη των τουρκικών θέσεων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα