Μήνυμα Κομισιόν σε Τουρκία: Διορία 30 ημερών να σταματήσετε τις προκλήσεις, αλλιώς κυρώσεις

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, ο Ζοζέπ Μπορέλ ενημέρωσε τον Τούρκο Υπουργό για τις αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Παρασκευή,για την ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία.

Δηλαδή τον ενημέρωσε ότι η Τουρκία έχει προθεσμία 30 ημερών προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο με τα τουρκικά πλοία, διαφορετικά η επιβολή κυρώσεων- η λίστα με τα 7 μέτρα που συζητήθηκαν στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών- θα είναι μονόδρομος.

Σημειώνεται ότι ο οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου, και οι κυρώσεις δεν είναι ανώδυνες. Ορισμένες, οικονομικού χαρακτήρα είναι επώδυνες και όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας "δαγκώνουν”.

Είναι προφανώς ότι η Ευρώπη δίνει διορία στην Τουρκία για να δείξει ότι επιθυμεί τον διάλογο, κάτι για το οποίο πιέζει το Βερολίνο, αφού και οι Ευρωπαίου είναι διχασμένοι. Αλλοι, όπως ο Εμμανουέλ Μακρόν, θέλουν σκληρά μέτρα και άλλοι δεν επιθυμούν να αποξενώσουν την Τουρκία και ζητούν να δοθεί χρόνος για διάλογο για εκτόνωση.

Η ενημέρωση από την Κομισιόν

"Στην προκειμένη περίπτωση ο βασικός λόγος της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν να ενημερώσει για το αποτέλεσμα και τις συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο" τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο και συμπλήρωσε ότι "η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε τόσο δημόσια, μέσα από τα μηνύματα από το Γκίμνιχ και εν συνεχεία απευθείας και προσωπικά από τον Ύπατο Εκπρόσωπο, για τις προσδοκίες της ΕΕ από την Τουρκία για να βρεθεί λύση, ειρηνική και ήρεμη στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης ενημερώθηκε για το πώς η ΕΕ βλέπει το δρόμο προς την αποκλιμάκωση, καθώς και τα μέτρα που η ΕΕ είναι έτοιμη να πάρει - και ήδη λαμβάνει - για να αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά η οποία είναι, όπως ξεκάθαρα δήλωσαν οι υπουργοί, πηγή ανησυχίας για ολόκληρη της ΕΕ".

Η ΕΕ περιμένει από την Τουρκία μία ειρηνική λύση στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων και υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν την ΕΕ.

Την ξεκάθαρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων ερωτηθείς σχετικά και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών καλούν την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες οι οποίες οδηγούν σε κλιμάκωση.

Ειδικότερα, ο Πήτερ Στάνο επεσήμανε ότι "οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είναι πολύ ξεκάθαροι και αποφασισμένοι να δείξουν την αλληλεγγύη της ΕΕ στα δύο κράτη-μέλη που επηρεάζονται, την Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν πολύ ξεκάθαροι στην έκκλησή τους προς τις τουρκικές αρχές να βάλουν τέλος στις μονομερείς ενέργειες οι οποίες κλιμακώνουν τις εντάσεις στη Μεσόγειο".

Ποιες είναι οι κυρώσεις

Στον κατάλογο πιθανών κυρώσεων που παρουσίασε προφορικά στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, περιλαμβάνονται στοιχεία που ανησυχούν την Αγκυρα. Στη λίστα, μπορεί να συμπεριληφθούν πλοία και άλλα περιουσιακά στοιχεία που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες, στα οποία ενδέχεται να απαγορευθεί η πρόσβαση σε ευρωπαϊκές υποδομές, κεφάλαια και τεχνολογία. Επίσης είπε ο κ. Μπορέλ, υπάρχει η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τομεακό επίπεδο, που θα αφορούν "τους τομείς της τουρκικής οικονομίας που είναι πιο στενά συνδεδεμένοι με την ευρωπαϊκή οικονομία".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Alpha Κύπρου" ο κατάλογος κυρώσεων κατά της Τουρκίας περιλαμβάνει:

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

2. Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.

3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ

5. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)

7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Γεννηματά: Αδιανόητο να μην υπάρχει εθνικό μέτωπο κι εθνική γραμμή απέναντι στη Τουρκία

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση της ΝΔ ολιγώρησε να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα